Медовий Спас: 7 найсмачніших медових рецептів

Медовий Спас: 7 найсмачніших медових рецептів

Цікаве про мед


При правильному зберіганні мед не старіє. Це підтверджують науковці. Мед, знайдений в гробницях єгипетських царів, не втратив своїх корисних властивостей. Тому зберігати мед краще в герметично закритих посудинах (склі, глазурованій глині) в темному і прохолодному приміщенні, але не в холодильнику.

Мед в сотах щодня й у великій кількості споживати не варто - шматочки воску, які ви проковтуєте, можуть стати причиною проблем з нирками і з шлунково-кишковим трактом.

При лікуванні застуди не розводьте мед у гарячому чаї і щойно закипілому молоці - висока температура «вбиває» всі цінні властивості меду. Напій вийде смачним, але марним.

Мед підвищує імунітет і збільшує працездатність. Якщо щоранку натщесерце випивати півсклянки теплої води з розчиненою в ній чайною ложкою меду, то застуди обійдуть вас стороною, мозок буде працювати активніше, та й настрій покращиться.

Неякісний мед можна розпізнати, капнувши в нього йод. Якщо мед посиніє, значить, продавець додав до нього крохмаль чи борошно. Відмовтеся від покупки і в тому випадку, якщо він надмірно блищить - так виглядає штучний і підігрітий (його ще іноді називають «відновлений») мед.


Святкові рецепти з медом


Медовий Спас: 7 найсмачніших медових рецептів

Приготувати страву з медом - найкращий спосіб відзначити Медовий Спас з сім'єю і друзями.


Святковий рецепт салату «Східна свіжість» з медовою заправкою


Цей легкий салат підійде навіть тим, хто постить. Крім того, салат «Східна свіжість» з медовою заправкою гармонійно доповнить страви з курки, баранини, телятини і кролика.



Інгредієнти (на 2 порції):
рукола - 1 упаковка (75 г),
цикорій білий - 2 шт.,
помідори черрі - 12 шт.

Для заправки:
мед (рідкий) - 2-3 чайних ложки (кількість залежить від ваших смакових пристрастей),
соєвий соус - 3-4 чайних ложки (за смаком),
сік лимона - 1 чайна ложка,
зерна граната для посипання - 3-4 столових ложки.

Приготування:

Черрі розрізати навпіл, цикорій розрізати вздовж і швидко обсмажити з двох сторін на розпеченій сковороді-гриль без масла так, щоб на них з'явилися «підпалини». На порційні тарілки викласти рукколу, половинки цикорію і черрі.

Для заправки змішати мед, соєвий соус і сік лимона, збити виделкою або вінчиком. При бажанні можна додати трохи оливкової олії.

Салат не змішувати, а полити «композицію» на тарілці заправкою і посипати гранатовими зернами.


Святковий рецепт салату «Морква з медом» до Медового Спаса


Медовий Спас: 7 найсмачніших медових рецептів

Ще один простий, смачний і надзвичайно вітамінний салат. Готується дуже швидко. Подавати його можна як на сніданок, доповнивши сиром або тостами з сиром, так і до страв з м'яса і птиці. Якщо робите на обід або на вечерю, то в якості гарніру вибирайте пюре з картоплі і брокколі або класичне картопляне.



Інгредієнти (на 2 порції):
морква (не дуже велика) - 4 шт.,
мед - 2 чайних ложки,
сіль - за смаком,
лимонний сік - 10-15 крапель.

Приготування:
моркву подрібнити на дрібній тертці, посолити, трохи пом'яти руками, щоб коренеплід дав сік. Скропити лимонним соком, покласти мед, перемішати. При бажанні можна додати оливкову, кукурудзяну, соняшникову олію або сметану.



Блюдо старослов'янське «Огірки в меду» до Медового Спаса


Існує два види цієї страви - салат (закуска) і десерт. І те, і інше мають дуже цікавий смак.

