Квасолю відварити на пару до повної готовності. Помідори нарізати великими кубиками або часточками, зелень і часник подрібнити. Часник розім'яти з сіллю. З'єднати овочі, зелень, часник з квасолею, перемішати.
Відварити макарони бантики (твердих сортів) в підсоленій воді до готовності, воду злити. Додати овочі із зеленню, перемішати. Викласти макаронний салат на блюдо, прикрасити листям базиліка.
Морква і редьку очистити. Нашаткувати їх тонкою соломкою. Зелену цибулю і зелень подрібнити. Усе з'єднати в салатник, посолити, поперчити, перемішати. Заправити салат виноградним оцтом.
Відварити у воді картоплю і морквину в шкірці. Потім воду злити, овочі остудити, очистити, нарізати середнім кубиком. Перекласти овочі в салатник.
Гриби, при необхідності, промити. Великі гриби подрібнити. Огірки нарізати середнім кубиком, капусту нашаткувати тонко (пом'яти небагато з сіллю), цибулю нарізати тонкими півкільцями. Додати все це в салатник, приправити спеціями і перемішати. Полити салат олією, посипати подрібненим кропом і зеленню.
Смажена риба
Філе риби промити, обсушити рушником і натерти спеціями. Для пісного панірування необхідно борошно заварити двома-трьома ст. ложками окропу, добре перемішати, щоб розійшлися грудочки, остудити і розвести холодною водою до потрібної консистенції. Обваляти філе в борошняній паніровці, потім в сухарях і смажити на пісному маслі на сковороді з двох сторін до готовності.
Карпа підготувати і зробити паралельні надрізи з боків тушки, натерти сіллю і перцем зовні і всередині. Цибулю і моркву очистити, подрібнити, потушкувати на сковороді з невеликою кількістю масла до м'якого стану, додавши трохи спецій. Щоб виключити тушіння овочів на маслі, можна зтушити їх, додавши невелику кількість води.
У заздалегідь відварену гречану крупу додати пасеровку, перемішати і набити фаршем тушку риби. Деко застелити папером для запікання. Посипати папір невеликим шаром панірувальних сухарів, викласти фаршированого гречкою коропа, можна його також посипати сухарями і запекти в духовці при температурі 180 градусів протягом 20-35 хвилин. Можна також коропа помістити в рукав для запікання, проколоти в ньому кілька отворів і запекти.
Цибулину подрібнити, моркву і селеру нашаткувати тонко або подрібнити на крупній тертці, цвітну капусту розділити на суцвіття, помідори нарізати великим кубиком. Всі овочі з'єднати в каструлі, варити з невеликою кількістю води до на пів готовності, рідина в підсумку повинна випаруватися.
Овочеву суміш з'єднати з подрібненою зеленню петрушки, кропу і спеціями, перемішати. Нафарширувати підготовлені перці цією сумішшю. Скласти перці в каструлю, залити невеликою кількістю води (у воду заздалегідь додати трохи спецій) і тушкувати під кришкою до готовності.
Фрукти очистити від шкірки і насіння, нарізати середніми кубиками. Гарбуз очистити від шкірки, нарізати середніми кубиками. У каструлю налити олії, підігріти і викласти кубики гарбуза. На гарбуз викласти половину промитого рису. З'єднати фрукти і родзинки, перемішати і викласти на рис. Фрукти з родзинками засипати рисом що залишився. Залити все підсоленою і поперченою водою так, щоб вона злегка покривала рис. Готувати плов під кришкою на тихому вогні приблизно 30-40 хвилин. У даному рецепті масло можна не використовувати.