Пасинкування, прищипування томатів
Часом термін «пасинкування» призводить початківців городників в якесь замішання: що це таке, як правильно сформувати рослину, та й взагалі, навіщо це потрібно?
Пасинки - це бічні пагони рослин, і для деяких видів рослин, вони дуже навіть потрібні: наприклад, плоди дині утворюються на бічних пагонах (другого, а найчастіше - третього порядку) і без них урожай цього виду ну ніяк не отримати.
Як прищипувати, пасинкувати томати
о пасинкування, а третім - пасинкування, мабуть буде навіть на шкоду. Тому слід чітко уявляти наступне: навіщо, коли і яким чином це слід робити.Пасинкують томати для того щоб запобігти зайвим зростанням вегетативної маси - адже на цей ріст рослини витрачають чимало енергії, і часами кущ томату з невидаленими пасинками більше нагадує загущене і постійно квітуче дерево, на якому або немає плодів, або їх багато, але вони не поспішають дозрівати. Наше ж завдання - направити енергію рослині в потрібну нам сторону, а саме - на успішний налив і швидке дозрівання плодів. Ось для досягнення саме цих цілей і формують рослини, тобто видаляють зайві пасинки.
Як видно зі знімка, пасинки відростають від головного стебла рослини в пазухах листків. І видаляти їх найкраще поки вони ще невеликі (3-5 см), в такому випадку це буде практично безболісно для рослини. Але видаляти їх все ж слід вранці та в сонячну погоду - щоб до вечора ранки встигли як слід підсохнути і затягнутися.
Також багато городників та дачників радять при видаленні пасинка залишати невеликий (близько 1 см) «пеньок» - це нібито перешкоджає швидкому утворенню нового пасинка на цьому ж місці. Займатися формуванням томатів потрібно регулярно, в міру відростання все нових і нових пагонів, приблизно - кожні 3-5 днів.
Які ж рослини потрібно пасинкувати, і які - ні?
В першу чергу підлягають пасинкуванню практично всі високорослі (Індетермінантні) сорти томатів. Подібні рослини формують зазвичай в 1-2, а деякі - в 2-3 стебла. Власне, правило зовсім просте - великоплідні індетермінантні сорти вимагають формовки в 1-2 стебла, а от різні (Наприклад, сорт Де-Барао), і їм подібні сорти - цілком можна формувати в 2-3 (а то і чотири) стебла. Втім, є ще деяка
залежність від кліматичних умов, чим довше у Вас триває літо, тим більше плодових кистей можна залишити, а значить і виростити на 1 або 2 стебла більше.
Слід також звернути увагу на частоту розташування квіткових кистей - наприклад, у індетермінантних сортів кожна наступна кисть після першої розташовується через три (рідко - 2) листка. І ось тут потрібно нагадати наступне правило: чим рідше розташовані квіткові кисті на рослині, тим більше потребує ця рослина формовки, і так само - навпаки (чим частіше - тим менше).
Тому, пасинкуючи середньо рослі і деякі низькорослі (детермінантні) сорти томатів слід уважно придивитися до розташування квіткових кистей на рослині. Наприклад, якщо квіткові кисті розташовані через один-два листка, то таку рослину швидше за все краще пасинкувати лише до першої квіткової кисті.