Перш ніж готувати деруни, запам'ятайте кілька важливих правил . Дотримуючись їх, ви приготуєте дуже смачні картопляні деруни:
Для дерунів використовуйте картоплю тих сортів, які підходять для смаження.
З тертої картоплі обов'язково віджимайте зайвий сік.
Смажте деруни відразу після приготування тіста на добре розпеченій сковороді.
Щоб картопля відразу не потемніла , додайте в картоплю потерту цибулю, кефір або сметану.
Використовуйте мінімальну кількість борошна для приготування тіста.
Якщо ви готуєте фаршировані деруни, начинку робіть заздалегідь. Рекомендуємо доводити їх до готовності під кришкою або в духовці - інакше деруни можуть пригоріти.
Подавайте деруни гарячими, прямо зі сковороди.
Картоплю промити, почистити, обсушити і натерти на крупній тертці. Віджати надлишки соку з тертої картоплі, вони вам не знадобляться. Збити в картоплю яйце, посолити і поперчити за смаком, добре перемішати.
У сковороду з розігрітим рослинним маслом викладати столовою ложкою картопляне тісто у вигляді невеликих оладок. Смажити з двох боків до утворення рум'яної скоринки. Подавати деруни гарячими з маслом або сметаною.
Картоплю промити, почистити, обсушити й натерти на середній тертці. Якщо виділилося багато соку, необхідно злегка віджати картоплю і злити зайву рідину. З'єднати терту картоплю зі сметаною, яйцями, борошном, подрібненим кропом. Все посолити, поперчити і ретельно перемішати. Викладати картопляне тісто невеликими порціями на сковороду з розігрітим маслом. Смажити деруни з двох боків до золотистої скоринки. Подавати гарячими, можна зі свинячими шкварками або свинячою відбивною.
Цибулю дрібно нашаткувати, обсмажити на олії до золотистого кольору. Гриби дрібно нарізати, обсмажити на олії без кришки майже до готовності. З'єднати з цибулею, посолити, поперчити і трохи обсмажити все разом і дати остинути. Підготовлену картоплю натерти на тертці, з'єднати з цибулею та грибами, додати борошно, яйця, сіль, перець і перемішати. Смажити деруни на олії з двох боків до золотистої скоринки. Для соусу з'єднати сметану, подрібнені часник і зелень, сіль, перець. Подати деруни з соусом.