Місячний посівний календар на січень 2023 року

Місячний посівний календар садівника та городника на січень 2023 року із зазначенням нового Місяця, повного Місяця, фаз Місяця, положенням Місяця в знаках Зодіаку, а також з рекомендаціями для садівників та городників. Дивіться також Народний церковний календар на січень місяць. З цим місяцем пов'язано багато українських народних звичаїв, обрядів, прислів'їв та прикмет про погоду.


Дата День тижня Знак зодіаку Фаза Місяця Рекомендовані роботи в саду і городі
1 Неділя

у Тельці

Зростаючий З Новим роком. День відпочинку.
2 Понеділок у Тельці Зростаючий Рекомендується посів салати та капусти для вирощування у будинку чи у теплиці. Сприятливий день для обрізання кімнатних рослин та квітів.
3 Вівторок у Близнятах

Зростаючий

Посів у ящики зелених та листових культур, цибулі на перо. Рекомендується видалення зайвих пагонів, боротьба з шкідниками та хворобами.
4 Середа у Близнятах

Зростаючий

Сприятливий день по догляду за кімнатними квітами та рослинами, підживлення рослин комплексними добривами. Рекомендується видалення зайвих пагонів, боротьба з шкідниками та хворобами.
5 Четвер у Близнятах Зростаючий Відмінний час для пересадки кімнатних рослин. Рекомендується посів овочевих культур, що призначені для вирощування у зимовій теплиці. Також проводимо роботи по снігозатриманню.
6 П'ятниця у Раку

Зростаючий

Відмінний час для пересадки кімнатних рослин. Рекомендується посів овочевих культур, що призначені для вирощування у зимовій теплиці. Також проводимо роботи по снігозатриманню. Струшуємо з дерев та чагарників сніг. Перевіряємо та при необхідності поправляємо зимові укриття.
7 Субота у Раку Повний місяць Не рекомендуються посіви, посадки та пересадки.
8 Неділя у Леві Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Можна зайнятися обрізкою плодових дерев та кущів. Захист саду від гризунів, ревізія садового інвентарю, невеличкий ремонт.
9 Понеділок у Леві Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Можна зайнятися обрізкою плодових дерев та кущів. Захист саду від гризунів, ревізія садового інвентарю, невеличкий ремонт.
10 Вівторок у Діві Спадаючий Рекомендується посів та пересадка кімнатних рослин та квітів, обрізка, розпушування ґрунту, внесення комплексних добрив, боротьба з ґрунтовими шкідниками.
11 Середа у Діві Спадаючий Рекомендується посів та пересадка кімнатних рослин та квітів, обрізка, розпушування ґрунту, внесення комплексних добрив, боротьба з ґрунтовими шкідниками.
12 Четвер у Діві Спадаючий Рекомендується посів та пересадка кімнатних рослин та квітів, обрізка, розпушування ґрунту, внесення комплексних добрив, боротьба з ґрунтовими шкідниками.
13 П'ятниця у Терезах Спадаючий Посів зелені та посадка цибулинних квітів, що призначені для вирощування у зимовій теплиці. Рекомендується обрізка, полив, розпушування ґрунту, підживлення комплексними добривами кімнатні квіти.
14 Субота у Терезах

Спадаючий

Посів зелені та посадка цибулинних квітів, що призначені для вирощування у зимовій теплиці. Рекомендується обрізка, полив, розпушування ґрунту, підживлення комплексними добривами кімнатні квіти. Можна закласти насіння на стратифікацію.
15 Неділя у Скорпіоні

