Місячний проісвний календар на серпень

Місячний посівний календар садівника та городника на серпень 2023 року із зазначенням нового Місяця, повного Місяця, фаз Місяця, положенням Місяця в знаках Зодіаку, а також з рекомендаціями для садівників та городників. Дивіться також Народний церковний календар на серпень місяць. З цим місяцем пов'язано багато українських народних звичаїв, обрядів, прислів'їв та прикмет про погоду.

Березень >

Дата День тижня Знак зодіаку Фаза Місяця Рекомендовані роботи в саду і городі
1 Вівторок

у Водолії

Повний місяць Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки.
2 Середа у Водолії Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Сприятливий день для збору зернових та коренеплодів, покосу трав, обприскування саду, підрізання дерев та кущів, прищипування, прополювання, закладки компосту.
3 Четвер у Рибах

Спадаючий

Рекомендується посадка цибулинних культур та квітів, щеплення плодових дерев та ягідних кущів, підживлення мінеральними та органічними добривами, заготівля варень та солінь. Сприятливий день ля культивації та поливу.
4 П'ятниця у Рибах

Спадаючий

Рекомендується посадка цибулинних культур та квітів, щеплення плодових дерев та ягідних кущів, підживлення мінеральними та органічними добривами, заготівля варень та солінь. Сприятливий день ля культивації та поливу. Профілактика рослин від хвороб та шкідників.
5 Субота в Овні Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Рекомендується боротьба зі шкідниками, прополювання, мульчування, обрізання дерев, що формує крону. Сприятливий день для збору врожаю коренеплодів, фруктів та ягід, лікарських трав та єфіромасляних культур, сушіння овочевих та фруктів.
6 Неділя в Овні Спадаючий Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки. Рекомендується боротьба зі шкідниками, прополювання, мульчування, обрізання дерев, що формує крону. Сприятливий день для збору врожаю коренеплодів, фруктів та ягід, лікарських трав та єфіровмісних масляних культур, сушіння овочевих та фруктів. Кореневе та позакореневе підживлення мінеральними та органічними добривами.
7 Понеділок у Тельці Спадаючий Сприятливий день для посадки озимого часнику, цибулі. Підрізання дерев задля формування крони та плодових кущів. Збір врожаю сьогодні фруктових, ягід, грибів та овочевих забезпечить довготривале зберігання на зиму. Також рекомендується внесення органічних та мінеральних добрив.
8 Вівторок у Тельці Спадаючий Остання чверть Сприятливий день для посадки озимого часнику, цибулі. Підрізання дерев задля формування крони та плодових кущів. Збір врожаю сьогодні фруктових, ягід, грибів та овочевих забезпечить довготривале зберігання на зиму. Також рекомендується внесення органічних та мінеральних добрив.
9 Середа у Близнятах Спадаючий Не рекомендується посадка чи пересадка трав’янистих культур. Сприятливий день для видалення зайвих пагонів, покіс газону сьогодні сповільнить зростання трав, для прополки, культивації, мульчування, збору лікарських трав, коренеплодів, фруктів та ягід.
10 Четвер у Близнятах Спадаючий Не рекомендується посадка чи пересадка трав’янистих культур. Сприятливий день для видалення зайвих пагонів, покіс газону сьогодні сповільнить зростання трав, для прополки, культивації, мульчування, збору лікарських трав, коренеплодів, фруктів та ягід.
11 П'ятниця у Близнятах Спадаючий Не рекомендується посадка чи пересадка трав’янистих культур. Сприятливий день для видалення зайвих пагонів, покіс газону сьогодні сповільнить зростання трав, для прополки, культивації, мульчування, збору лікарських трав, коренеплодів, фруктів та ягід. Збирання ранньої картоплі.
12 Субота у Раку Спадаючий Рекомендується заготівля зелені та лікарських трав, що потребують ефективного сушіння. Сьогодні збирають усе, що не призначене для довготривалого зберігання. Сприятливий день для консервування та солінь. Підготовка льоху до закладки врожаю, тобто просушування та дезінфекція.
13 Неділя у Раку

Спадаючий

 

Рекомендується заготівля зелені та лікарських трав, що потребують ефективного сушіння. Сьогодні збирають усе, що не призначене для довготривалого зберігання. Сприятливий день для консервування та солінь. Підготовка льоху до закладки врожаю, тобто просушування та дезінфекція. Прополка та прищипування пагонів дерев й кущів, що сильно ростуть.
14 Понеділок у Леві

Спадаючий

Не рекомендується посів, посадка чи пересадка садово-городніх культур. Сприятливий день для збору та сушіння фруктів та коренеплодів. Підготовка грядок до посадки, мульчування, боротьба зі шкідниками. Збір насіння соняху,  заготівля лікарських трав. Пасинкування, підв’язка та прищипка овочевих.
15 Вівторок у Леві

Спадаючий

Не рекомендується посів, посадка чи пересадка садово-городніх культур. Сприятливий день для збору та сушіння фруктів та коренеплодів. Підготовка грядок до посадки, мульчування, боротьба зі шкідниками. Збір насіння соняху,  заготівля лікарських трав. Пасинкування, підв’язка та прищипка овочевих.
16 Середа у Леві Молодий місяць Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки.
17 Четвер у Діві Зростаючий Не рекомендується саджати чи пересаджувати овочеві культури, фруктові дерева, ягідні кущі, проводити посадки на насіння. На сьогоднішній день приживуться декоративні рослини, що не призначені для плодоношення, такі як жимолость, шипшина. Можливий посів скоростигих овочевих культур, таких як редька, салата, шпинат. Із квіткових рекомендується саджати такі, що в’ються. Покіс трав сьогодні сповільнить зростання.
18 П'ятниця у Діві Зростаючий Не рекомендується саджати чи пересаджувати овочеві культури, фруктові дерева, ягідні кущі, проводити посадки на насіння. На сьогоднішній день приживуться декоративні рослини, що не призначені для плодоношення, такі як жимолость, шипшина. Посадка, розподіл та пересадка півонії, ірисів. Можливий посів скоростигих овочевих культур, таких як редька, салата, шпинат. Із квіткових рекомендується саджати такі, що в’ються. Покіс трав сьогодні сповільнить зростання.
19 Субота у Терезах

