Місячний посівний календар на січень 2021

Місячний посівний календар садівника-городника-квітникаря на січень 2021 року із зазначенням фаз Місяця, положенням Місяця в знаках Зодіаку, а також з рекомендаціями для садівників та городників. Дивіться також Народний церковний календар на січень місяць. З цим місяцем пов'язано багато українських народних звичаїв, обрядів, прислів'їв та прикмет про погоду.


Дата День тижня Місяць в знаку Зодіаку Фаза Місяця Рекомендовані роботи в саду і городі
1 П'ятниця Місяць у знаку Лева Спадаючий Не рекомендуються посіви й пересадки. Саме час зайнятися підготовкою ґрунту для розсади. Не зайвим буде перевірка кріплень в теплиці, прибирання снігу з дахів, перевірка врожаю, що зберігається в погребі. Вітається підсипання снігу на гряди з озимими посівами і в зони пристовбурних кіл плодово-ягідних дерев. Не варто працювати з кімнатними рослинами, особливо здійснювати полив.
2 Субота Місяць у знаку Лева Спадаючий Не рекомендуються посіви й пересадки. Саме час зайнятися підготовкою ґрунту для розсади. Не зайвим буде перевірка кріплень в теплиці, прибирання снігу з дахів, перевірка врожаю, що зберігається в погребі. Вітається підсипання снігу на гряди з озимими посівами і в зони пристовбурних кіл плодово-ягідних дерев. Не варто працювати з кімнатними рослинами, особливо здійснювати полив.
3 Неділя Місяць у знаку Діви Спадаючий День можна присвятити підготовці ґрунту на розсаду, закупівлю розсадних ящиків та насіннєвого матеріалу. Рекомендуються посів та пересадка кімнатних рослин, обрізка, розпушування ґрунту, внесення добрив, боротьба з ґрунтовими шкідниками.
4 Понеділок Місяць у знаку Діви Спадаючий День можна присвятити підготовці ґрунту на розсаду, закупівлю розсадних ящиків та насіннєвого матеріалу. Рекомендуються посів та пересадка кімнатних рослин, обрізка, розпушування ґрунту, внесення добрив, боротьба з ґрунтовими шкідниками.
5 Вівторок Місяць у знаку Терезів Спадаючий День сприятливий для посіву перцю й томатів на розсаду, що призначені  для вирощування в опалювальній теплиці. Вітається посів кропу, латуку, цибулі, петрушки для вирощування на підвіконні. Рекомендуються роботи в саду: утеплення озимих посівів та пристовбурних кіл снігом.
6 Середа Місяць у знаку Терезів Спадаючий Остання чверть День сприятливий для посіву перцю й томатів на розсаду, що призначені  для вирощування в опалювальній теплиці. Вітається посів кропу, латуку, цибулі, петрушки для вирощування на підвіконні. Рекомендуються роботи в саду: утеплення озимих посівів та пристовбурних кіл снігом.
7 Четвер Місяць у знаку Скорпіона Спадаючий Рекомендуються посів та пересадка кімнатних рослин та квітів. Сприятливий день для поливу, підживлення мінеральними та органічними добривами кімнатних квітів.
8 П'ятниця Місяць у знаку Скорпіона Спадаючий Рекомендуються посів та пересадка кімнатних рослин та квітів. Сприятливий день для поливу, підживлення мінеральними та органічними добривами кімнатних квітів.
9 Субота Місяць у знаку Стрільця Спадаючий Посівні та посадкові роботи варто відкласти. День несприятливий. Також не варто проводити поливи, підживлення, так як рослини дуже вразливі сьогодні.
10 Неділя Місяць у знаку Стрільця Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Також скористайтеся порадами на минулий день.
11 Понеділок Місяць у знаку Козерога Спадаючий Сприятливий день для посіву однорічних та багаторічних садових квітів. Рекомендується посів петрушки, кропу, латуку й іншої зелені на насіння. Також можна посіяти редис і буряк. Інші городні культури сіяти не рекомендується. Обрізка, розпушування ґрунту, боротьба з ґрунтовими шкідниками.
12 Вівторок Місяць у знаку Козерога Спадаючий Сприятливий день для посіву однорічних та багаторічних садових квітів. Рекомендується посів петрушки, кропу, латуку й іншої зелені на насіння. Також можна посіяти редис і буряк. Інші городні культури сіяти не рекомендується. Обрізка, розпушування ґрунту, боротьба з ґрунтовими шкідниками.
13 Середа Місяць у знаку Водолія Новий Місяць Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки.
14 Четвер Місяць у знаку Водолія Зростаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки.
15 П'ятниця Місяць у знаку Водолія Зростаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки.