Спадаючий

Рекомендується посів чи пересадка кімнатних рослин, посів у ящики насіння крес-салату, гірчиці, редиски для отримання вітамінної зелені. Полив, розпушування ґрунту та підживлення кімнатних рослин.
16 Понеділок у Скорпіоні Спадаючий Рекомендується посів чи пересадка кімнатних рослин, посів у ящики насіння крес-салату, гірчиці, редиски для отримання вітамінної зелені. Полив, розпушування ґрунту та підживлення кімнатних рослин, підготовка ґрунто-суміші для майбутньої розсади.
17 Вівторок у Стрільці Спадаючий Рекомендується розпушування ґрунту, внесення комплексних добрив, боротьба з ґрунтовими шкідниками. Проводимо снігозатримання та вкриваємо дерева в саду від сонячних опіків.
18 Середа у Стрільці Спадаючий Рекомендується розпушування ґрунту, внесення комплексних добрив, боротьба з ґрунтовими шкідниками. Проводимо снігозатримання та вкриваємо дерева в саду від сонячних опіків. Перевірка живців, закладених на зберігання.
19 Четвер у Козерогу

Спадаючий

Сприятливий день для посадки на насіння. Обрізка дерев та чагарників, розпушування ґрунту, боротьба з ґрунтовими шкідниками, обприскування та підживлення кімнатних рослин та квітів.
20 П'ятниця у Козерогу Спадаючий Сприятливий день для посадки на насіння. Обрізка дерев та чагарників, розпушування ґрунту, боротьба з ґрунтовими шкідниками, обприскування та підживлення кімнатних рослин та квітів. Ревізія у овочесховищах, видалення зіпсованих плодів. Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки.
21 Субота у Водолії Молодий місяць Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки.
22 Неділя у Водолії Зростаючий Не рекомендуються посадки чи пересадки. Підготовка до посівного матеріалу, посів пряної зелені у зимових теплицях.
23 Понеділок у Рибах Зростаючий Можливий посів овочевих для вирощування в будинку чи у зимовій теплиці. Рекомендуються полив та внесення мінеральних та органічних добрив. Сприятливий день для посадки чи пересадки кімнатних рослин, формувальне обрізання.
24 Вівторок у Рибах Зростаючий Можливий посів овочевих для вирощування в будинку чи у зимовій теплиці. Рекомендуються полив та внесення мінеральних та органічних добрив. Сприятливий день для посадки чи пересадки кімнатних рослин, формувальне обрізання. Посадка насіння квітів на розсаду, вигін цибулі на перо.
25 Середа в Овні Зростаючий Не рекомендуються посадки чи пересадки. Рекомендується підготовка ґрунту під посів, знищення шкідників, прополка та мульчування. Рекомендується підживлення органікою кімнатних рослин.
26 Четвер в Овні

Зростаючий

Не рекомендуються посадки чи пересадки. Рекомендується підготовка ґрунту під посів, знищення шкідників, прополка та мульчування. Рекомендується підживлення органікою кімнатних рослин.
27 П'ятниця в Овні Зростаючий Не рекомендуються посадки чи пересадки. Рекомендується підготовка ґрунту під посів, знищення шкідників, прополка та мульчування. Рекомендується підживлення органікою кімнатних рослин.
28 Субота в Овні Зростаючий Рекомендується посів на розсаду кореневої селери, салати та капусти, що призначені для вирощування у зимовій теплиці.
29 Неділя у Тельці Зростаючий Рекомендується посів на розсаду кореневої селери, салати та капусти, що призначені для вирощування у зимовій теплиці. Прищеплення верхівок кімнатних рослин, підживлення органічними добривами.
30 Понеділок у Близнятах Зростаючий Видалення зайвих пагонів, боротьба з шкідниками, розпушування ґрунту в ящиках та горщиках з розсадою та кімнатними квітами.
31 вівторок у Близнятах Зростаючий Видалення зайвих пагонів, боротьба з шкідниками, розпушування ґрунту в ящиках та горщиках з розсадою та кімнатними квітами. Висаджування цибулинних на вигонку, обробка рослин від хвороб.

Схожі новини по темі Домівка / Посівний календар



Прокоментувати статтю:

Народний календар

Народний та церковний календар свят. Березень

Народний та церковний календар свят. Березень

Березень – первісток весни, спадкоємець лютого, провісник квітня, ранок весни і ранок року. Це...

Традиції, прикмети, прислів’я

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Перший весняний місяць Березень, господар полів та лісів, котрий, як сказав поет, білим поясом...