Вирощування буряка столового
Насіння червоного буряка - супліддя (в 1 г від 40 до 90 насіння), яке починає проростати при температурі вище 5 ° С. Сходи і дорослі рослини погано переносять приморозки. Буряк столовий вимогливий до вологості та родючості ґрунту, погано переносить затінення, тобто любить сонце. Найкращий ґрунт для вирощування буряка, це слабо кислий або нейтральний (рН 6-7).
Сівозміна. Кращі попередники буряка - огірки, рання картопля, капуста, під які вносили органічні добрива. На родючих ґрунтах вносять тільки мінеральні добрива. Навесні при перекопуванні ділянки в ґрунт вносять 15-20 г аміачної селітри або 20-30 г сірчанокислого амонію, 30-40 г суперфосфату і 10-15 г хлористого калію на 1 м².
На малородючих ґрунтах під буряк вносять ще й органічні добрива: восени свіжий гній, а навесні перегній або компост (на 1 м² 4-5 кг гною або 2-3 кг перегною або 3-4 кг компосту). Для нейтралізації зайвої кислотності вносять 0,5-1 кг вапна гідратного на 1 м².
На городі буряки рідко вирощують окремою культурою - в більшості випадків вона висаджується як ущільнювач з огірком, картоплею, по межах гряд і зрошувальних канав.
Посів буряка проводять восени під зиму і навесні. Навесні до посіву приступають, коли температура ґрунту на глибині 10 см підніметься до +8 ... + 10 ° С (початок травня). Під зиму сіють в кінці жовтня - початку листопада і отримують в цьому випадку найбільш ранню продукцію (в кінці червня).
Навесні сіють на рівній поверхні, восени на грядках, в борозенки, зроблені на відстані 15-20 см одна від одної. Норма висіву насіння при весняному посіві 1,5-2 г, під зиму - 2-3 г на 1 м². Глибина загортання насіння 2-3 см при весняному посіві та 3-4 см при перед зимовому.
Передзимові посіви мульчують торфом або перегноєм. Для прискорення появи сходів при весняному посіві застосовують замочування і пророщування насіння (як для моркви). Буряк можна висаджувати розсадою, попередньо вирощеної в світлому теплому приміщенні. Розсаду з 3-4 справжніми листками садять у відкритий ґрунт в першій декаді травня.
До появи сходів буряка столового проводять розпушування мотиками або граблями поперек посівних рядків, а пізніше прополку бур'янів і систематичне розпушування міжрядь.
Проріджують буряки двічі: перший раз - при появі 1 - 2 справжніх листків, на відстань 3-4 см, другий раз - коли у рослин буде 4-5 листків і коренеплід досягне 3-5 см в діаметрі, на відстані 6-8 см. Проріджування варто проводити при вологому ґрунті та в похмуру погоду.
За період зростання буряків проводять не менше двох підживлень мінеральними добривами: перше - після проріджування, друге - до моменту змикання бадилля в міжряддях. У першій половині вегетаційного періоду найбільш важливі азотні, а в другій (при формуванні коренеплодів) калійно-фосфорні добрива. Протягом літа буряк поливають 2-3 рази, при нормі поливу 2-3 відра на 1 м². За 2 тижні до збирання врожаю полив припиняють.
Збирають врожай буряка до настання заморозків. Буряк обережно підкопують вилами, очищають коренеплоди від землі і обрізають гострим ножем бадилля, залишаючи черешки довжиною не більше 1 см. Після того як зрізи затверднуть, коренеплоди закладають на зберігання.