Як зберігати цибулю порей
Цибуля - порей - це дворічна рослина. На другий рік цибуля порей зацвітає і дає насіння.
Листя у порею утворюється до пізньої осені, так як у цієї рослини практично відсутній період спокою. Незважаючи на зміну пори року, листя у цибулі - порею залишаються соковитими, м'ясистими і приємними на смак. Тільки у пізньостиглих сортів цибулі порею листя більш жорсткі, але зате ці рослини більш морозостійкі.
Хороший урожай цибулі - порею ви зберете вже в перший рік, якщо будете вирощувати її через розсаду. Посівом насіння відразу на грядку цю рослину вирощують тільки в теплих регіонах, оскільки цибуля - порей має довгий період вегетації. Хоча і є деякі сорти, що відносяться до ранньостиглих, але навіть їх в основному вирощують через розсаду. Є ще варіант обійтися без розсади. Наприклад , можна спробувати посіяти насіння цибулі - порею під зиму.
Коли збирати врожай цибулі- порей і як зберігати
Терміни збирання цибулі - порею залежать від посадженого вами сорту. До речі, ви можете ласувати ніжним листям і стеблами порею мало не з самого початку її вегетації. Правда в цьому випадку вона буде невеликою і для тривалого зберігання у свіжому вигляді, звичайно ж, не придатна.
Але можна заготовляти тільки листя (пера) без стебла. Тільки не скупіться, краще зрізати листя у тих рослин, які ви не плануєте відправляти на тривале зберігання. Можете навіть позначити собі рослини, які підуть на зимове зберігання у свіжому вигляді і не чіпати їх листя.
Заготівлею листя цибулі - порею можна займатися протягом всього вегетаційного періоду, який закінчується з настанням холодів. Листя порею зрізуються, видаляємо пожовклі і засохлі листові ділянки, промиваємо під проточною водою і просушуємо від зайвої вологи. Для просушування розмістіть листя на паперових рушниках або марлі бажано десь у темному місці.
Після того як зайва вода стече, цибулю порей можна нарізати кільцями, соломкою (як вам більше подобається) і помістити на зберігання в морозилку. Можете також висушити нарізану цибулю - порей, яку пізніше будете використовувати разом з іншими травами в якості приправи до страв.
Коли збирати врожай цибулі - порей для зимового зберігання соковитих стебел? Тут обмеження задають сильні заморозки. Цибулю - порей потрібно збирати до того, як зима почне заявляти про себе. Звичайно ж, ви можете вкрити порей і таким способом зберігати його і прибирати тоді, коли вона вам потрібна для кулінарних страв. Але краще все-таки зібрати її з грядки і сховати від морозів.
Збирання цибулі - порею здійснюється за наступною схемою:
викопування;
легке очищення від землі і підрізання коренів;
закладка на зберігання.
Викопувати і очищати цибулю - порей слід акуратно, щоб земля не потрапила між листя. Обрізати коріння потрібно лише частково , не пошкодивши дінці. Листя не потрібно зрізати, оскільки це може призвести до швидшого в'янення. Також обрізані листя роблять цибулю - порей більш вразливою до захворювань.
Як зберігати цибулю - порей ?
Зберігання цибулі - порею можливо кількома способами:
у свіжому вигляді ( в піску , в холодильнику);
в сушеному вигляді (використовується в якості приправ );
в замороженому вигляді (може використовуватися для різних страв, крім свіжих салатів, звичайно ж).
Як зберігати цибулю - порей в піску? Слід зазначити, що на зберігання закладаємо відразу ж після збирання врожаю цибулі порею. Кращі умови для зберігання цибулі - порею - це вологість повітря 85% і температура від -1 до +1 °С. Для зберігання цибулі - порею в піску слід взяти ящик з розрахунком , що він буде приблизно на 15-20 см заповнений піском. Насипте на дно ящика пісок шаром до 5 см, потім вертикальними рядами встановіть стебла порею, а між рядами насипте 10 -15- ти сантиметровий шар вологого річкового піску. Це дозволить зберігати цибулю - порей 5-6 місяців,крім того, в такому вигляді порей буде рівним.
Зберігання цибулі - порею можливо також на балконі. Якщо її добре вкрити , то цибуля з легкістю перенесе заморозки до -7-10 градусів.
Під час зберігання іноді перевіряйте цибулю порей, так як вона можутье хворіти або ж висихати. Такі рослини слід видалити, щоб зберегти інші.
Можливо зберігання цибулі - порею і в холодильнику . Для цього потрібно вибрати найкращі рослини зі свого врожаю. Зачистіть їх, підріжте коріння і листя і охолодіть. Охолоджувати потрібно до температури -2 ... +2 ° С без будь якої упаковки - оскільки це допоміжний етап для подальшого зберігання, потім швиденько упакуйте охолоджені стебла в поліетиленові пакети з перфорацією . У кожен пакет можна покласти не більш 8 стебел цибулі - порею.
У холодильнику ви зможете зберігати цибулю - порей до 4-5 місяців (за умови, що ви його її підготували так, як було описано вище). Важливо щоб температура не опускалася нижче -5 ° С, але сучасні холодильники надійні і такі сюрпризи не підносять.
Цибуля- порей: зберігання в морозильнику. В замороженому вигляді ви також зможете зберігати цибулю - порей всю зиму. Для цього підготовлені порізані листя і стебла викладіть тонким шаром - до 5 см - в пакети для заморозки і помістіть в морозильну камеру.
Висушити цибулю - порей ви можете як в духовці , так і в електросушарці . Саме в цьому випадку збережеться максимум корисних речовин. Найкраще сушити при більш низьких температурах (до +50 ° С). Але деякі господині сушать експрес методом, а саме на протязі 20 хвилин при 140-160 ° С.
Сорти цибулі- порею
Існують різні групи сортів цибулі порею. Якщо ви хочете отримати зелень як найшвидше, то вам варто вирощувати ранньостиглі сорти цибулі- порею:
«Голіаф» - вегетаційний період - 130 днів. Продуктивність - від 150 до 210 грам з рослини. Збирати врожай можна з липня.
«Килим» вегетаційний період - 150 днів. Продуктивність - від 145 до 205 грам . Збирати врожай можна з середини липня.
Пам'ятайте , що ці сорти зберігатися гірше, ніж інші сортові групи, хоча врожайність у них значно вища.
Середньостигла сортова група поступається за врожайністю ранньостиглої , але таку цибулю можна закладати на зберігання. Сорти цієї групи можуть зберігатися до весни.
«Коламбус» вегетаційний період - 155 днів . Продуктивність - від 300 до 400 грам . Смакові якості відмінні .
«Танго» вегетаційний період - 150 днів. Продуктивність - від 200 до 250 грам. Сорт морозостійкий.
Пізньостиглі сорти цибулі - порею можна зберігати до літа , але у них якість зелені значно нижча ( на смак вони більш гострі і трохи жорсткуваті) . Також у таких сортів значно нижча врожайність , ніж у перших двох груп.
«Карантанский» вегетаційний період - від 170 до 180 днів. Має прекрасні смакові якості навіть з настанням заморозків. Збирати врожай можна починати з середини вересня. Продуктивність до 200 грам.
«Елефант» вегетаційний період - від 185 до 210 днів. Сорт має гоструватий смак. Продуктивність - близько 200 грам.