Як зберігати озимий часник.
Є ще такий спосіб зберігання озимого часнику - зберігати в рослинному маслі. Масло після цього, кажуть, стає ароматним, а часник не псується. Але виймати з масла головку, щоб відокремити від неї зубчик і потерти їм хлібну скоринку, якось незручно.
Більшість городників зберігає головки часнику просто в кісці, в сітці або у капроновій панчосі. Дуже зручно, але не у всіх часник при такому способі зберігається. Тут для доброго збереження потрібно дотримуватись декількох обов'язкових правил.
Дотримуватися правил вирощування часнику. Не садити у сирому місці, за 3 тижні до збирання припинити поливи. Не перегодовувати азотом. Звичайно, схоронність взимку буде в якійсь мірі залежати і від літньої погоди. Наприклад, минуле літо було сприятливим для лежкості.
Своєчасно прибирати урожай часнику, так як лежкість в значній мірі залежить від визрівання цибулин. У недозрілого часнику вони пухкі, нещільні. Це частіше буває з південними, ще не звиклими до наших умов сортами. Не можна допускати і перезрівання. часнику У перезрілих руйнуються загальні лусочки, зубки легко відстають від донця, головка розпадається. Найвищою лежкістю володіють головки не менше ніж з трьома загальними щільними лусочками.
Викопувати цибулини в суху погоду. І гарненько їх просушити. Спочатку на грядці, а потім протягом не менше трьох тижнів - у сухому провітрюваному приміщенні. Спробуйте розпатрати недосушені головки: всередині можна виявити кілька крапельок сконденсованої вологи.
З головок знімають верхній брудний шар луски. Цибулина під ним повинна бути чистою, білою або бузковоюї, в залежності від сорту. Якщо будуть видні блакитні розводки, значить, під шкіркою можуть бути шкідники. Такі цибулини часнику треба розпатрати, личинок знищити, а зубки пустити в їжу.
У оброблених після викопування цибулин обрізають стебло, залишаючи пеньок 2-5 см, обрізають коріння до 1 см, намагаючись не пошкодити денце. Деякі городники вищипують коріння, залишаючи чисте денце, а деякі взагалі їх не обрізають. Пробують навіть обпалювати коріння над газом.
Головки добре зберігаються будь-яким найпростішим способом, якщо вони молоді і здорові. Здоров'я - головна вимога до цибулини. Ніяких ознак захворювань або механічних пошкоджень не повинно бути. У мене до нового врожаю зберігаються великі головки, просто лежачи на кухні в картонній коробці.
Постійно потрібно омолоджувати посадковий матеріал. Щорічно частина садиться бульбами, отримуючи з них однозубки, на наступний рік садимо ці однозубки і отримую великі головки. Потім з цих великих головок відбираємо для посадки самі великі зубки. І все. Більш старі зубки не використовуємо для посадок.