Місячний посівний календар таблиця на 2024 рік

Жоден справжній господар не упустить можливості вистроїти свої плани в саду чи городі, використовуючи підказки Місяця на 2024 рік. Звичайно, в кожному році у світила свої особливості дислокації на небосхилі, але все ж загальні орієнтири корисно знати. Тим більше що різні джерела вельми різняться, а часом і радикально протилежні посівні місячні календарі на 2024 рік по Україні. В першу чергу потрібно взяти за основу календар місячних фаз, який допомагає визначити самі сприятливі дні для посіву та посадки рослин, коли Місяць знаходиться в родючих знаках Зодіаку. 29-30 днів - це приблизна тривалість місячного дня. За цей час Місяць встигає зробити повний оберт навколо Землі. Місячний день складається з 4 фаз: новий місяць, перша чверть, повний місяць та остання чверть. Від нового місяця до повного (перша чверть, зростаючий місяць) рекомендується посів та висадка таких рослин, які дають їстівний врожай над поверхнею ґрунту. Наприклад, томатів, огірків, баклажанів, кабачків, перцю, гороху, зелені, полуниці, капусти, гарбуза і т. д., а також будь яких квітів та трав.

Чому саме ці рослини? Справа в тому, що в фазі зростаючого місяця все земні соки спрямовуються по стеблах вгору до плодів, тобто саме в цей час відбувається саме інтенсивне зростання рослин.

А в період повного Місяця ріст рослин виявляється найактивнішою. При повному Місяці не рекомендуються будь-які втручання в життя та розвиток рослин (обрізати чи пересаджувати), але при великій необхідності в цю фазу місяця всі роботи з рослинами треба проводити з великою обережністю. Але якщо в цей час збирати плоди та ягоди, то їх поживна цінність буде значно вище, ніж у плодів й ягід, зібраних в інші фази місяця. Від повного місяця до нового (остання чверть, спадаючий місяць) рекомендується посів та висадка таких рослин, які дають їстівний врожай під по-поверхнею ґрунту. Наприклад, редьки, картоплі, часнику, цибулі на «цибулину», моркви і т. д., А також сприятливий час для висадки плодових дерев та кущів. Чому саме ці рослини? Просто в цю фазу місяця рослини відпочивають, все життєдайні соки спрямовуються вниз, до коренів. І як раз в цей час добре проводити садові роботи (обрізку, пересадку, щеплення).

До молодого Місяця життєдіяльність рослин сповільнюється. Тому у цей час краще зайнятися знищенням шкідників і бур'янів. Також не рекомендується при догляді за рослинами користуватися травмуючим чи ріжучим інвентарем, так як в цей час коренева система найбільш вразлива. А також не рекомендуєтеся що-небудь сіяти чи висаджувати. Висаджувати розсаду необхідно при місяці у першій фазі (після нового Місяця).

При затемненні місяця краще взагалі не проводити будь які садово-городні роботи. Також не рекомендуються будь які роботи в саду чи на городі під час нового Місяця чи повного Місяця, а також і за 12 годин до початку настання, так і до закінчення.


Січень Травень Вересень
Лютий Червень Жовтень
Березень Липень Листопад
Квітень Серпень Грудень

Схожі новини по темі Домівка / Посівний календар



Прокоментувати статтю:

Народний календар

Народний та церковний календар свят. Березень

Народний та церковний календар свят. Березень

Березень – первісток весни, спадкоємець лютого, провісник квітня, ранок весни і ранок року. Це...

Традиції, прикмети, прислів’я

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Перший весняний місяць Березень, господар полів та лісів, котрий, як сказав поет, білим поясом...