5 продуктів для підвищення імунітету
Осінь і зима - це сезони застуд, і до них треба підійти з міцним імунітетом. Для цього необхідно вже сьогодні почати заходи щодо його зміцнення. Звичайно, необхідна ранкова гімнастика, прогулянки на свіжому повітрі і загартовування, але важливо ще і харчування, яке допоможе активувати захисні сили організму.
Звичайно, всі свіжі продукти так чи інакше допомагають у зміцненні імунітету, так як є джерелами вітамінів, мінералів і поживних речовин. Однак, є кілька визнаних лідерів у цьому процесі. До них відносять часник, імбир, мед, лимон і кефір. Ці продукти доступні всім, їх можна додавати в звичні страви, готувати страви з ними або їсти окремо.
ЧасникУ свій час часник врятував Європу від епідемії чуми, а сьогодні його поважають кухарі і гурмани за різкий пряний смак і гостроту. Це справжній концентрат здоров'я і сил. За ним визнані протипухлинні, протизапальні та імуностимулюючі властивості, а фітонциди (леткі пахучі речовини часнику) володіють бактерицидною властивістю.
Часник чистить печінку, відновлює організм після перевантажень і бореться зі стресом.
Для зміцнення імунітету корисно їсти часник у свіжому вигляді - у вигляді черемші (пагони часнику) і зубчиками, але багатьох бентежить його запах. Не вживайте його на ніч, щоб вранці не отримати запах з рота. Після їжі ретельно почистіть зуби, тоді проблема запаху вирішиться.
Корисно додавати часник в соуси, м'ясні страви та салати, натирати їм тости. Але якщо ви категорично проти часнику в свіжому вигляді, додайте його в самому кінці варіння або гасіння страви: частину аромату випарується, а користь залишиться.
ІмбирДля стимуляції імунітету застосовують тільки корінь імбиру. Цілющі та лікувальні властивості імбиру відомі ще з часів стародавнього Китаю: їм лікували рани і відновлювали сили воїни. У корені імбиру сконцентровані вітаміни і мінеральні речовини, корисні ефірні масла і особливі речовини, що додають йому специфічний смак і аромат.
У ньому багато вітаміну С, ретинолу і вітамінів групи В. За бактерицидною ефектам він подібний з часником, але його аромат більш приємний. Імбир стимулює апетит і травлення, нормалізує виділення соку шлунка і жовчі, знімає нудоту і токсикоз вагітних.
Для стимуляції імунітету імбир застосовують у вигляді приправ до різних блюд - його додають в суп або кашу, м'ясні страви, приправляють їм курку. Сік імбиру служить заправкою для салату або основою соусу. Відомі цукерки з імбиром і гарячі напої, алкогольні напої.
Відмінним ефектом володіє чай з імбиром, він бореться з інфекціями і стимулює клітини на боротьбу з вірусами та стимулює схуднення. У імбирний чай для посилення ефекту можна додати мед або лимон.
ЛимонЦей яскраво-жовтий цитрус здавна відомий своїми цілющими властивостями. Його кислий смак викликає рясне відділення слини і підвищує апетит. Однак, незважаючи на те, що лимони у нас в країні не ростуть, вони вже давно не вважаються екзотикою, широко застосовуючи їх в кулінарії і харчуванні. З ними роблять салати, перші та другі страви, з ними тушкують, смажать, роблять десерти і цукерки, з лимоном п'ють чай і готують прохолодні та гарячі напої.
Стимуляція імунітету проявляється за рахунок високої концентрації в лимоні вітаміну С, однак, він зберігається в свіжих плодах і соку, а при термічній обробці або тривалому контакті з повітрям руйнується. Тому сік лимона необхідно додавати у воду або содову і тут же випивати, а чай пити, закушуючи лимоном.
Якщо в день ви будете з'їдати по часточці лимона, це дозволить вам отримати заряд бадьорості і порцію вітаміну С для підтримки імунного захисту. Корисно для імунітету і пропустити лимон через м'ясорубку або подрібнити у блендері і змішати з медом, і їсти цю суміш двічі на день.
МедМед відомий своїми цілющими властивостями зі стародавності. Він має протизапальну, імуностимулюючу, ранозагоювальну і антистресовий ефект. Мед буває різних сортів, в нього додають трави і ягоди, що підсилює його цілющі ефекти в кілька разів. Мед при застуді допомагає швидше видужати, а якщо ви візьмете за правило з'їдати щодня по ложці, будете менше хворіти.
Корисно приймати натуральний мед вранці і перед сном, популярний мед зі звіробоєм, з малиною і лимоном, липовий мед. Корисне поєднання для ослаблених і виснажених людей: це мед з волоськими горіхами, кеш’ю і сухофруктами - курагою, родзинками і чорносливом.
Кефір
Кефір з давнини застосовують при виходжуванні ослаблених і хворобливих дітей, людей з частими застудами та хворобами травлення. Кефірний грибок має властивість поліпшувати травлення і підтримувати захист кишечника від проникнення в нього мікробів. За рахунок кальцію і вітаміну D, він зміцнює кістки і допомагає кровотворенню, стимулює синтез захисних антитіл в крові і боротьбі вірусами.
Пийте свіжий кефір, який має короткий термін придатності і живу мікрофлору. В ідеалі необхідно взагалі робити добовий кефір будинку з закваски та незбираного молока, і через добу з моменту сквашування пити його по склянці на ніч. У такому кефірі користь для імунітету максимальна.
Це далеко не всі продукти, що допомагають нашому імунітету працювати без збоїв. Але ці продукти доступні кожному, і їх легко придбати і приймати. А це означає, що ви можете почати зміцнення імунітету вже сьогодні.