Рецепт салату «Огірки в меду»



Медовий Спас: 7 найсмачніших медових рецептів


Інгредієнти (на 4 порції):
огірки 6 шт.,
кріп - 1 пучок,
мед (рідкий) - 4 чайних ложки + для прикраси,
оцет яблучний - 2 столових ложки,
вода кип'ячена (трохи тепла) - 4 чайних ложки,
сіль - 2 чайних ложки.

Приготування:

Огірки нарізати тонко поперек, посипати сіллю і перемішати. Покласти в друшляк і поставити під гніт на 15-20 хвилин. Так піде зайва рідина, а огірки придбають малосольний смак. У мисці змішати мед, теплу воду і оцет. Дуже дрібно порізати кріп і додати його в заправку. У великій салатниці з'єднати огірки і соус. Прибрати на 10 хвилин у холодильник.

Перед подачею перекласти в порційні салатники або креманки, зверху полити медом.



Десерт «Огірки в меду» на медовий Спас


Мабуть, це самий елементарний в приготуванні десерт. Складові в рецепті просто перераховані, кількість - виходячи з того, скількох людей ви збираєтеся пригощати на свято Медового Спаса.



Інгредієнти:
огірки (маленькі, з тонкою шкіркою і дрібними зернятками),
мед (рідкий, збірний квітковий або акацієвий),
м'ята (перечна або меліса).

Приготування:
Огірки розрізати вздовж, зробити на них неглибокі насічки (ромбики), полити зверху медом (з розрахунку по 1/2 чайної ложки на кожну половинку) і декорувати листям м'яти. Дати настоятися 15-20 хвилин. Подавати з чаєм.

Святковий рецепт. Курка в меду


Медовий Спас: 7 найсмачніших медових рецептів

Завдяки меду курка набуває апетитну хрустку скоринку і непередаваний аромат. Правда, це блюдо не можна назвати безумовно корисним, таки мед піддається тепловій обробці, зате курка в меді надзвичайно смачна.



Інгредієнти:
курка (тушка) - 1 шт. (1,5-2 кг),
мед (рідкий) - 3 чайних ложки,
гірчиця «Російська» - 1 чайна ложка,
сіль, перець (середнього помелу) - за смаком,
майоран -1 гілочка свіжого і 1 чайна ложка без гірки сухого.

Приготування:
Курку вимити, обсушити всередині і зовні паперовим рушником. Натерти сумішшю солі і перцю. Мед змішати з гірчицею, намазати тушку зверху. Всередину покласти гілочку майорану або втерти суху траву. Поставити в духовку приблизно на 40 хвилин (час залежить від ваги птиці), готувати при 200 градусах.

Можна приготувати «Курку в меду» і в аерогрилі. Температуру, швидкість і час вибирайте, виходячи з характеристик конкретної моделі. Подавайте курку з рисом, картоплею або з салатом.



Святковий рецепт. Млинцевий пиріг «Медовий Спас»


Медовий Спас: 7 найсмачніших медових рецептів

Простий і смачний рецепт приготування млинцевого пирога «Медовий Спас», а якщо ви - віртуоз у приготуванні млинців, то він займе у вас зовсім небагато часу. Лимон в рецепті при бажанні можна замінити кисло-солодкими яблуками (у вас вийде класичний варіант), однак цедра і сік цитрусових надають пікантності і знижують нудотність меду.



Інгредієнти для «крему»:
мед (рідкий) - 1,5 склянки,
лимон (великий) - 1 шт.,
кориця - 1/2 чайної ложки.
Для прикраси:
цукрова пудра - 3 столових ложки.

Приготування:
Спечіть 15-20 млинців за вашим рецептом. Бажано, щоб млинці були прісними і не дуже тонкими. Діаметр - приблизно 22-24 см, можна і більше, головне, щоб вам було зручно їх перевертати. Кожен млинець злегка змащуйте розтопленим вершковим маслом (якщо ви постите, то замініть його рослинним).

