Місячний посівний календар на червень 2023

Місячний посівний календар садівника та городника на червень 2023 року із зазначенням нового Місяця, повного Місяця, фаз Місяця, положенням Місяця в знаках Зодіаку, а також з рекомендаціями для садівників та городників. Дивіться також Народний церковний календар на червень місяць. З цим місяцем пов'язано багато українських народних звичаїв, обрядів, прислів'їв та прикмет про погоду.

Липень >

Дата День тижня Знак зодіаку Фаза Місяця Рекомендовані роботи в саду і городі
1 Четвер у Скорпіоні Зростаючий Повторне висадження розсади помідорів, білокачанної капусти, перцю, баклажанів. Не рекомендується розмножувати рослини корінням, збирати трави, саджати дерева. Сприятливий день для щеплення, внесення мінеральних та органічних добрив, полив, знищення садово-городніх шкідників, розпушування ґрунту.
2 П'ятниця у Скорпіоні Зростаючий Повторне висадження розсади помідорів, білокачанної капусти, перцю, баклажанів. Не рекомендується розмножувати рослини корінням, збирати трави, саджати дерева. Сприятливий день для щеплення, внесення мінеральних та органічних добрив, полив, знищення садово-городніх шкідників, розпушування ґрунту.
3 Субота у Стрільці ЗростаючийРекомендується посадка швидкозростаючих культур, зелені, цибулі, часнику, перцю, лікарських трав на насіння, а також суниці, шпинату, шипшини, жимолості, сливи. Сприятливий день для збору врожаю овочевих культур, фруктів, ягід і насіння. Посаджені у цей день квіти швидше розцвітають. Також сьогодні рекомендується пересадка та посадка ягідних чагарників, малини, винограду, полуниці, щеплення дерев та кущів.
4 Неділя у Стрільці

