Гливи. Як виростити гливи на дачі
Вирощувати можна гриби гливи в житлових приміщеннях або на балконі. Навіть для експерименту краще використовувати льох, віддалений від житлового будинку. Приміщення для грибів ретельно дезінфікують, щоб позбутися від цвілі і патогенної мікрофлори - 1-2 рази потрібно побілити вапном, потім обприскати 4% розчином хлорного вапна.
Підготовка субстрату для вирощування глив
Для вирощування глив використовують субстрат з соломи злаків, качани кукурудзи, деревну тирсу (не хвойну). Субстрат бажано подрібнити до розмірів 3-8 см, пропастеризувати, тобто витримати в гарячій воді при + 70-80 ° С 5-8 годин або проварити 1,5-2 години. Після охолодження субстрату воду зливаємо. Для прискорення плодоутворення і збільшення врожаю в субстрат можна ввести до 10% висівок (від загальної маси), а також мінеральні добавки: 2% меленого вапняку, 2% гіпсу, 0,5% сечовини (карбаміду), 0,5% простого суперфосфату. В цьому випадку вологість субстрату повинна бути не менше 75%.
Вирощування гливи на сипучих субстратах
Посів міцелію. Для вирощування гливи використовують поліетиленові мішки розміром 40 × 60 см, 40 × 80 см, 50 × 100 см та ін. Посів міцелію можна провести двома способами:
1) В мішки вкладаємо субстрат шарами товщиною 10-15 см, і кожен шар пересипаємо міцелієм. Витрата міцелію становить 3-5% від ваги вологого субстрату. Мішки заповнюємо субстратом на 2/3 об'єму. При цьому, його не утрамбовуємо, а укладаємо щільною рівномірною масою, без утворення повітряних проміжків. Потім мішки зав'язуємо, лезом зробимо на них через кожні 10-15 см вертикальні прорізи довжиною 1-2 см;
2) мішки наповнюємо субстратом, потім ножем робимо в них вертикальні прорізи і додаємо в субстрат міцелій (приблизно 1 ч. Л. В кожний проріз). Прорізи на початку на тиждень заклеюємо скотчем.
Інкубаційний період глив триває 10-15 днів. На цей час мішок поміщаємо в підготовлене приміщення і підтримуємо температуру 18-22 ° С. Освітлення на даному етапі не потрібно. Необхідно стежити за температурою субстрату, не можна допускати, щоб вона перевищила 30 ° С, тому, що це може привести до загибелі грибниці. Якщо все було зроблено правильно, через 3-4 дні після посіву міцелію можна побачити зростаючу білу грибницю, яка через 10-15 днів перетворить субстрат в однорідну масу з характерним грибним запахом.
Період плодоношення глив
Після закінчення періоду інкубації в приміщенні з грибними мішками необхідно знизити температуру повітря до 10-15 ° С, забезпечити 8-10-годинне освітлення лампами денного світла, підвищити вологість повітря до 90-95% і до 4 разів на добу провітрювати приміщення. За оптимальних умов через 10-15 днів з прорізів з'являться зачатки плодових тіл. Капелюшки грибів ростуть досить швидко, і при досягненні потрібних розмірів гриби збирають, викручуючи з субстрату. Після першої хвилі плодоношення через 2-3 тижні настає друга хвиля. Всього може бути до 4 хвиль плодоношення, але перша і друга найбільш урожайні. Грибні блоки, що перестали плодоносити, можна укласти в компостну купу або використовувати при закладці теплих грядок.
Гливи на деревних цурках
Для любителів тихого полювання набагато цікавіше буде виростити гливу на пнях і деревних цурках. Як субстрат потрібно використовувати тільки поліна листяних порід - черемхи, яблуні, клена, акації, граба, вільхи, липи, клена та ін. Деревина повинна бути здоровою, не зараженою пліснявою і грибками. Дерев'яні колоди розрізають на цурки завдовжки 30-40 см діаметром не менше 15 см. Пересохлі цурки вимочують протягом декількох діб в бочці з чистою водою. Свіжозрубану деревину вимочувати не обов'язково, В підготовлених пеньках зверху, на відстані 2-3 см від краю, просвердлюють дірочки діаметром 1,5-2 см (чим ширше, тим легше засипати міцелій) і глибиною 10-15 см. У боковинах пенька можна просвердлити додаткові дірки.
Наступний етап робіт - посів міцелію. Для цього можна використовувати як міцелій на дерев'яних паличках, так і зерновий. Міцелій кладуть в кожен отвір і закривають ватою, змоченою у чистій воді, або замазують глиною.
Якщо температура повітря на вулиці менш як +10 ° С, то дерев'яні чурки обертають плівкою (для уникнення втрати вологи). При такій температурі міцелій проростає протягом 3-4-х місяців і виходить назовні у вигляді білого, ватообразного нальоту.
Коли температура повітря на вулиці стає вище +10 градусів, чурки виносять на вулицю і на 2/3 вкопують у землю. Для вирощування глив вибирають вологі, провітрювані, затінені місця: біля будинку, паркану, під кущами або деревами. Обов'язковою умовою при вирощуванні гливи «під відкритим небом» є регулярне зволоження ґрунту навколо пнів.
Грибниця добре зимує (на зиму посадки вкривають ялиновим гіллям, мішковиною, гілками) і плодоношення триває кілька років, поки деревна чурка не перетвориться на труху.
Кількість сезонів плодоношення гливи на пнях залежить від того, яка порода дерева використовується як субстрат і якого розміру самі чурки. Чим твердіше деревина і чим більший розмір дерев'яної заготовки, тим більше сезонів будуть плодоносити гриби.
Гриби починають плодоносити, коли грибниця повністю освоїть живильне середовище - не раніше, ніж через 3-6 місяців після перенесення чурок в сад. Збирають зрілі гриби за допомогою ножа, зрізуючи під саму ніжку весь пучок.
Приготування гливи
Приготування глив - легке заняття. Найпростіший спосіб - жарка. Для цього гриби треба помити, порізати великими шматками і обсмажити в олії 7-10 хвилин, додати цибулю і сіль. Дуже важливо гриби не пережарити, інакше вони сильно втратять в смаку. Підсмажені або відварені гливи можуть стати відмінною начинкою для піци, пирога з грибами, пиріжків або млинчиків.