Посівний календар на грудень 2023

Місячний посівний посадковий календар садовода огородника, таблиця на грудень місяць 2023 року по Україні із врахуванням знаку зодіаку Місяця, фаз Місяця, положення Місяця в знаках Зодіаку. У посівному календарі на грудень місяць 2023року Ви зможете знайти точну інформацію про проведення садових та городніх робіт на кожен день грудня 2023 року. Дивіться також Народний церковний календар на грудень місяць. З цим місяцем пов'язано багато українських народних звичаїв, обрядів, прислів'їв та прикмет про погоду.


Дата День тижня Місяць в знаку Зодіаку Фаза Місяця Рекомендовані роботи в саду і городі
1 П'ятниця Місяць у знаку Лева Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Обрізання дерев та ягідних кущів, боротьба ґрунтовими шкідниками. Також закладка на стратифікацію насіння яблуні, для вирощування підщеп.
2 Субота Місяць у знаку Лева Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Обрізання дерев та ягідних кущів, боротьба ґрунтовими шкідниками. Також закладка на стратифікацію насіння яблуні, для вирощування підщеп. Захист саду від гризунів, розкладання отруйних приманок.
3 Неділя Місяць у знаку Лева Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Обрізання дерев та ягідних кущів, боротьба ґрунтовими шкідниками. Також закладка на стратифікацію насіння яблуні, для вирощування підщеп. Захист саду від гризунів, розкладання отруйних приманок. Укриття снігом, за наявності, теплолюбних рослин.
4 Понеділок Місяць у знаку Діви

Спадаючий

 

Рекомендуються посів та пересадка цибулинних квітів, що призначенні для вирощування у зимовій теплиці. Обрізка плодових дерев та ягідних кущів, розпушування ґрунту, внесення мінеральних та органічних добрив, боротьба з ґрунтовими шкідниками, також обробка кімнатних рослин на рахунок шкідників.
5 Вівторок Місяць у знаку Діви Спадаючий Остання чверть Рекомендуються посів та пересадка цибулинних квітів, що призначенні для вирощування у зимовій теплиці. Обрізка плодових дерев та ягідних кущів, розпушування ґрунту, внесення мінеральних та органічних добрив, боротьба з ґрунтовими шкідниками, також обробка кімнатних рослин на рахунок шкідників. Ревізія врожаю, а також цибулин, кореневищ і бульбоцибулин, що зберігаються.
6 Середа Місяць у знаку Терезах Спадаючий Сприятливий день для посіву зелені та посадки цибулинних квітів, що призначенні для вирощування у зимовій теплиці. Обрізання дерев та чагарників, розпушування грунту, підживлення кімнатних квітів. Ревізія врожаю, а також цибулин, кореневищ і бульбоцибулин, що зберігаються. Перевірка у саду зимових укриттів, організація годівниць для птахів.
7 Четвер Місяць у знаку Терезів Спадаючий Рекомендуються посів та пересадка цибулинних квітів, що призначенні для вирощування у зимовій теплиці. Обрізка плодових дерев та ягідних кущів, розпушування ґрунту, внесення мінеральних та органічних добрив, боротьба з ґрунтовими шкідниками, також обробка кімнатних рослин на рахунок шкідників. Ревізія врожаю, а також цибулин, кореневищ і бульбоцибулин, що зберігаються.
8 П'ятниця Місяць у Терезах

Спадаючий

Рекомендуються посів та пересадка цибулинних квітів, що призначенні для вирощування у зимовій теплиці. Обрізка плодових дерев та ягідних кущів, розпушування ґрунту, внесення мінеральних та органічних добрив, боротьба з ґрунтовими шкідниками, також обробка кімнатних рослин на рахунок шкідників. Ревізія врожаю, а також цибулин, кореневищ і бульбоцибулин, що зберігаються. Перевірка живців для весняного щеплення.
9 Субота Місяць у знаку Скорпіонів Спадаючий Рекомендуються посів та посадка, чи пересадка кімнатних рослин. Полив, розпушування ґрунту, снігозатримання, підгортання снігом штамб дерев та ягідних кущів.
10 Неділя Місяць у знаку Скорпіонів Спадаючий Санітарне обрізання у саду в без морозну погоду. Утоптування снігу в пристовбурних колах плодових дерев. Рекомендується посів та пересадка кімнатних рослин. Полив, Розпушування ґрунту та підживлення.
11 Понеділок Місяць у знаку Стрільця Спадаючий Санітарне обрізання у саду в без морозну погоду. Утоптування снігу в пристовбурних колах плодових дерев. Рекомендується посів та пересадка кімнатних рослин. Полив, Розпушування ґрунту та підживлення. Збирання та знищення гнізд шкідників, що зимують. Прищипування кімнатних квітів
12 Вівторок Місяць у знаку Стрільця Спадаючий Санітарне обрізання у саду в без морозну погоду. Утоптування снігу в пристовбурних колах плодових дерев. Рекомендується посів та пересадка кімнатних рослин. Полив, Розпушування ґрунту та підживлення. Збирання та знищення гнізд шкідників, що зимують. Прищипування кімнатних квітів.
13 Середа Місяць у знаку Козерогу Новий Місяць Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки
14 Четвер Місяць у знаку Козерогу

