Місячний посівний календар на квітень 2023

Місячний посівний календар садівника та городника на Квітень 2023 року із зазначенням нового Місяця, повного Місяця, фаз Місяця, положенням Місяця в знаках Зодіаку, а також з рекомендаціями для садівників та городників. Дивіться також Народний церковний календар на Квітень місяць. З цим місяцем пов'язано багато українських народних звичаїв, обрядів, прислів'їв та прикмет про погоду.


Дата День тижня Знак зодіаку Фаза Місяця Рекомендовані роботи в саду і городі
1 Субота

у Лева

Зростаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки.
2 Неділя у Діви Зростаючий Не рекомендується посів на насіння. Посадка декоративних чагарників, багаторічних бульбо цибулинних квітів. Рекомендується розпушування ґрунту, культивація, обприскування.
3 Понеділок у Діви

Зростаючий

Не рекомендується посів на насіння. Посадка декоративних чагарників, багаторічних бульбо цибулинних квітів. Рекомендується розпушування ґрунту, культивація, обприскування. Посів у відкритий ґрунт кабачків, гарбуза, гороху, моркви, петрушки, редиски.
4 Вівторок у Діви

Зростаючий

Не рекомендується посів на насіння. Посадка декоративних чагарників, багаторічних бульбо цибулинних квітів. Рекомендується розпушування ґрунту, культивація, обприскування. Посів у відкритий ґрунт кабачків, гарбуза, гороху, моркви, петрушки, редиски.
5 Середа у Терезів Зростаючий Посів у теплиці або в ящиках на підвіконні редиски, зелені, петрушки, шпинату, кропу.
6 Четвер у Терезів

Повний місяць

Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки.
7 П'ятниця у Скорпіону Спадаючий Рекомендується посів та пересадка кімнатних рослин, посів коренеплідних рослин у відкритий ґрунт. Полив, розпушування ґрунту, підживлення кімнатних рослин.
8 Субота у Скорпіонук Спадаючий Рекомендується посів та пересадка кімнатних рослин, посів коренеплідних рослин у відкритий ґрунт. Полив, розпушування ґрунту, підживлення кімнатних рослин. Сприятливий день для посадки ранньої картоплі та овочевих коренеплодів.
9 Неділя у Стрільця Спадаючий Рекомендується розпушування ґрунту, внесення мінеральних та органічних добрив та боротьба з надземними шкідниками. Також можна зайнятися загартуванням розсади.
10 Понеділок у Стрільця Спадаючий Рекомендується розпушування ґрунту, внесення мінеральних та органічних добрив та боротьба з надземними шкідниками. Також можна зайнятися загартуванням розсади.
11 Вівторок у Козерогу Спадаючий Рекомендується розпушування ґрунту, внесення мінеральних та органічних добрив та боротьба з надземними шкідниками. Також можна зайнятися загартуванням розсади. Посів пізньої білокачанної капусти, картоплі, бобових.
12 Середа у Козерогу Спадаючий Рекомендуються посадки на насіння. Профілактична обрізка дерев та кущів. Обробка саду від шкідників та хвороб.
13 Четвер у Водолії

Спадаючий

остання чверть

Рекомендуються посадки на насіння. Профілактична обрізка дерев та кущів. Обробка саду від шкідників та хвороб.
14 П'ятниця у Водолії

Спадаючий

Не рекомендуються посіви та пересадки. Роботи у квітнику, обрізання та підживлення троянд, висаджування багаторічних квітів.
15 Субота у Водолії

Спадаючий

Не рекомендуються посіви та пересадки. Роботи у квітнику, обрізання та підживлення троянд, висаджування багаторічних квітів. Посадка картоплі, квасолі, гороху, баштанних культур. Прополювання, розпушування ґрунту.
16 Неділя у Рибах Спадаючий Світле Христове Воскресіння. День відпочинку.
17 Понеділок у Рибах Спадаючий Відмінний час для культивації, поливу та внесення мінеральних чи органічних добрив. Сприятливий день для посіву у ґрунт редиски, коренеплодів, буряків, моркви, ранньої картоплі.
18 Вівторок у Овену Спадаючий Не рекомендуються посіви та пересадки. Рекомендується обрізання дерев та кущів, підготовлення ґрунту під посів, знищення шкідників, прополка та мульчування ґрунту.
19 Середа у Овену

