Квасне молоко - це самий простий у приготуванні кисломолочний продукт. Для того щоб отримати квасне молоко, потрібно взяти домашнє молоко і поставити в тепле місце. Для прискорення утворення квасного молока можна додати: на 1 літр - 100 мл кефіру або 1 столову ложку сметани або йогурту.
Після того як молоко скисне, потрібно відокремити сирну масу від сироватки. Для цього необхідно злити скисле молоко у мішок з декількох шарів марлі чи іншого полотна, потім підвісити. Це дозволить відокремити сир від сироватки, на що піде приблизно півдня.
Для прискорення процесу приготування сиру з кислого молока, його необхідно прогріти. Не доводьте продукт до кипіння і не кип'ятіть! Потім слід остудити масу і відкинути на друшляк з марлею або іншим тканинним полотном. Покласти гніт (прес), щоб вийшов більш сухий сир. Можна також його підвісити в марлевому або полотняному мішку.
Чим довше сир залишається висіти або знаходиться під пресом, тим більш щільним і сухим він виходить.
Як приготувати кальцинований сирПриготувати такий сир в домашніх умовах дуже просто. Приготований таким чином сир має низьку кислотність і особливо добре підходить для дієтичного та дитячого харчування.
Нам буде потрібно:Молочнокислий кальцій продається в аптеці у вигляді порошку. Його необхідно розчинити в невеликій кількості води, наприклад, в 3-4 столових ложках води. Свіже молоко довести до кипіння, вогонь вимкнути і вводити розчинений молочнокислий кальцій при постійному помішуванні. При цьому молоко перетворюється у сирну масу. Цю масу потрібно охолодити і процідити крізь марлю або іншу тканину, щоб відокремити сироватку від сиру. Сир можна підвісити для того, щоб він краще стік. З 2 літрів молока вийде 300-350 грамів сиру.
2 способи приготування сиру з кефіруКефір необхідно поставити в тепле місце для більш швидкого відділення сироватки. Коли сироватка почне відділятися, поставити ємність з кефіром на водяну баню і прогріти для кращого і швидкого відділення сироватки від сирної маси. Потім відкинути сирну масу в марлевий або тканинний мішок і підвісити для того, щоб зайва сироватка стекла.
Можна використовувати більш швидкий спосіб, при якому йде безпосереднє нагрівання сиру, наприклад, в каструлі на тихому вогні, до утворення сирної маси і сироватки. Цю масу можна доводити до кипіння.
1 літр кефіру в пакеті або упаковці помістити в морозильну камеру на 2-3 доби, потім дістати і вийняти з пакету заморожений кефір. Помістити його в друшляк з марлею і почекати, поки стече сироватка і залишиться ніжний і дуже смачний сир.
Старовинні рецепти світової кулінарії швидкого приготування сиру.
Свіжоприготовлене кисле молоко змішати в співвідношенні 1:1 з доведеним до кипіння свіжим молоком. Наприклад, 1 літр молока довести до кипіння і влити 1 літр кислого, залишити суміш на тихому вогні хвилини на 3. Як тільки молочний згусток відокремиться від сироватки, зняти з вогню і відкинути сир на друшляк.
IримшикГотується так само, як скир, але кип'ятити суміш молока і кислого можна хвилин 5, пропорції кисляку і свіжого молока - 1:2.
ЄжегейПропорції кисляку і свіжого молока 2:1, готується так само, як скир, але без кип'ятіння: кисляк потрапляючи в молоко, тут же відокремлює сироватку від сирного згустку. Після змішування молока і кисляку, вимикають вогонь, дають охолонути і відкидають на друшляк готовий сир.
Домашній сир з кефіром і зеленнюНам буде потрібно:Сир викласти в чашу блендера, додати подрібнену зелень, кефір, цукор і збити. Викласти сирну масу на тарілку, додати сметану. Кефір можна замінити молоком або йогуртом.
Домашній сирний крем з полуницеюСир збити з цукром, яйцем і невеликою кількістю ванілі. Вершки збити до густого стану і акуратно змішати з сирною масою. Викласти в креманки, додати розрізані навпіл ягоди полуниці. При бажанні яйце з рецепту можна видалити.