Риба – продукт який швидко псується і не переносить тривалого зберігання та перебування на свіжому повітрі. Тому, коли ви готуєте котлети з риби, намагайтеся робити це швидко, прибираючи в холодильник рибу або фарш, коли вони вам не потрібні по ходу приготування.
До складу рибних котлет входить: філе риби, білий хліб замочений у молоці (воді або вершках), яйця, за бажанням - масло або сало, спеції і різні приправи за смаком.
Для того щоб рибні котлети вийшли смачними, пишними і соковитими, необхідно дотримуватися пропорцій які вказані у рецепті. Наприклад, якщо ви додасте занадто багато хліба, то котлети вийдуть не соковитими; якщо занадто багато молока або води, то котлети «розпливуться» по сковороді.
Часто в рецептах не пишуть кількість того чи іншого інгредієнта. За замовчуванням - це вказує на те, що кожен додасть стільки, наприклад, солі і перцю, скільки йому подобається.
Панірувати котлети можна в сухарях або висівках з включенням різних добавок у вигляді сухих трав або різних спецій або в м'якушки білого хліба, нарізаного тонкими вузькими пластинами, а потім подрібненого.
Паніровку для котлет можна не використовувати, тоді котлетну масу слід викладати тільки на добре розігріту сковороду з маслом. При цьому утворюється природна скоринка, що дозволить перевернути котлету легко і просто. Можна котлети обваляти у збитому яйці і викласти на добре розігріту сковороду з маслом.
Парові котлети зберігають всі корисні речовини. Готують рибні котлети на пару рибного або овочевого бульйону з різними спеціями і травами. Від цього вони стають не тільки більш ніжними, але і дуже смачними, вбираючи всі аромати трав і овочів з бульйону. Час приготування - хвилин 20.
Смажити рибні котлети краще на рослинній олії, готові можна полити розтопленим вершковим маслом, щоб додати ніжний вершковий смак. Готувати їх слід на середньому вогні, обсмажуючи з кожного боку по 3-5 хвилин. Потім можна накрити кришкою і довести до готовності.
Приготувати рибні котлети можна також в духовці, виклавши їх на деко, змащене маслом. Час приготування - хвилин 15 при 180-200 градусах.
Пам'ятайте, що тривала теплова обробка рибних котлет може призвести до того, що котлети стануть більш щільними, ніж ви хотіли. Справа в тому, що при тривалій тепловій обробці білок риби ущільнюється.
Рибні котлети також можна готувати з відвареної риби і риби гарячого копчення. Принцип приготування схожий з приготуванням котлет із сирої риби, з тією лише різницею, що смажити їх довго не треба, достатньо 1 хвилини з кожного боку.