Місячний посівний календар на квітень 2022

Місячний посівний календар садівника-городника-квітникаря на квітень 2022 року із зазначенням фаз Місяця, положенням Місяця в знаках Зодіаку, а також з рекомендаціями для садівників та городників. Дивіться також Народний церковний календар на квітень місяць. З цим місяцем пов'язано багато українських народних звичаїв, обрядів, прислів'їв та прикмет про погоду.

<Березень

Дата День тижня Місяць в знаку Зодіаку Фаза Місяця Рекомендовані роботи в саду і городі
1 П'ятниця Місяць у знаку Овена Новий Місяць День несприятливий щодо посівних та посадкових робіт. Можна зайнятися підготовкою ґрунту під посіви, знищенням шкідників, обприскуванням рослин проти хвороб, прополюванням, мульчуванням.
2 Субота Місяць у знаку Тільця Зростаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Рекомендується підготовка ґрунту під посів, знищення шкідників, прополювання та мульчування.
3 Неділя Місяць у знаку Тільця

Зростаючий

Сприятливий день для посіву салати та капусти.
4 Понеділок Місяць у знаку Тільця

Зростаючий

Сприятливий день для посіву салати та капусти. Рекомендується підготовка ґрунту під посів, знищення шкідників, прополювання та мульчування.
5 Вівторок Місяць у знаку Близнюків Зростаючий Рекомендується посадка бобових та рослин, що в’ються (плетиста троянда, суниця, виноград). Сприятливий день для видалення зайвих пагонів, прополювання, мульчування, добре готувати місце під газони та грядки, боротися зі шкідниками та хворобами (обприскування та обкурювання).
6 Середа Місяць у знаку Близнюків

Зростаючий

Рекомендується посадка бобових та рослин, що в’ються (плетиста троянда, суниця, виноград). Сприятливий день для видалення зайвих пагонів, прополювання, мульчування, добре готувати місце під газони та грядки, боротися зі шкідниками та хворобами (обприскування та обкурювання).
7 Четвер Місяць у знаку Рака Зростаючий Рекомендується посадка бобових та рослин, що в’ються (плетиста троянда, суниця, виноград). Сприятливий день для видалення зайвих пагонів, прополювання, мульчування, добре готувати місце під газони та грядки, боротися зі шкідниками та хворобами (обприскування та обкурювання).
8 П'ятниця Місяць у знаку Рака Зростаючий Рекомендується посадка більшості овочевих культур: томатів, капусти, огірків, перцю, баштанних, квасолі, патисонів, баклажанів, кабачків.
9 Субота Місяць у знаку Рака Зростаючий День сприятливий для посівних та посадкових робіт овочевих, квіткових та інших культур. Саме час посіяти на розсаду томати, капусту, огірки, баклажани та ін.
10 Неділя Місяць у знаку Лева Зростаючий Несприятливий день для посівів, посадок чи пересадок овочевих культур, посадок чи пересадок плодових дерев й кущів. Сприятливий день для посадки декоративних кущів та дерев. Рекомендується мульчування, обприскування проти шкідників та хвороб, підготовка ґрунту під майбутні посіви та посадки.
11 Понеділок Місяць у знаку Лева Зростаючий Несприятливий день для посівів, посадок чи пересадок овочевих культур, посадок чи пересадок плодових дерев й кущів. Сприятливий день для посадки декоративних кущів та дерев. Рекомендується мульчування, обприскування проти шкідників та хвороб, підготовка ґрунту під майбутні посіви та посадки.
12 Вівторок Місяць у знаку Діви Зростаючий Не рекомендується посадка чи пересадка, овочевих культур, фруктових дерев, проводити посадки на насіння. Добре приживяться декоративні рослини, що не призначені для плодоношення, зокрема жимолость, шипшина. З квітів рекомендується садити кучеряві рослини. Покіс газону  уповільнить зростання трав.
13 Середа Місяць у знаку Діви Зростаючий Не рекомендується посадка чи пересадка, овочевих культур, фруктових дерев, проводити посадки на насіння. Добре приживяться декоративні рослини, що не призначені для плодоношення, зокрема жимолость, шипшина. З квітів рекомендується садити кучеряві рослини. Покіс газону  уповільнить зростання трав.
14 Четвер Місяць у знаку Терезів

Зростаючий

Не рекомендується посадка чи пересадка, овочевих культур, фруктових дерев, проводити посадки на насіння. Добре приживяться декоративні рослини, що не призначені для плодоношення, зокрема жимолость, шипшина. З квітів рекомендується садити кучеряві рослини. Покіс газону  уповільнить зростання трав.
15 П'ятниця Місяць у знаку Терезів

