Місячний посівний календар на травень

Місячний посівний календар садівника та городника на травень 2023 року
Місячний посівний календар садівника та городника на травень 2023 року із зазначенням нового Місяця, повного Місяця, фаз Місяця, положенням Місяця в знаках Зодіаку, а також з рекомендаціями для садівників та городників. Дивіться також Народний церковний календар на травень місяць. З цим місяцем пов'язано багато українських народних звичаїв, обрядів, прислів'їв та прикмет про погоду.


Дата День тижня Знак зодіаку Фаза Місяця Рекомендовані роботи в саду і городі
1 Понеділок

у Діви

Зростаючий Не рекомендується садити чи пересаджувати овочеві культури, фруктові дерева, проводити посів на насіння. Дуже добре приживляться декоративні рослини, які не призначені для плодоношення, в тому числі жимолость, шипшина. З квіткових рослин варто саджати такі, що в’ються. Сприятливий день для косіння трави, що сповільнить її зростання.
2 Вівторок у Терезів Зростаючий Рекомендується посадка квітів, закладка клубневих та насіння на зберігання. Також рекомендується посадка кісточкових фруктових дерев. Ефективним буде на сьогоднішній день буде покіс газону та сінокіс. Сприятливий день для догляду за кімнатними рослинами.
3 Середа у Терезів

Зростаючий

Рекомендується посадка квітів, закладка клубневих та насіння на зберігання. Також рекомендується посадка кісточкових фруктових дерев. Ефективним буде на сьогоднішній день буде покіс газону та сінокіс. Сприятливий день для догляду за кімнатними рослинами.
4 Четвер у Скорпіону

Зростаючий

Рекомендується посадка квітів, закладка клубневих та насіння на зберігання. Також рекомендується посадка кісточкових фруктових дерев. Ефективним буде на сьогоднішній день буде покіс газону та сінокіс. Сприятливий день для догляду за кімнатними рослинами.
5 П'ятниця у Скорпіону Повний місяць напівтінневе місячне  атемнення 5. Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки.
6 Субота у Стрільця Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Полив та розпушування ґрунту, боротьба з бур’янами, обробка саду від хвороб та шкідників.
7 Неділя у Стрільця Спадаючий Рекомендується бути обережним при будь яких садово-городніх роботах. Сприятливий день для кореневого та некореневогог підживлення рослин, обприскування від шкідників.
8 Понеділок у Стрільця Спадаючий Рекомендується бути обережним при будь яких садово-городніх роботах. Рекомендується кореневе та некореневе підживлення рослин, обприскування від шкідників. Видалення зайвих пагонів дерев, косіння газону, санітарна обробка чагарників.
9 Вівторок у Козерогу Спадаючий Не рекомендується пересадка квіткових рослин. Сприятливий день для посадки картоплі.
10 Середа у Козерогу Спадаючий Не рекомендується пересадка квіткових рослин. Сприятливий день для посадки картоплі, редиски, буряка, ріпи. Рекомендується розпушування ґрунту, внесення мінеральних та органічних добрив, обрізка та прививка плодових деревю
11 Четвер у Водолії Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Сприятливий день для косіння газону, обприскування дерев та кущів, підрізання, прищипування, та прополки, розмноження багаторічних рослин діленням та живцюванням.
12 П'ятниця у Водолії Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Сприятливий день для косіння газону, обприскування дерев та кущів, підрізання, прищипування, та прополки, розмноження багаторічних рослин діленням та живцюванням. Видалення пасинків на овочевих культурах, підгортання, проріджування.
13 Субота у Рибах

Спадаючий

 

Рекомендуються посадки селери, редиски, цибулинних, прививка плодових дерев та ягідних кущів. Також сприятливий день для посадки ампельних та в’юнких рослин, клематисів, азарини, кобеї та нших.
14 Неділя у Рибах

Спадаючий

Рекомендуються посадки селери, редиски, цибулинних, прививка плодових дерев та ягідних кущів. Також сприятливий день для посадки ампельних та в’юнких рослин, клематисів, азарини, кобеї та інших. Підв’язка винограду до шпалер. Посів у ґрунт теплолюбних однолітників.
15 Понеділок у Овені

Спадаючий

Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Сприятливий день для обрізки дерев та кущів, підготовки ґрунту під посів, знищення шкідників, прополка, мульчування. Закладка компостних куп, прополка бур’янів, обрізання вусів у полуниці.
16 Вівторок у Овені Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Сприятливий день для обрізки дерев та кущів, підготовки ґрунту під посів, знищення шкідників, прополка, мульчування. Закладка компостних куп, прополка бур’янів, обрізання вусів у полуниці.
17 Середа у Тільці Спадаючий Сприятливий день для посадки усіх видів коренеплодів, клубних та цибулькових культур. Догляд за кущами аґрусу, малини, смородини. Обрізання та розмноження живцями.
18 Четвер у Тільці Спадаючий Сприятливий день для посадки усіх видів коренеплодів, клубних та цибулькових культур. Догляд за кущами аґрусу, малини, смородини. Обрізання та розмноження живцями. Висаджування розсади. Пікування розсади. Підживлення мінеральними та органічними добривами.
19 П'ятниця в Близнюках

