Коли копати часник?
Збираємо врожай часнику!
Озимий часник потрібно збирати через 100-110 днів після появи перших сходів (приблизно наприкінці липня), ярий часник - пізніше на 2-3 тижні (в перших числах серпня). Сигнал до збору озимого часнику подають пожовклі нижнє листя і повітряна цибулина на кінці стебла. Коли її оболонка лопається, стають видні насіння, так звані бульбочки - можна часник викопувати. У ярового часнику, перо - час приступати до прибирання. Ще один тест на зрілість часнику - відгрібаючи землю від 2-3 головок і огляньте стан луски (вона повинна бути щільною і підсохлою).
Збирання врожаю часнику потрібно проводити в суху погоду, ввечері або вранці. Бажано вкластися у стислі терміни (тиждень). Цибулини часнику необхідно підкопати лопатою, розкласти рядами і прикрити, щоб не допустити сонячних опіків. Якщо немає дощу, залиште врожай на кілька днів (3-5) підсихати. Не слід відразу обрізати все листя часнику: за рахунок відтоку з листя органічних сполук (асимілянтів), маса і якість часнику покращиться, тому видаліть їх вже після сушіння.
Врожай озимого і ярого часнику зібрано, тепер його треба зберегти, щоб взимку і борщ був з часничком, і хвороби було чим підлікувати.
Заплітаємо коси з часнику.
У підсохлого часнику залишають цибулину і неправдиве стебло, а листя видаляють. Косу починають знизу, послідовно вплітаючи нові цибулини часнику, до 15 штук. Для додання міцності можна вплести в неї шпагат. Щоб косичку можна було повісити, на кінці роблять петлю. Зберігається озимий і яровий часник до нового врожаю.