Приготуйте «крем» для пирога: змішайте мед з натертою цедрою лимона (використовуйте тертку для пармезану), додайте корицю і 1 чайну ложку лимонного соку. Якщо хочете, щоб лимон відчувався виразніше, то кількість соку можна збільшити.

Трохи остиглі млинці змастіть медовим «кремом», сформуйте торт. Дайте настоятися 15-20 хвилин. Перед подачею обсипте торт цукровою пудрою з усіх боків (і тут же розкладайте по тарілках, інакше пудра промокне і замаслена). При бажанні прикрасьте журавлиною в цукрі або медовими сотами.

Інший варіант рецепту приготування: Якщо вирішите зробити торт з яблучно-медовою начинкою, вам знадобиться яблука. Очистіть яблука від шкірки і насіння, наріжте тонкими (але не прозорими) часточками, трохи припустіть на сковороді з кількома ложками води до пів готовності, викладайте на млинець в такому порядку; трохи меду з корицею - яблука - знову мед.



Десерт «Маковий Спас»


14 серпня - не тільки Медовий, а й Маковий Спас (Маковій), тому ми пропонуємо використовувати у приготуванні десерту і цей чудовий продукт. Цей десерт - варіація на тему тірамісу.



Інгредієнти:
бісквітне печиво («Дамські пальчики») - 2 упаковки по 200 г,
мед (рідкий) - 8 столових ложок,
мак - 200 г,
апельсиновий сік - 200 мл,
апельсиновий лікер - 100 мл,
сир м'який - 500 м.

Приготування:
Викласти одну пачку печива на блюдо. Змішати апельсиновий сік і лікер, половиною просочити перший шар бісквіта. Мак розтерти в ступці. Сир віночком збити з медом, додати мак, перемішати. Половину маси викласти на «Дамські пальчики».
Зверху - другу пачку печива. Акуратно (силіконовим пензликом або з пульверизатора) просочити і цей шар бісквіта і викласти на нього залишки сирно-медово-макової маси, промазати боки. Поставити на 2-3 години в холодильник. Перед подачею прикрасити десерт часточками апельсина, м'ятою або шоколадною стружкою.

Якщо не знайдете «Дамські пальчики», їх можна замінити бісквітними коржами або бісквітом власного приготування.



Напій «Медовий каркаде»


Медовий Спас: 7 найсмачніших медових рецептів

«Медовий каркаде» - джерело вітамінів і прекрасна заміна чаю, компоту і навіть лимонаду. Він відмінно тонізує, має тонкий аромат і смачний як в холодному, так і в теплому вигляді.



Інгредієнти:
вода (окріп) - 2 літри,
каркаде - 16 великих квіток (або 4 чайних ложки з гіркою),
мед - 4 чайних ложки (або за смаком),
кориця мелена - на кінчику ножа,
лимон - 2-3 кружечка (залежно від величини плоду).

Приготування:
Каркаде залити окропом, дати йому настоятися протягом 15-20 хвилин, додати інші інгредієнти, гарненько розмішати. Залишити на 10 хвилин (або до повного охолодження). Якщо будете подавати його холодним, то перелийте в прозорий глечик - напій неймовірно красиво виглядає.
Важливо! Не кладіть мед в дуже гарячу воду - він втрачає свої цінні якості.

***

Мед - незамінний помічник. Він - і ласощі, і ліки, і природний «енергетик». Страви з ним не тільки смачні, але і корисні, особливо якщо мед не проходить термічну обробку.



Вітаємо вас з Медовим Спасом.

Схожі новини по темі Рецепти / Святкові рецепти



Прокоментувати статтю:

Кулінар Смачні св'яткові кулінарні рецепти з фото. Св'яткові страви та страви на щодень, салати та закуски, страви з м'яса, курки, риби. Св'яткові страви на фуршетний стіл.
Copyright ©2011-2024. Петриків біля якого розташований Тернопіль