16 Субота Місяць у знаку Риб Зростаючий Сприятливий день для посіву листових овочевих культур, що призначені для вирощування в будинку або в зимовій теплиці. Рекомендуються полив, внесення мінеральних та органічних добрив.
17 Неділя Місяць у знаку Риб Зростаючий Сприятливий день для посіву листових овочевих культур, що призначені для вирощування в будинку або в зимовій теплиці. Рекомендуються полив, внесення мінеральних та органічних добрив.
18 Понеділок Місяць у знаку Овена Зростаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Рекомендується підготовка ґрунту під посів, знищення шкідників, прополка й мульчування. День слід присвятити снігозатриманню на ділянці, перевірці захисту укриттів плодово-ягідних та декоративних кущів й дерев.
19 Вівторок Місяць у знаку Овена Зростаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Рекомендується підготовка ґрунту під посів, знищення шкідників, прополка й мульчування. День слід присвятити снігозатриманню на ділянці, перевірці захисту укриттів плодово-ягідних та декоративних кущів й дерев.
20 Середа Місяць у знаку Тільця Зростаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Рекомендується підготовка ґрунту під посів, знищення шкідників, прополка й мульчування. День слід присвятити снігозатриманню на ділянці, перевірці захисту укриттів плодово-ягідних та декоративних кущів й дерев.
21 Четвер Місяць у знаку Тільця Зростаючий Перша чверть Рекомендується посів салати та капусти, що призначені для вирощування в будинку або в зимовій теплиці. День слід присвятити снігозатриманню на ділянці, перевірці захисту укриттів плодово-ягідних і декоративних кущів та дерев.
22 П'ятниця Місяць у знаку Тільця Зростаючий Рекомендується посів салати та капусти, що призначені для вирощування в будинку або в зимовій теплиці. День слід присвятити снігозатриманню на ділянці, перевірці захисту укриттів плодово-ягідних і декоративних кущів та дерев.
23 Субота Місяць у знаку Близнюків Зростаючий Не надто сприятливий день, можна зайнятися видаленням зайвих пагонів, боротьбою з шкідниками та хворобами рослин.
24 Неділя Місяць у знаку Близнюків Зростаючий Не надто сприятливий день, можна зайнятися видаленням зайвих пагонів, боротьбою з шкідниками та хворобами рослин.
25 Понеділок Місяць у знаку Рака Зростаючий Не надто сприятливий день, можна зайнятися видаленням зайвих пагонів, боротьбою з шкідниками та хворобами рослин.
26 Вівторок Місяць у знаку Рака Зростаючий Сприятливий день для пересадки кімнатних рослин та квітів. Можливий посів овочевих культур, що призначені для вирощування у зимових теплицях.
27 Середа Місяць у знаку Рака Зростаючий Сприятливий день для пересадки кімнатних рослин та квітів. Можливий посів овочевих культур, що призначені для вирощування у зимових теплицях.
28 Четвер Місяць у знаку Лева Повний місяць Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки.
29 П'ятниця Місяць у знаку Лева Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Саме час зайнятися підготовкою ґрунту для розсади. Не зайвим буде перевірка кріплень в теплиці, прибирання снігу з дахів, перевірка врожаю, що зберігається в погребі. Рекомендується підсипання снігу на гряди з озимими посівами і в зони пристовбурних кіл плодово-ягідних дерев. Можна здійснити полив кімнатних рослин та квітів.
30 Субота Місяць у знаку Діви Спадаючий Рекомендуються посів чи пересадка кімнатних рослин та квітів, обрізка дерев й кущів, розпушування ґрунту, внесення мінеральних чи органічних добрив, боротьба з ґрунтовими шкідниками.
31 Неділя Місяць у знаку Діви Спадаючий Рекомендуються посів чи пересадка кімнатних рослин та квітів, обрізка дерев й кущів, розпушування ґрунту, внесення мінеральних чи органічних добрив, боротьба з ґрунтовими шкідниками.

Схожі новини по темі Домівка / Посівний календар



Прокоментувати статтю:

Народний календар

Народний та церковний календар свят. Березень

Народний та церковний календар свят. Березень

Березень – первісток весни, спадкоємець лютого, провісник квітня, ранок весни і ранок року. Це...

Традиції, прикмети, прислів’я

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Перший весняний місяць Березень, господар полів та лісів, котрий, як сказав поет, білим поясом...