Місячний посівний календар на квітень 2021

Місячний посівний календар садівника-городника-квітникаря на Квітень 2021 року із зазначенням фаз Місяця, положенням Місяця в знаках Зодіаку, а також з рекомендаціями для садівників та городників. Дивіться також Народний церковний календар на Квітень місяць. З цим місяцем пов'язано багато українських народних звичаїв, обрядів, прислів'їв та прикмет про погоду.


Дата День тижня Місяць в знаку Зодіаку Фаза Місяця Рекомендовані роботи в саду і городі
1 Четвер Місяць у знаку Стрільця Спадаючий Рекомендується посадка більшості бульбових культур, окрім картоплі. Не рекомендується садити фруктові дерева. Ефективними будуть щеплення, внесення мінеральних чи органічних добрив, полив, знищення шкідників, розпушування ґрунту. День сприятливий для посіву багаторічних й однорічних квітів, пересадження кімнатних рослин та догляду за ними.
2 П'ятниця Місяць у знаку Стрільця Спадаючий Скористайтеся порадами минулого дня. Також можна здійснити формуючу та санітарну обрізку плодових дерев, видалити поросль, заготовити черешки і висадити на укорінення. Пікірування чи пересадку розсади проводити не варто.
3 Субота Місяць у знаку Козерогу Спадаючий Не рекомендується пересадка квіткових рослин. Сприятливий день для посадки картоплі, редиски, брукви, ріпи. Рекомендується розпушування ґрунту, внесення мінеральних та органічних добрив, обрізка і щеплення фруктових дерев.
4 Неділя Місяць у знаку Козерогу

Спадаючий

Остання чверть

Не рекомендується пересадка квіткових рослин. Сприятливий день для посадки картоплі, редиски, брукви, ріпи. Рекомендується розпушування ґрунту, внесення мінеральних та органічних добрив, обрізка і щеплення фруктових дерев.
5 Понеділок Місяць у знаку Водолія Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки, чи пересадки. Рекомендується косити, проводити обприскування та обкурювання, обрізку плодових дерев і ягідних кущів, прищипування, прополку.
6 Вівторок Місяць у знаку Водолія

Спадаючий

 

Не рекомендуються посіви, посадки, чи пересадки. Рекомендується косити, проводити обприскування та обкурювання, обрізку плодових дерев і ягідних кущів, прищипування, прополку.
7 Середа Місяць у знаку Риб Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки, чи пересадки. Рекомендується косити, проводити обприскування та обкурювання, обрізку плодових дерев і ягідних кущів, прищипування, прополку.
8 Четвер Місяць у знаку Риб

Спадаючий

 

Рекомендуються посадки селери, редиски, цибулинних, особливо пізньої капусти, висадка розсади в ґрунт, щеплення дерев і ягідних кущів. Відмінний час для культивації, поливу та внесення добрив.
9 П'ятниця Місяць у знаку Риб Спадаючий Рекомендуються посадки селери, редиски, цибулинних, особливо пізньої капусти, висадка розсади в ґрунт, щеплення дерев і ягідних кущів. Відмінний час для культивації, поливу та внесення добрив.
10 Субота Місяць у знаку Овена Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Рекомендується обрізка плодових дерев та ягідних кущів, підготовка ґрунту під посів, знищення шкідників, прополка та мульчування.
11 Неділя Місяць у знаку Овена Спадаючий Скористайтеся порадами на минулий день.
12 Понеділок Місяць у знаку Тільця Новий Місяць Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки.
13 Вівторок Місяць у знаку Тільця Зростаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки.
14 Середа Місяць у знаку Тільця

Зростаючий

Сприятливий день для посіву салати та капусти, огірків, кабачків, гарбуза, патисонів. Можна сміливо садити і картоплю (якщо погода в регіоні дозволяє). Не забороняється посів бобів, гороху та кукурудзи.
15 Четвер Місяць у знаку Близнюків

Зростаючий

Рекомендується посадка бобових й витких рослин (плетиста троянда, суниця, виноград). Рекомендується видалення зайвих пагонів, прополка, мульчування. Сприятливий час для приготування місця під газони і грядки, боротьби зі шкідниками та хворобами (обприскування і обкурювання). Сприятливий день для посіву зернових культур, лікарських рослин, картоплі. Санітарна та формуюча обрізка плодових дерев та ягідних кущів.
16 П'ятниця Місяць у знаку Близнюків Зростаючий Рекомендується посадка бобових й витких рослин (плетиста троянда, суниця, виноград). Рекомендується видалення зайвих пагонів, прополка, мульчування. Сприятливий час для приготування місця під газони і грядки, боротьби зі шкідниками та хворобами (обприскування і обкурювання). Сприятливий день для посіву зернових культур, лікарських рослин, картоплі. Санітарна та формуюча обрізка плодових дерев та ягідних кущів.
17 Субота Місяць у знаку Рака Зростаючий Рекомендується посадка бобових й витких рослин (плетиста троянда, суниця, виноград). Рекомендується видалення зайвих пагонів, прополка, мульчування. Сприятливий час для приготування місця під газони і грядки, боротьби зі шкідниками та хворобами (обприскування і обкурювання). Сприятливий день для посіву зернових культур, лікарських рослин, картоплі. Санітарна та формуюча обрізка плодових дерев та ягідних кущів.
18 Неділя Місяць у знаку Рака

