Ольга Каліщук з Петриків вирощує гарбузи вже 10 років
Як розповідає Ольга Каліщук, на її городі росте картопля, кукурудза, буряки, проте найбільша гордість - гарбузи. Їх жінка вирощує уже десять років. На "гарбузовій каші" виросли і діти, жартує Ольга Петрівна, і шестеро онуків. Секрет успішного врожаю - жодної хімії.
- Я їм нічого ніякого підживлення не даю, тільки гній. Бо як підживляєш, то він дуже швидко портиться, робиться сочистий, а так саме краще. Він без нітроморфозки, і для дітей маленьких беруть на супчики, то як я можу підживляти. Такий малий як він є, - розповідає Ольга Каліщук.
Ольга Каліщук з власного досвіду переконана: гарбуз - це ціла аптека у вашому домі. Гарбузовий м'якуш корисний при загоєнні ран, виразок, наривів та опіків. У ньому багато заліза, тому надзвичайно корисно їсти гарбузову кашу тим, хто хворіє на малокрів'я. І навіть здоровим людям лікарі рекомендують їсти гарбузову кашу щонайменше три рази на тиждень додатково до звичайного раціону.
- Тамтого року і тому два роки більше купували. Чи людям не хватає грошей, не знаю. Ну і продають по 7 гривень, по 10, а я дешевше - По 5, по 4 гривні, якщо дивлюсь людина не має грошей, а хоче взяти, то даю так, як виходить, - розповіла пані Ольга.
Цінні навіть квіти гарбуза, стверджує Ольга Каліщук: при при сильному кашлі вона гарбузовий цвіт запікає у тісті і їсть як коржики. Переконує: це і ласощі, і ліки, і хороша профілактика.