Молодий місяць

Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки.
20 Субота в Близнюках

Зростаючий

Сприятливий день для посадки бобових та рослин, що в’ються, плетиста роза, полуниця, виноград. На сьогоднішній день рекомендується видалення зайвих пагонів, прополка, мульчування, добре би було підготувати місце газони та грядки. Рекомендується боротьба з шкідниками та хворобами, тобто обприскування та обкурювання. Висаджування розсади у ґрунт пізніх овочевих культур. Також можна висіяти кріп, фенхель, валеріану та гіркий перець.
21 Неділя в Близнюках Зростаючий Сприятливий день для посадки бобових та рослин, що в’ються, плетиста роза, полуниця, виноград. На сьогоднішній день рекомендується видалення зайвих пагонів, прополка, мульчування, добре би було підготувати місце газони та грядки. Рекомендується боротьба з шкідниками та хворобами, тобто обприскування та обкурювання. Висаджування розсади у ґрунт пізніх овочевих культур. Також можна висіяти кріп, фенхель, валеріану та гіркий перець.
22 Понеділок у Раку Зростаючий Рекомендується посадка більшості овочевих культур, томатів, огірка, перцю, баштанних, квасолі, патисонів, баклажанів, кабачків
23 Вівторок у Раку Зростаючий Рекомендується посадка більшості овочевих культур, томатів, огірка, перцю, баштанних, квасолі, патисонів, баклажанів, кабачків, кукурудзи, капусти. Можлива посадка картоплі. Також сприятливий день для висаджування будь яких квітів, троянд, клематисів, декоративних чагарників.
24 Середа у Лева Зростаючий Рекомендується посадка більшості овочевих культур, томатів, огірка, перцю, баштанних, квасолі, патисонів, баклажанів, кабачків, кукурудзи, капусти. Можлива посадка картоплі. Також сприятливий день для висаджування будь яких квітів, троянд, клематисів, декоративних чагарників. Висаджування розсади листових овочевих культур. Проріджування розсади, прополювання.
25 Четвер у Лева Зростаючий Не рекомендується посів та пересадка садово-городніх культур. Добре піде посадка чагарників та плодових дерев. Підходящий момент для підготовки грядок та газонів до посадок, мульчування, для боротьби зі шкідниками. Сприятливий день для підживлення мінеральними чи органічними добривамию\.
26 П'ятниця у Лева

Зростаючий

Рекомендується посадка більшості культур: томатів, капусти, огірків, перцю, баштанних, квасолі, патисонів, баклажанів, кабачків. Сприятливий день для посадки плодових дерев, ягідних кущів, суниці, винограду, малини, ожини. Посів газонних трав. Посадка усіх видів квітів, декоративних кущів та троянд.
27 Субота у Діви Зростаючий Не рекомендується саджати та пересаджувати овочеві культури, фруктові дерева, проводити посадки на насіння. Добре приживяться декоративні рослини, що не призначені для плодоношення, зокрема жимолость, шипшина. З квітів рекомендується садити рослини, що в’ються. Скіс сповільнить зростання трав. Роботи у квітнику, висаджування розсади, посів багаторічних квітів
28 Неділя у  Діви Зростаючий Не рекомендується саджати та пересаджувати овочеві культури, фруктові дерева, проводити посадки на насіння. Добре приживяться декоративні рослини, що не призначені для плодоношення, зокрема жимолость, шипшина. З квітів рекомендується садити рослини, що в’ються. Скіс сповільнить зростання трав. Роботи у квітнику, висаджування розсади, посів багаторічних квітів
29 Понеділок у Терезах Зростаючий Не рекомендується саджати та пересаджувати овочеві культури, фруктові дерева, проводити посадки на насіння. Добре приживяться декоративні рослини, що не призначені для плодоношення, зокрема жимолость, шипшина. З квітів рекомендується садити рослини, що в’ються. Скіс сповільнить зростання трав. Роботи у квітнику, висаджування розсади, посів багаторічних квітів. Посадка цибулинних та бульбових квіткових рослин. Прищипка після цвітіння, полив та підживлення.
30 Вівторок у Терезах Зростаючий Рекомендується посадка квітів, закладення бульб та насіння на зберігання. Також рекомендується посадка кісточкових фруктових дерев. Ефективним буде полив та сіножать. Прекрасна пора для зрізання квітів, створення газонних орнаментів, догляду за кімнатними рослинами. Сприятливий день для висаджування пізньої розсади. Розпушування ґрунту, прополювання.
31 Середа у Терезах Зростаючий Рекомендується посадка квітів, закладення бульб та насіння на зберігання. Також рекомендується посадка кісточкових фруктових дерев. Ефективним буде полив та сіножать. Прекрасна пора для зрізання квітів, створення газонних орнаментів, догляду за кімнатними рослинами. Сприятливий день для висаджування пізньої розсади. Розпушування ґрунту, прополювання. Посів пізньостиглого шпинату, щавлю, буряків, білокачанної капусти, гороху, квасолі.

Схожі новини по темі Домівка / Посівний календар



Прокоментувати статтю:

Народний календар

Народний та церковний календар свят. Березень

Народний та церковний календар свят. Березень

Березень – первісток весни, спадкоємець лютого, провісник квітня, ранок весни і ранок року. Це...

Традиції, прикмети, прислів’я

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Перший весняний місяць Березень, господар полів та лісів, котрий, як сказав поет, білим поясом...