Зростаючий

Не варто займатися пікіруванням та пересадкою овочевих культур. Рекомендується посадка квітів, закладка бульб та насіння на зберігання. Також рекомендується посадка кісточкових фруктових дерев. Ефективним буде полив та сіножаття. Рекомендується посадка саджанців декоративних кущів та дерев. Можна здійснити посів та посадку культур, що в’ються.
16 Субота Місяць у знаку Терезів Повний Місяць Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Можна зайнятися ремонтом садового інвентарю, підготовкою ґрунту під майбутні посадки та посіви, закупівлею посадкового матеріал.
17 Неділя Місяць у знаку Скорпіона Спадаючий Рекомендується посадка більшості бульбових культур, крім картоплі. Не рекомендується садити плодові дерева та кущі. Ефективним буде щеплення, внесення мінеральних та  органічних добрив, полив, знищення шкідників, розпушування ґрунту.
18 Понеділок Місяць у знаку Скорпіона Спадаючий Рекомендується посадка більшості бульбових культур, крім картоплі. Не рекомендується садити плодові дерева та кущі. Ефективним буде щеплення, внесення мінеральних та  органічних добрив, полив, знищення шкідників, розпушування ґрунту.
19 Вівторок Місяць у знаку Стрільця

Спадаючий

Рекомендується посадка більшості бульбових культур, крім картоплі. Не рекомендується садити плодові дерева та кущі. Ефективним буде щеплення, внесення мінеральних та  органічних добрив, полив, знищення шкідників, розпушування ґрунту.
20 Середа Місяць у знаку Стрільця Спадаючий Рекомендується посадка більшості бульбових культур, крім картоплі. Не рекомендується садити плодові дерева та кущі. Ефективним буде щеплення, внесення мінеральних та  органічних добрив, полив, знищення шкідників, розпушування ґрунту.
21 Четвер Місяць у знаку Козерога Спадаючий Можна здійснити посів редиски, ріпи, а також посадку картоплі. Не варто сіяти чи пересаджувати квіткові культури, кімнатні в тому числі. Рекомендується обрізка кущів та дерев, щеплення, розпушування ґрунту.
22 П'ятниця Місяць у знаку Козерога Спадаючий Не рекомендується пересаджувати квіткові рослини, в тому числі і кімнатні. Час сприятливий для посадки картоплі, редиски, брукви, ріпи. Розпушування, внесення мінеральних та органічних добрив, обрізання та щеплення плодових дерев.
23 Субота Місяць у знаку Водолія Спадаючий остання чверть День несприятливий щодо посівних та посадкових робіт. Можна здійснити підстригання кущів, прищипку, обробку проти шкідників та хвороб.
24 Неділя Місяць у знаку Водолія Спадаючий День несприятливий щодо посівних та посадкових робіт. Можна здійснити підстригання кущів, прищипку, обробку проти шкідників та хвороб.
25 Понеділок Місяць у знаку Риб Спадаючий Рекомендуються посадки селери, редиски, цибулинних, висаджування розсади в ґрунт, щеплення дерев та ягідних кущів. Відмінний час для культивації, поливу та внесення добрив.
26 Вівторок Місяць у знаку Риб

Спадаючий

Рекомендуються посадки селери, редиски, цибулинних, висаджування розсади в ґрунт, щеплення дерев та ягідних кущів. Відмінний час для культивації, поливу та внесення добрив.
27 Середа Місяць у знаку Овена Спадаючий Рекомендуються посадки селери, редиски, цибулинних, висаджування розсади в ґрунт, щеплення дерев та ягідних кущів. Відмінний час для культивації, поливу та внесення добрив.
28 Четвер Місяць у знаку Овена Спадаючий Не рекомендуються посіви, пересадки чи посадки. Рекомендується обрізка дерев та кущів, підготовка ґрунту під посів, знищення шкідників, прополювання та мульчування ґрунту.
29 П'ятниця Місяць у знаку Овена Спадаючий Не рекомендуються посіви, пересадки чи посадки. Рекомендується обрізка дерев та кущів, підготовка ґрунту під посів, знищення шкідників, прополювання та мульчування ґрунту.
30 Субота Місяць у знаку Тільця Новий Місяць часткове сонячне затемнення Не рекомендуються посіви, пересадки чи посадки. Рекомендується обрізка дерев та кущів, підготовка ґрунту під посів, знищення шкідників, прополювання та мульчування ґрунту.
Березень
Травень >

Схожі новини по темі Домівка / Посівний календар



Коментарі:

Ну і де травень?


Прокоментувати статтю:

Народний календар

Народний та церковний календар свят. Березень

Народний та церковний календар свят. Березень

Березень – первісток весни, спадкоємець лютого, провісник квітня, ранок весни і ранок року. Це...

Традиції, прикмети, прислів’я

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Перший весняний місяць Березень, господар полів та лісів, котрий, як сказав поет, білим поясом...