Спадаючий

Не рекомендуються посіви та пересадки. Рекомендується обрізання дерев та кущів, підготовлення ґрунту під посів, знищення шкідників, прополка та мульчування ґрунту. Внесення органічних та мінеральних добрив під ягідні кущі.
20 Четвер у Тільці

Молодий місяць

Кільцеве повне сонячне затемнення

Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки.
21 П'ятниця у Тільці Зростаючий Сприятливий день для посіву салати, капусти, огірків та кабачків, гарбуза, кущової квасолі.
22 Субота в Близнюках Зростаючий Поради минулого дня. Також сприятливий день для висаджування розсади огірків, баклажанів та кабачків, ранніх томатів, перцю.
23 Неділя в Близнюках Зростаючий Рекомендується посадка бобових і рослин, що в’ються (плетиста троянда, суниця, виноград). Видалення зайвих пагонів, прополювання, мульчування, добре готувати місце під газони та грядки, боротися зі шкідниками та хворобами (обприскування та обкурювання) Сприятливий день для роботи у квітнику, посадки декоративних кущів та підживлення мінеральними добривами.
24 Понеділок у Раку Зростаючий Поради минулого дня. Сприятливий день для висаджування розсади, проріджування сходів. Обприскування від шкідників.
25 Вівторок у Раку Зростаючий Рекомендується посадка більшості культур: томатів, капусти, огірків, перцю, баштанних, квасолі, патисонів, баклажанів, кабачків. Сприятливий день для посадки плодових дерев, ягідних кущів, суниці, винограду, малини, ожини. Посів газонних трав.
26 Середа у Раку

Зростаючий

Рекомендується посадка більшості культур: томатів, капусти, огірків, перцю, баштанних, квасолі, патисонів, баклажанів, кабачків. Сприятливий день для посадки плодових дерев, ягідних кущів, суниці, винограду, малини, ожини. Посів газонних трав. Посадка усіх видів квітів, декоративних кущів та троянд.
27 Четвер у Лева Зростаючий Не рекомендується посів та пересадка садово-городніх культур. Рекомендується посадка кущів та дерев. Варто провести косовицю з метою уповільнення зростання трав. Підходящий момент для мульчування та для боротьби зі шкідниками.
28 П'ятниця у Лева Зростаючий Не рекомендується посів та пересадка садово-городніх культур. Рекомендується посадка кущів та дерев. Варто провести косовицю з метою уповільнення зростання трав. Підходящий момент для мульчування, для боротьби зі шкідниками. Боротьба з шкідниками, мінеральне та органічне підживлення.
29 Субота у Діви Зростаючий Не рекомендується посів та пересадка садово-городніх культур. Рекомендується посадка кущів та дерев. Варто провести косовицю з метою уповільнення зростання трав. Підходящий момент для мульчування, для боротьби зі шкідниками. Боротьба з шкідниками, мінеральне та органічне підживлення.
30 Неділя у Діви Зростаючий Не рекомендується саджати та пересаджувати овочеві культури, фруктові дерева, проводити посадки на насіння. Добре приживляться декоративні рослини, що не призначені для плодоношення, зокрема жимолость, шипшина. З квітів рекомендується садити рослини, що в’ються. Покіс сповільнить зростання трав.

Схожі новини по темі Домівка / Посівний календар



Прокоментувати статтю:

Народний календар

Народний та церковний календар свят. Березень

Народний та церковний календар свят. Березень

Березень – первісток весни, спадкоємець лютого, провісник квітня, ранок весни і ранок року. Це...

Традиції, прикмети, прислів’я

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Перший весняний місяць Березень, господар полів та лісів, котрий, як сказав поет, білим поясом...