Озимий часник. Вирощування
Озимий часник добре почувається у супіщаних ґрунтах. Грядки під нього готують заздалегідь, за тиждень-півтора до посадки. Грунт перекопують на глибину 25 см, ретельно видаляють бур'яни, вносять 5-6 кг перегною (але не свіжий гній!), 30 г суперфосфату, 20 г калійної солі на 1 кв. м. За день-два до посадки додають аміачну селітру з розрахунку 10-12 г на 1 кв. м. Сухий ґрунт поливають.
Перед посадкою кілька зубців потрібно "роздягнути" і оглянути: зубці з ознаками гнилі, плісняви, численними жовтими плямами (бактеріальна плямистість) до посадки непридатні. Часник має бути добре просушеним, сируватий швидко зросте.
Щоб оберегти часник від захворювань, його можна замочити на 2-3 години в теплому розчині марганцевокислого калію рожевого кольору. Більш ефективне знезараження: 3 хвилини в розчині кухонної солі (1 ст. Л. На 2 л води), потім 3 хвилини в розчині мідного купоросу (1 ч. л. На 2 л води).
Для посадки відбираються самі великі зубки із самих великих цибулин. Розбір проводиться безпосередньо перед посадкою - інакше низ зубця, на якому утворюються корені, пересохне. Старі материнські дінці потрібно обов'язково зняти, так як вони зіграють роль пробки.
Рядки на добре вирівняній грядці розміщують на відстані 20-25 см, залишаючи між рослинами 10-12 см. Можна садити в борозенки. Головне - не вдавлювати зубки в землю, це затримає зростання коренів. Крім того, ущільнена земля потім може виштовхнути часник на поверхню, і він замерзне. Але земля не повинна бути і занадто пухкою (потрібно злегка утрамбувати її дошкою), тому що тоді зубці можуть "потонути" і цибулини вийдуть дрібними, будуть погано зберігатися.
Глибина посадки залежить від типу ґрунту та розміру зубців. Від його верхівки до поверхні ґрунту має бути 3-4 см. Надто дрібна посадка загрожує вимерзанням. Посадку потрібно замульчувати шаром торфу, перегною або тирсою завтовшки 2-5 см, розкласти хмиз для затримання снігу на грядках. Навесні шар мульчі знімають, щоб рослини не підіпріли.
Догляд цілком традиційний: систематичне розпушування, видалення бур'янів. Полив необхідний під час активного росту (інакше не сформується велика головка), а в період дозрівання цибулин не потрібен.
При необхідності проводять підживлення: ранньою весною - сечовиною (1 ст. Л. На 10 л води) і ще одну-дві влітку. Можна використовувати гнойову рідину, пташиний послід, розведений у 12-15 разів. Підживлюють (і поливають) часник тільки під корінь. Якщо листя стало занадто світлими - значить, його потрібно підживити розчином нітрофоски (2 ст. Л. На відро води).
Коли стрілки біля стрілки часнику виростуть до 10 см, їх слід видалити, інакше на хороший урожай можна не розраховувати. Кілька сильних рослин можна залишити "на розлучення" і дати бульбочкам дозріти.
Незадовго до прибирання грунт від цибулин відгортають - це сприяє дозріванню часнику. А прибирають його, коли пожовкне нижнє листя, в кінці липня - початку серпня. До речі, озимий часник визріває краще ярого. Луски стають щільними, міцними. Перетримувати часник на грядці не варто: цибулина почне розпадатися на зубки, проростати і буде погано зберігатися.
Існує холодний спосіб зберігання часнику (в сухому приміщенні при температурі 0-3 ° С) і теплий - при кімнатній температурі.