Вирощування цибулі порею догляд і корисні властивості
Цибуля порей - древня овочева рослина, її дикий предок - цибуля виноградна родом з Азії, Середземномор'я, Канарських і Азорських островів. Окультурення цибулі порею почалося в Малій Азії та Палестині. У сучасному світі цибулю-порей відома у багатьох країнах, більше того, вона є однією з найважливіших овочевих культур.
Порей має менш гострий смак , ніж ріпчаста цибуля , вона широко використовується в кулінарії, її можна вживати у свіжому вигляді, консервувати, приготований з цибулі-порею сік має вельми цінні дієтичні властивості .
Корисні властивості цибулі порей
Цибулю порей часто називають королевою луків. У неї високий вміст солей калію (до 250 мг%), сухих речовин (до 25 %), у тому числі до 12% цукрів, а також аскорбінової кислоти (до 80 мг%), каротину. Найбільш цінна частина цибулі порею - відбілена основа неправдивого стебла, яке відрізняється слабо - гострим смаком. Вважається дієтичним продуктом і рекомендується при порушенні обміну речовин, атеросклерозі, застосовується для поліпшення діяльності печінки, при каменях у нирка , ожирінні. Крім того , цибуля порей має ще дуже цінну властивість - це один з небагатьох овочів, в якому при зберіганні вміст вітаміну С тільки збільшується.
Як вирощувати цибулю порей
У середній смузі цибулю порей рекомендується вирощувати розсадою. Тому в середині, кінці лютого замочуємо насіння на 2-3 дні, підсушуємо і потім висіваємо в ящики чи стаканчики (діаметр 4 см). Розсада, вирощена в маленьких стаканчиках - міцніша і потужна, при висадці в грунт має на один листочок більше, що важливо. Та й коренева система при пересадці цибулі порею не травмується.
Грунт в ящиках і стаканчиках - легкий перегнійний. Перед посівом землю злегка утрамбовують, рясно поливаємо, а потім висіваємо насіння. У ящики - на відстані 2 × 2,5 см, в стаканчики - по 3 – 4 насінини. При вирощуванні потрібно стежити за температурою повітря. Вдень бажана температура для вирощування розсади цибулі порею 18-20 ° С, вночі - 13-14 ° С. Звертайте увагу і на вологість ґрунту : розсада потребує постійного поливу, крім того , потрібно зробити 1-2 підживлення комплексним мінеральним добривом.
Розсаду висаджуємо з 1 по 10 травня. Попередньо готуємо грядку висотою 20 см, шириною 1 м. На 1 м2 грядки вносимо 1,5 відра перегною, 2-3 ст. л . комплексного мінерального добрива і 2 склянки золи, перекопавши грунт на повний штик лопати . Поперек грядки садовим совком робимо траншейки глибиною 15-20 см на відстані 40-50 см один від одного, складаючи землю між ними. На дні загостреним кілочком робимо заглиблення через кожні 15 см. Розсаду цибулі порею в ящику поливаємо і акуратно дістаємо. Листя і коріння бажано обрізати на третину довжини. Після посадки розсади грунт навколо коренів потрібно щільно притиснути і злегка полити. Глибина посадки - 1-2 см. Розсаду з стаканчиків перевалюємо в лунки, розташовані через 20 см.
Догляд за цибулею порей
Цибуля порей дуже світло і вологолюбна . Під час вегетації цибулю порей потрібно регулярно поливати теплою водою. У посушливий період - приблизно один раз на 5 днів по 15-20 л на 1 м2. Першу підгодівлю комплексним мінеральним добривом проводимо через 15-20 днів після висадки розсади. Надалі підгодівлі потрібно робити кожні 2-3 тижні, чергуючи органічні та органічно - мінеральні добрива. Також цибуля порей любить настій курячого посліду ( 1:15 ).
Для отримання якомога довшої, соковитої , вибіленої ніжки, у міру росту цибулі порею, її потрібно підгортати, додатково підсапуючи стебла ґрунтом. У деяких сортів порею ніжка дуже довга, у цьому випадку відбілювання можна робити , обертаючи ніжку чорним матеріалом.
На відміну від ріпчастої цибулі, цибуля порей майже ніколи не уражається хворобами і шкідниками.
Збирання врожаю цибулі порею і зберігання
Листя цибулі порею наростають до глибокої осені, коли інші види вже не дають зелені , і вона може переносити заморозки до -1 С. Проте, цибулю - порей бажано прибрати в кінці жовтня до настання стійких морозів. Рослини підкопують вилами, обтрушую землю, коріння обрізаємо до 1 см, а листя - на 1 /3. У великих несправжніх стеблах залишаємо листя довжиною 25-30 см, а корені укорочуємо до 2 см. Після просушування цибулі порею розміщуємо у високі ящики у вертикальному положенні, присипавши піском. Таким чином цибуля порей буде зберігатись до весни.