Пасинкування, прищипування томатів

Часом термін «пасинкування» призводить початківців городників в якесь замішання: що це таке, як правильно сформувати рослину, та й взагалі, навіщо це потрібно?

Пасинки - це бічні пагони рослин, і для деяких видів рослин, вони дуже навіть потрібні: наприклад, плоди дині утворюються на бічних пагонах (другого, а найчастіше - третього порядку) і без них урожай цього виду ну ніяк не отримати.


Як прищипувати, пасинкувати томати

Як прищипувати, пасинкувати томатио пасинкування, а третім - пасинкування, мабуть буде навіть на шкоду. Тому слід чітко уявляти наступне: навіщо, коли і яким чином це слід робити.

Пасинкують томати для того щоб запобігти зайвим зростанням вегетативної маси - адже на цей ріст рослини витрачають чимало енергії, і часами кущ томату з невидаленими пасинками більше нагадує загущене і постійно квітуче дерево, на якому або немає плодів, або їх багато, але вони не поспішають дозрівати. Наше ж завдання - направити енергію рослині в потрібну нам сторону, а саме - на успішний налив і швидке дозрівання плодів. Ось для досягнення саме цих цілей і формують рослини, тобто видаляють зайві пасинки.

Як видно зі знімка, пасинки відростають від головного стебла рослини в пазухах листків. І видаляти їх найкраще поки вони ще невеликі (3-5 см), в такому випадку це буде практично безболісно для рослини. Але видаляти їх все ж слід вранці та в сонячну погоду - щоб до вечора ранки встигли як слід підсохнути і затягнутися.
Також багато городників та дачників радять при видаленні пасинка залишати невеликий (близько 1 см) «пеньок» - це нібито перешкоджає швидкому утворенню нового пасинка на цьому ж місці. Займатися формуванням томатів потрібно регулярно, в міру відростання все нових і нових пагонів, приблизно - кожні 3-5 днів.


Які ж рослини потрібно пасинкувати, і які - ні?

В першу чергу підлягають пасинкуванню практично всі високорослі (Індетермінантні) сорти томатів. Подібні рослини формують зазвичай в 1-2, а деякі - в 2-3 стебла. Власне, правило зовсім просте - великоплідні індетермінантні сорти вимагають формовки в 1-2 стебла, а от різні (Наприклад, сорт Де-Барао), і їм подібні сорти - цілком можна формувати в 2-3 (а то і чотири) стебла. Втім, є ще деяка
залежність від кліматичних умов, чим довше у Вас триває літо, тим більше плодових кистей можна залишити, а значить і виростити на 1 або 2 стебла більше.

Слід також звернути увагу на частоту розташування квіткових кистей - наприклад, у індетермінантних сортів кожна наступна кисть після першої розташовується через три (рідко - 2) листка. І ось тут потрібно нагадати наступне правило: чим рідше розташовані квіткові кисті на рослині, тим більше потребує ця рослина формовки, і так само - навпаки (чим частіше - тим менше).

Тому, пасинкуючи середньо рослі і деякі низькорослі (детермінантні) сорти томатів слід уважно придивитися до розташування квіткових кистей на рослині. Наприклад, якщо квіткові кисті розташовані через один-два листка, то таку рослину швидше за все краще пасинкувати лише до першої квіткової кисті.

Схожі новини по темі Домівка / Сад і город



Прокоментувати статтю:

Народний календар

Народний та церковний календар свят. Березень

Народний та церковний календар свят. Березень

Березень – первісток весни, спадкоємець лютого, провісник квітня, ранок весни і ранок року. Це...

Традиції, прикмети, прислів’я

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Перший весняний місяць Березень, господар полів та лісів, котрий, як сказав поет, білим поясом...

Посівний календар

Місячний посівний календар на березень 2024

Місячний посівний календар на березень 2024

Місячний посівний посадковий календар садовода огородника, таблиця на березень місяць 2024 року по...