Зростаючий

Рекомендується посадка квітів, закладка бульб та насіння на зберігання. Також рекомендується посадка кісточкових фруктових дерев. Ефективним сьогодні буде полив та сінокіс, догляд за кімнатними квітами. Сприятливий день для посіву скоростиглої зелені, такої як кріп, кінза, кервель.
20 Неділя у Терезах

Зростаючий

Рекомендується посадка квітів, закладка бульб та насіння на зберігання. Також рекомендується посадка кісточкових фруктових дерев. Ефективним сьогодні буде полив та сінокіс, догляд за кімнатними квітами. Сприятливий день для посіву скоростиглої зелені, такої як кріп, кінза, кервель. Збір овочів та фруктів, заготовки на зиму. Літні щеплення ягідних кущів.
21 Понеділок у Терезах Зростаючий Рекомендується посадка квітів, закладка бульб та насіння на зберігання. Також рекомендується посадка кісточкових фруктових дерев. Ефективним сьогодні буде полив та сінокіс, догляд за кімнатними квітами. Сприятливий день для посіву скоростиглої зелені, такої як кріп, кінза, кервель. Збір овочів та фруктів, заготовки на зиму. Літні щеплення ягідних кущів. Висаджування плодових дерев та ягідних кущів.
22 Вівторок у Скорпіоні Зростаючий Рекомендується посадка квітів, закладка бульб та насіння на зберігання. Також рекомендується посадка кісточкових фруктових дерев. Ефективним сьогодні буде полив та сінокіс, догляд за кімнатними квітами. Сприятливий день для посіву скоростиглої зелені, такої як кріп, кінза, кервель. Збір овочів та фруктів, заготовки на зиму. Літні щеплення ягідних кущів. Висаджування плодових дерев та ягідних кущів. Висаджування в ґрунт розсади огірків для осіннього врожаю.
23 Середа у Скорпіоні Зростаючий Сприятливий день для посадки більшості овочевих культур, таких як капуста, помідори, огірки, перцю, гарбуза. Несприятливий день для розмноження рослин через коріння, збирати трави та саджати плодові дерева. Ефективним сьогодні буде щеплення, внесення мінеральних та органічних добрив, полив, знищення шкідників, розпушування ґрунту.
24 Четвер у Стрільці Зростаючий Рекомендується посадка швидкозростаючих культур, таких як зелень, цибуля, часнику, перцю, лікарські трави на насіння, а також суниця, шпинат, шипшину, жимолость та сливу. Сприйнятливий день для збору овочевих, фруктів, ягід та насіння. Також викопування картоплі, збирання коренеплодів та цибулинних на зберігання. Посаджені у цей день квіти швидше розквітають.
25 П'ятниця у Стрільці Зростаючий Рекомендується посадка швидкозростаючих культур, таких як зелень, цибуля, часнику, перцю, лікарські трави на насіння, а також суниця, шпинат, шипшину, жимолость та сливу. Сприйнятливий день для збору овочевих, фруктів, ягід та насіння. Також викопування картоплі, збирання коренеплодів та цибулинних на зберігання. Посаджені у цей день квіти швидше розквітають. Боротьба зі шкідниками, хворобами та бур’янами.
26 Субота у Козерогу

Зростаючий

Рекомендується посадка та пересадка плодових дерев та ягідних кущів, особливо грушу, аґрус та смородину. Розпушування ґрунту, культивація, мульчування ґрунту у саду та на городі.
27 Неділя у Козерогу Зростаючий Рекомендується посадка та пересадка плодових дерев та ягідних кущів, особливо грушу, аґрус та смородину. Розпушування ґрунту, культивація, мульчування ґрунту у саду та на городі. Збирання картоплі, овочевих культур та фруктів.
28 Понеділок у  Водолії Зростаючий Рекомендується посадка та пересадка плодових дерев та ягідних кущів, особливо грушу, аґрус та смородину. Розпушування ґрунту, культивація, мульчування ґрунту у саду та на городі. Збирання картоплі, овочевих культур та фруктів.
29 Вівторок у Водолії Зростаючий Рекомендується посадка та пересадка плодових дерев та ягідних кущів, особливо грушу, аґрус та смородину. Розпушування ґрунту, культивація, мульчування ґрунту у саду та на городі. Збирання картоплі, овочевих культур та фруктів.
30 Середа у Рибах Зростаючий Рекомендується посадка та пересадка плодових дерев та ягідних кущів, особливо грушу, аґрус та смородину. Розпушування ґрунту, культивація, мульчування ґрунту у саду та на городі. Збирання картоплі, овочевих культур та фруктів. Укорінення відводків ягідних кущів. Обприскування саду від шкідників.
31 Четвер у Рибах Повний місяць Не рекомендуються посіви, посадки чи пересадки.
Квітень >

Схожі новини по темі Домівка / Посівний календар



Прокоментувати статтю:

Народний календар

Народний та церковний календар свят. Березень

Народний та церковний календар свят. Березень

Березень – первісток весни, спадкоємець лютого, провісник квітня, ранок весни і ранок року. Це...

Традиції, прикмети, прислів’я

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Перший весняний місяць Березень, господар полів та лісів, котрий, як сказав поет, білим поясом...