Як правильно готувати салати.

Як правильно готувати салати.


З чого готують салати

Для приготування салатів використовують морепродукти, рибу, птицю, м'ясо, дичину, а також фрукти, ягоди, гриби, овочі, пряну зелень, різні спеції. Тут все залежить від того, який ви хочете приготувати салат: десертний з фруктів, ситний м'ясний або легкий із зелені та овочів. У салатах можуть також бути присутнім крупи, макаронні вироби.

Овочі можуть бути як сирими, так і вареними, маринованими, солоними, квашеними. М'ясо, рибу, птицю або дичину можна використовувати у відварному, запеченому, смаженому, копченому чи консервованому вигляді.



Правила приготування салатів

Всі компоненти салату повинні бути свіжими, ретельно вимитими, якісними і мають поєднуватися між собою. Іноді начебто не поєднувані між собою продукти в салаті дають новий смак, але важливо й потрібно пам'ятати про те, що дуже смачний і корисний продукт може зіпсувати смак салату, якщо він не буде поєднуватися з іншими інгредієнтами.

Продукти, призначені для приготування салатів, слід заздалегідь охолодити, виняток становлять теплі салати, які мають у своєму складі всі інгредієнти в теплому вигляді або тільки частину.

Якщо необхідно відварити овочі для салату, то потрібно їх залити кип’яченою водою і варити на тихому вогні з закритою кришкою. Варять овочі в шкірці, потім їх необхідно охолодити, а потім вже очистити і нарізати. Якщо є можливість, то овочі краще запекти або зварити на пару - тоді вони збережуть більше вітамінів і мікроелементів, що зробить салат з них більш смачним і кориснішим.

Необхідно витримувати певні пропорції щодо складу компонентів, щоб не перебивати основний смак салату чи не виділяти смак того чи іншого компонента за рахунок збільшення його пропорцій в салаті.

Cалати не готують про запас - за рідкісним винятком, коли салату для кращого розкриття смаку необхідно трохи постояти. Зазвичай час складає від однієї до декількох годин. Приготовлений салат краще подавати відразу - для збереження його корисних властивостей, а також його зовнішнього вигляду. Особливо це стосується салатів, приготовлених зі свіжої зелені і овочів. Готувати салати великими обсягами на кілька днів також не рекомендується - краще мати приготовані заздалегідь заготовки для салатів, наприклад, відварені овочі та інші складові, щоб приготувати нову порцію, якщо свято триває не один день.



Правила нарізки для салатів
Як правильно готувати салати.


Існують також правила нарізки компонентів в салаті:

Наприклад, тонкими скибочками, кубиками різного розміру (дрібними, середніми, великими), а також брусочками, кружечками, соломкою, подрібненими на тертці. У деяких салатах існує правило нарізки: всі компоненти повинні бути нарізані в одному стилі або по можливості необхідно прагнути до цього в тому випадку, якщо немає можливості нарізати всі компоненти салату в одному стилі.

Укладання салату може бути різною: шарами, гіркою, коли всі інгредієнти заздалегідь перемішані між собою. Тут все залежить від фантазії кухаря. Певні правила встановлені лише для класичних рецептів і класичної подачі.

Смак салату залежить не тільки від правильно підібраних інгредієнтів, але і від правильно підібраної заправки або соусу. Салати також заправляються фруктовими та ягідними соками. Заправляти салати краще безпосередньо перед прийомом їжі - виняток становлять ті салати, які за рецептом покладено заправляти заздалегідь і «настоятися» з цією заправкою для кращого просочування компонентів салату.

Солити і перчити салат, якщо це необхідно, краще безпосередньо перед вживанням, особливо у випадку з салатами з овочів. Якщо їх посолити заздалегідь, то виділиться багато соку, і салат втратить свою привабливість.

Заправити салат можна відразу, потім перемішати всі інгредієнти і викласти в салатник або на тарілку. Можна заправити салат після укладання його в салатник або на тарілку. Також подати заправку до салату можна окремо в соуснику. Заправки можуть бути різними - це сметана, масло рослинне, а також складні заправки.

Прикрашають салати, якщо немає інших вказівок у рецепті, звичайно листям салату, зеленню кропу, петрушкою, кінзою, овочами або фруктами, які входять до їх складу.

Якщо салат м'ясний або рибний, то на поверхню салату можна викласти шматочки риби або м'яса, що входять до нього.



Зелень і пряності в салаті

Зелень, присутня в салатах, відіграє дуже важливу роль і може додати індивідуальність приготування салатів. Важливо знати, яка пряна зелень підходить для того чи іншого салату.

Розглянемо кілька видів пряних трав, придатних для різних салатів і які часто використовуються для їх приготування.

Наприклад, базилік незамінний в тих салатах, де основним компонентом є помідор. Також базилік - відмінна приправа до м'ясних салатів.

Огіркова трава є чудовою приправою для салатів з огірків, підсилюючи і покращуючи їхній смак.

Кріп можна додати практично в будь-який салат, він додасть салату освіжаючий, легкий смак.

Петрушка, як і кріп, відмінно підходить майже для будь-якого салату. Має більш яскравий аромат, ніж кріп.

Листовa селера має також сильний аромат і підходить практично для будь-якого салату.

Шніт-цибуля має смак ріпчастої цибулі, відмінно поєднується з будь-якими компонентами салатів, підходить для прикраси.

Тархун (естрагон) має гострий смак, підходить для різних салатів. Можна настояти на ньому різні масла або оцет, які в подальшому будуть використані для заправки салатів.

Крес-салат можна використовувати не тільки як основний компонент салату, але і як добавку до інших салатів із зелені. Він додасть їм приємний присмак хрону.

Розмарин має гострий і злегка гіркуватий смак. Його можна використовувати в салатах, де присутня риба, дичина, баранина, помідори.

Чебрець відмінно поєднується зі стравами з помідорів і огірків, а також зі свининою, бараниною та дичиною.

Меліса має запах лимона і є відмінним компонентом тих салатів, до складу яких входять свіжі овочі, птиця. На мелісі можна настояти оцет, який надалі буде використовуватися як складова частина заправки для салату.
Проявіть фантазію

Готуючи різні салати, зовсім не обов'язково зазубрювати рецепти. Потрібно - в залежності від ситуації і пам'ятаючи основні інгредієнти - вміти замінювати один інгредієнт салату іншим, виходячи з можливостей і наявності тих чи інших продуктів. Наприклад, курку замінювати яловичиною, одну пряну зелень - іншою, цибуля ріпчаста - цибулею пореєм.



***


Рецептів салатів стає все більше і більше. Замінюючи одні інгредієнти іншими, ви можете поповнити свою книгу рецептів новими цікавими салатами!


Схожі новини по темі Рецепти / Салати і закуски



Прокоментувати статтю:

Кулінар Смачні св'яткові кулінарні рецепти з фото. Св'яткові страви та страви на щодень, салати та закуски, страви з м'яса, курки, риби. Св'яткові страви на фуршетний стіл.
Copyright ©2011-2024. Петриків біля якого розташований Тернопіль