Рокамболь або цибуля-часник.
Рокамболь - це родич озимого часнику. Це чудо-часник: дуже великий, виростає до 300-400 г, хоча головки бувають і набагато більші. А смак у Рокамболя дивовижний, ядрьоний. Цвіте він у липні, квітки темно-пурпурного кольору, великі, гарні. На дінці утворюються дітки - 8-10 шт. До речі, саме це і відрізняє рокамболь від інших сортів - дітки утворюються на кінчиках коренів, а не на самій цибулині, як у часнику звичайного. Дітки покриті щільною шкіркою яскраво-жовтого кольору, при посадці її потрібно видалити для кращого проростання.
Розсаджувати можна і зубці, і діток. З діток в перший рік вегетації утворюється велика однозубка, з якої на наступний рік виростає повноцінна цибулина.
На одній рослині Рокамболя утворюється 6-9 листків - плоских, довжиною 45-60 см, світло-зелених, смужчатих, зі слабким восковим нальотом. Квітконосне стебло виростає вище метра. Красиво цвіте кулею, яка складається з світло-бузкових квіток, що нагадують дзвіночки. Але квітки ці не дають ні насіння, ні цибулин, тому їх краще відразу ж видалити, щоб рослина даремно не витрачала дорогоцінну енергію.
Зими у нас суворі, тому посадки потрібно проводити навесні, в дуже ранні терміни. Перед посадкою треба витримати весь насіннєвий часник в холодильнику один місяць. Потім замочити на 3,5 години в рожевому розчині марганцівки.
Садять цей часник на глибину 12-15 см, на відстані 20 см у ряду, а міжряддя 25-30 см. Після просушування зберігаємо рокамболь в провітрюваному приміщенні. Для того щоб зберігався часничок краще, спочатку витримую головки 10-15 діб на світлі.
У їжу використовую молоде листя і зубчики як в свіжому вигляді, так і консервовані. З одного квадратного метра грядки зазвичай збирають 3-4 кілограми Рокамболя.