Для того щоб отримати таке чудове сало, його треба спочатку правильно вибрати.
Як вибрати сало для засолювання? 1. Для соління треба вибрати сало біло-рожевого кольору, товщиною не менше 3-4 сантиметрів. 2. Сало повинно бути свіжим, м'яким. Для цього краще купувати його на колгоспних ринках, де є домашня свинина. Попросіть у продавця ніж або спеціальну залізну вилку, проткніть сало в декількох місцях: якщо ніж легко входить, то сало м'яке і при засолюванні вийде смачним. 3. Вибирати для засолювання треба такі шматки сала, де м'яса нема зовсім або є лише невеликі вкраплення м'яса. 4. Якщо ви любите солити сало з прошарками м'яса, то краще вибрати сало зі світлими м'ясними прошарками. Головне, щоб кількість м'яса не перевищувало кількості сала. 5. Для засолювання сала в банці, краще використовувати товсте сало з тонким прошарком м'яса або без нього. 6. При купівлі сала звертайте увагу на шкірку: вона повинна бути чистою, без щетини. Понюхайте її, шкурка повинна смачно пахнути. Можна запитати у продавця, чим смолили сало: якщо сало смолили соломою, то вам дуже пощастило, це буде найсмачніше сало для соління.Наріжте сало на шматки не більше 7 см і не менше 4 см. На дно банки і в окрему тарілку насипте сіль. Умочіть 2-3 шматка сала в солі і укладіть в банку. Потім ще 3-4 шматки умочіть в солі і укладіть в банку. Тепер засипте сіллю отвори з боків і між салом. Так набивайте банку до горлечка, в кінці засипте сіллю всі вільні місця, накрийте кришкою, залиште на добу при кімнатній температурі, потім поставте банку в холодне місце.
Через тиждень сало готове, можна діставати і їсти, потрібно лише прибрати зайву сіль. Решту сала з сіллю зберігайте в холодному місці.
Сало засолене з часником.Попередньо сіль потрібно змішати з різними спеціями: чорним, червоним або запашним перцем. Насипати на дно невеликий шар солі. Зробити на шматках сала надрізи, як би розтинаючи сало на квадрати шириною 5-6 см, не розрізаючи при цьому шкірку. Нашпигувати сало розрізаними на 2-3 частини зубчиками часнику. Засипати сало засоленою сумішшю, додати лавровий лист. Викласти (при необхідності) ще шар сала, засипати засоленою сумішшю.
Залиште сало на кухні на добу, через добу поставте сало в холодне місце або в холодильник. Через 3 дні сало готове. Тепер можна відрізати 1 квадратик сала, зчистити сіль і насолоджуватися незвичайним смаком. При бажанні в момент засолювання можна додати пряні трави.