Повний місяць

Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки.
5 Понеділок у Козерогу Спадаючий Сприятливий день для посадки чи пересадки плодових дерев та ягідних кущів. Підгортання картоплі, розпушування ґрунту, щеплення дерев, підв’язка та пасинкування томатів.
6 Вівторок у Козерогу СпадаючийСприятливий день для посадки чи пересадки плодових дерев та ягідних кущів. Підгортання картоплі, розпушування ґрунту, щеплення дерев, підв’язка та пасинкування томатів. Видалення вусів полуниці, стрілок на цибулі та часнику.
7 Середа у Водолії Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Рекомендується покіс, обприскування дерев та кущів від шкідників, санітарне підрізання дерев та кущів, прищипування, прополка, боротьба з бур’янами.
8 Четвер у Водолії Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Рекомендується покіс, обприскування дерев та кущів від шкідників, санітарне підрізання дерев та кущів, прищипування, прополка, боротьба з бур’янами. Прополка та проріджування, полив та розпушування ґрунту, збір плодів.
9 П'ятниця у Рибах Спадаючий Рекомендується посадка селери, редиски та цибулинних рослин, щеплення дерев та ягідних кущів, викопування та просушування цибулин тюльпанів, гіацинтів, бульб багаторічників. Заготівля варень та соління. Відмінний час для культивації, поливу та внесення органічних та мінеральних добрив.
10 Субота у Рибах Спадаючий Остання чверть Рекомендується посадка селери, редиски та цибулинних рослин, щеплення дерев та ягідних кущів, викопування та просушування цибулин тюльпанів, гіацинтів, бульб багаторічників. Заготівля варень та соління. Відмінний час для культивації, поливу та внесення органічних та мінеральних добрив, боротьба з підземними шкідниками
11 Неділя в Овні Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Сприятливий день для санітарної обрізки плодових дерев та ягідних кущів, підготовка ґрунту під посів, знищення шкідників, прополювання та мульчування, проріджування коренеплодів, заготівля ягід.
12 Понеділок в Овні Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Сприятливий день для санітарної обрізки плодових дерев та ягідних кущів, підготовка ґрунту під посів, знищення шкідників, прополювання та мульчування, проріджування коренеплодів, заготівля ягід. Рекомендується підгортання картоплі, підв’язування помідорів, огірків.
13 Вівторок у Тельці Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Сприятливий день для санітарної обрізки плодових дерев та ягідних кущів, підготовка ґрунту під посів, знищення шкідників, прополювання та мульчування, проріджування коренеплодів, заготівля ягід. Рекомендується підгортання картоплі, підв’язування помідорів, огірків.
14 Середа у Тельці Спадаючий Рекомендується посадка усіх видів коренеплодів, клубневих та цибулинних культур.
15 Четвер у Тельці Спадаючий Рекомендується посадка усіх видів коренеплодів, клубневих та цибулинних культур. Культивація та мульчування ґрунту в саду, городі та квітнику.
16 П'ятниця у Близнятах Спадаючий Не рекомендується посадки чи пересадка трав’янистих культур. Ефективними сьогодні буде покіс трав, що сповільнить зростання, видалення зайвих пагонів, прополка, мульчування, боротьба з шкідниками та хворобами, збір та сушіння фруктів. Сприятливий день для збору лікарських трав, коренеплодів, овочів та фруктів.
17 Субота у Близнятах Спадаючий Не рекомендується посадки чи пересадка трав’янистих культур. Ефективними сьогодні буде покіс трав, що сповільнить зростання, видалення зайвих пагонів, прополка, мульчування, боротьба з шкідниками та хворобами, збір та сушіння фруктів. Сприятливий день для збору лікарських трав, коренеплодів, овочів та фруктів. Внесення кореневих органічних та мінеральних добрив.
18 Неділя у Раку Молодий місяць Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки.
19 Понеділок у Раку Зростаючий Сприятливий день для посадки більшості овочевих культур, томатів, капусти, огірків, перцю, баштанних , квасолі, патисонів, баклажанів, кабачків. Повторні посіви зелених та овочевих культур.
20 Вівторок у Раку Зростаючий Сприятливий день для посадки більшості овочевих культур, томатів, капусти, огірків, перцю, баштанних , квасолі, патисонів, баклажанів, кабачків. Повторні посіви зелених та овочевих культур. Укорінення вусів суниці, живців та відводків чагарників, щеплення плодових дерев та ягідних кущів.
21 Середа в Леві Зростаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки овочевих культур. Сприятливий день для посадки плодових дерев та ягідних кущів, збір та сушка фруктів та коренеплодів. Покіс трав сьогодні сповільнить зростання. Рекомендується мульчування ґрунту, боротьба з шкідниками та хворобами рослин, збір насіння соняшнику, заготівля лікарських трав, полив.
22 Четвер у Леві Зростаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки овочевих культур. Сприятливий день для посадки плодових дерев та ягідних кущів, збір та сушка фруктів та коренеплодів. Покіс трав сьогодні сповільнить зростання. Рекомендується мульчування ґрунту, боротьба з шкідниками та хворобами рослин, збір насіння соняшнику, заготівля лікарських трав, полив. Рекомендується посадка декоративних кущів, троянд та усіх видів квітів.
23 П'ятниця у Діві Зростаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки овочевих культур, плодових дерев. Сьогодні добре приживяться декоративні рослини, що не призначені для плодоношення, такі як жимолость, шипшина. Із квіткових рослин рекомендується саджати такі що в’ються.  Рекомендуються боротьба зі шкідниками та хворобами рослин, обприскування овочевих культур.
24 Субота у Діві Зростаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки овочевих культур, плодових дерев. Сьогодні добре приживяться декоративні рослини, що не призначені для плодоношення, такі як жимолость, шипшина. Із квіткових рослин рекомендується саджати такі що в’ються.  Рекомендуються боротьба зі шкідниками та хворобами рослин, обприскування овочевих культур. Мінеральне та органічне підживлення в невеликих дозах, заготівля фруктів.
25 Неділя у Діві Зростаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки овочевих культур, плодових дерев. Сьогодні добре приживяться декоративні рослини, що не призначені для плодоношення, такі як жимолость, шипшина. Із квіткових рослин рекомендується саджати такі що в’ються.  Рекомендуються боротьба зі шкідниками та хворобами рослин, обприскування овочевих культур. Мінеральне та органічне підживлення в невеликих дозах, заготівля фруктів. Скошування трав, видалення бур’янів, закладка в компост.
26 Понеділок у Терезах ЗростаючийСприятливий день для посадки квітів, закладки бульб і насіння на зберігання. Також рекомендується посадка кісточкових фруктових дерев. Ефективним буде сьогодні полив та сінокіс, догляд за кімнатними рослинами та квітами. Прополка, розпушування міжрядь, видалення бур’янів у саду, городі, квітнику.
27 Вівторок у Терезах Зростаючий Сприятливий день для посадки квітів, закладки бульб і насіння на зберігання. Також рекомендується посадка кісточкових фруктових дерев. Ефективним буде сьогодні полив та сінокіс, догляд за кімнатними рослинами та квітами. Прополка, розпушування міжрядь, видалення бур’янів у саду, городі, квітнику. Рекомендується підживлення плодових дерев та ягідних кущів мінеральними та органічними добривами.
28 Середа у  Скорпіоні Зростаючий Рекомендується посадка більшості овочевих культур, капусти, томатів, огірків, перцю, гарбуза. Несприятливий день для розмноження рослин корінням, збирання лікарських трав, та саджання плодових дерев. Ефективними будуть полив, внесення мінеральних та органічних добрив, знищення шкідників, розпушування ґрунту.
29 Четвер у Скорпіоні Зростаючий Рекомендується посадка більшості овочевих культур, капусти, томатів, огірків, перцю, гарбуза. Несприятливий день для розмноження рослин корінням, збирання лікарських трав, та саджання плодових дерев. Ефективними будуть полив, внесення мінеральних та органічних добрив, знищення шкідників, розпушування ґрунту. Видалення бур’янів, сушіння фруктів.
30 П'ятниця у Стрільці Зростаючий Рекомендується посадка більшості овочевих культур, капусти, томатів, огірків, перцю, гарбуза. Несприятливий день для розмноження рослин корінням, збирання лікарських трав, та саджання плодових дерев. Ефективними будуть полив, внесення мінеральних та органічних добрив, знищення шкідників, розпушування ґрунту. Видалення бур’янів, сушіння фруктів. Прикопування пагонів для укорінення, підгортання рослин, збір насіння.
Липень >

Схожі новини по темі Домівка / Посівний календар



Прокоментувати статтю:

Народний календар

Народний та церковний календар свят. Березень

Народний та церковний календар свят. Березень

Березень – первісток весни, спадкоємець лютого, провісник квітня, ранок весни і ранок року. Це...

Традиції, прикмети, прислів’я

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Перший весняний місяць Березень, господар полів та лісів, котрий, як сказав поет, білим поясом...