Зростаючий

Рекомендуються посіви на насіння, розпушування ґрунту, боротьба з ґрунтовими шкідниками. Посів у горщики раннього салату шпинату, петрушки базиліку та кінзи на зелень..
15 П'ятниця Місяць у знаку Водолія

Зростаючий

Рекомендуються посіви на насіння, розпушування ґрунту, боротьба з ґрунтовими шкідниками. Посів у горщики раннього салату шпинату, петрушки базиліку та кінзи на зелень..
16 Субота Місяць у знаку Водолія Зростаючий Не рекомендуються посіви, пересадки чи посадки
17 Неділя Місяць у знаку Риб Зростаючий Не рекомендуються посіви, посадки та пересадки.
18 Понеділок Місяць у знаку Риб

Зростаючий

 

Посів листкових овочевих культур, для вирощування в будинку чи у зимовій теплиці. Рекомендується полив та внесення органічних та мінеральних добрив.
19 Вівторок Місяць у знаку Риб

Зростаючий

Перша чверть

Посів листкових овочевих культур, для вирощування в будинку чи у зимовій теплиці. Рекомендується полив та внесення органічних та мінеральних добрив.
20 Середа Місяць у знаку Овена Зростаючий Посів зелені для вирощування у будинку чи в зимовій теплиці, рекомендується боротьба з шкідниками кімнатних рослин. Посадка на вигін зеленої цибулі, засолювання капусти.
21 Четвер Місяць у знаку Овена Зростаючий Посів зелені для вирощування у будинку чи в зимовій теплиці, рекомендується боротьба з шкідниками кімнатних рослин.
22 П'ятниця Місяць у знаку Тільця

Зростаючий

Посів зелені для вирощування у будинку чи в зимовій теплиці, рекомендується боротьба з шкідниками кімнатних рослин. Замочування та пророщування насіння, вигонка цибулі на перо та зелені на підвіконні.
23 Субота Місяць у знаку Тільця Зростаючий Посів зелені для вирощування у будинку чи в зимовій теплиці, рекомендується боротьба з шкідниками кімнатних рослин. Замочування та пророщування насіння, вигонка цибулі на перо та зелені на підвіконні.
24 Неділя Місяць у знаку Близнюків Зростаючий Рекомендується розпушування ґрунту, боротьба з надземними шкідниками, посів у горщики ампельних та в’юнових квітів.
25 Понеділок Місяць у знаку Близнюків Зростаючий Рекомендується розпушування ґрунту, боротьба з надземними шкідниками, посів у горщики ампельних та в’юнових квітів. Пікування, пересадка кімнатних рослин, закладання насіння на стратифікацію.
26 Вівторок Місяць у знаку Рака Зростаючий Рекомендується розпушування ґрунту, боротьба з надземними шкідниками, посів у горщики ампельних та в’юнових квітів. Пікування, пересадка кімнатних рослин, закладання насіння на стратифікацію. Підготовка ґрунту та ємномностей для посіву насіння на розсаду.
27 Середа Місяць у знаку Рака Повний місяць Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки.
28 Четвер Місяць у знаку Рака Спадаючий Прекрасний час для пересадки кімнатних рослин. Посів овочів для вирощування у зимовій теплиці. Захист молодих дерев та чагарників, підгортання снігом чи органікою.
29 П'ятниця Місяць у знаку Лева Спадаючий Не рекомендуються посіви та пересадки. Обрізання, розпушування ґрунту, боротьба із ґрунтовими шкідниками.
30 Субота Місяць у знаку Лева Спадаючий Не рекомендуються посіви та пересадки. Обрізання, розпушування ґрунту, боротьба із ґрунтовими шкідниками.
31 Неділя Місяць у знаку Діви Спадаючий Рекомендуються посів та пересадка кімнатних рослин, обрізання, розпушування ґрунту, внесення добрив, боротьба із ґрунтовими шкідниками.

Схожі новини по темі Домівка / Посівний календар



Прокоментувати статтю:

Народний календар

Народний та церковний календар свят. Березень

Народний та церковний календар свят. Березень

Березень – первісток весни, спадкоємець лютого, провісник квітня, ранок весни і ранок року. Це...

Традиції, прикмети, прислів’я

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Перший весняний місяць Березень, господар полів та лісів, котрий, як сказав поет, білим поясом...