Зростаючий

 

Рекомендується посадка більшості овочевих культур: томатів, капусти, огірків, перцю, баштанних, квасолі, патисонів, баклажанів, кабачків та зелені.
19 Понеділок Місяць у знаку Рака

Зростаючий

Рекомендується посадка більшості овочевих культур: томатів, капусти, огірків, перцю, баштанних, квасолі, патисонів, баклажанів, кабачків та зелені.
20 Вівторок Місяць у знаку Лева Зростаючий Перша чверть Не рекомендується посів та пересадка садово-городніх культур. Рекомендується посадка ягідних кущів й плодових дерев. Варто провести покіс з метою уповільнення зростання трав. Сприятливий день для мульчування ґрунту, для боротьби зі шкідниками.
21 Середа Місяць у знаку Лева

Зростаючий

 

Не рекомендується посів та пересадка садово-городніх культур. Рекомендується посадка ягідних кущів й плодових дерев. Варто провести покіс з метою уповільнення зростання трав. Сприятливий день для мульчування ґрунту, для боротьби зі шкідниками.
22 Четвер Місяць у знаку Діви

Зростаючий

 

Не рекомендується садити й пересаджувати овочеві культури, фруктові дерева, проводити посадки на насіння. Добре приживляться декоративні рослини, які не призначені для плодоношення, зокрема жимолость, шипшина. З квітів рекомендується садити виткі рослини. Покіс сповільнить зростання трав.
23 П'ятниця Місяць у знаку Діви Зростаючий Не рекомендується садити й пересаджувати овочеві культури, фруктові дерева, проводити посадки на насіння. Добре приживляться декоративні рослини, які не призначені для плодоношення, зокрема жимолость, шипшина. З квітів рекомендується садити виткі рослини. Покіс сповільнить зростання трав.
24 Субота Місяць у знаку Терезів Зростаючий Не рекомендується садити й пересаджувати овочеві культури, фруктові дерева, проводити посадки на насіння. Добре приживляться декоративні рослини, які не призначені для плодоношення, зокрема жимолость, шипшина. З квітів рекомендується садити виткі рослини. Покіс сповільнить зростання трав.
25 Неділя Місяць у знаку Терезів Зростаючий Рекомендується посадка квітів, закладка бульб та насіння на зберігання. Також рекомендується посадка кісточкових фруктових дерев. Ефективними будуть полив і сінокіс. Прекрасна пора для зрізання квітів, створення газонних орнаментів, догляду за кімнатними рослинами та квітами.
26 Понеділок Місяць у знаку Скорпіона Зростаючий Скористайтеся порадами на минулий день.
27 Вівторок Місяць у знаку Скорпіона Повний місяць Не рекомендуються посіви, пересадки чи посадки.
28 Середа Місяць у знаку Стрільця Спадаючий Рекомендується посадка більшості бульбових культур, окрім картоплі. Не рекомендується садити фруктові дерева. Ефективними будуть щеплення, внесення мінеральних та органічних добрив, полив, знищення шкідників, розпушування ґрунту.
29 Четвер Місяць у знаку Стрільця Спадаючий Рекомендується посадка більшості бульбових культур, окрім картоплі. Не рекомендується садити фруктові дерева. Ефективними будуть щеплення, внесення мінеральних та органічних добрив, полив, знищення шкідників, розпушування ґрунту. День сприятливий для посіву та посадки багаторічних й однорічних квітів. Не забороняється висадка винограду, розмноження полуниці та суниці вусами.
30 П'ятниця Місяць у знаку Козерога Спадаючий Рекомендується посадка більшості бульбових культур, окрім картоплі. Не рекомендується садити фруктові дерева. Ефективними будуть щеплення, внесення мінеральних та органічних добрив, полив, знищення шкідників, розпушування ґрунту. День сприятливий для посіву та посадки багаторічних й однорічних квітів. Не забороняється висадка винограду, розмноження полуниці та суниці вусами.

Схожі новини по темі Домівка / Посівний календар



Прокоментувати статтю:

Народний календар

Народний та церковний календар свят. Березень

Народний та церковний календар свят. Березень

Березень – первісток весни, спадкоємець лютого, провісник квітня, ранок весни і ранок року. Це...

Традиції, прикмети, прислів’я

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Перший весняний місяць Березень, господар полів та лісів, котрий, як сказав поет, білим поясом...