Як правильно консервувати. Поради.
Домівка
19-09-2014, 09:38
1. Виявляється, кришки для консервування повинні бути лакованими, інакше під дією кислоти вони руйнуються. Особливо якщо ви зберігаєте банки в погребі з підвищеною вологістю.
2. Не економте на солі. Неякісна, особливо з брудним осадом або занадто дрібна, обов'язково додасть Вашим солінням гіркоту і пліснявий осад. І, до речі, в морській солі в 28 разів менше домішок, і консерви з її додаванням набагато смачніші. Єдине: обов'язково врахуйте, що морська сіль набагато солоніша.
3. Багато рецептів, навіть салатів можна готувати без стерилізації. Наприклад, кабачкова або баклажанова ікра. Просто доведіть продукт до готовності і дерев'яною ложкою перекладіть в банки. Там, де чистота і повна готовність овочів або фруктів, додаткова стерилізація не потрібна.
4. Ніколи, навіть у разі сильної економії, не використовуйте консервовані продукти з цвіллю. Ні видалення верхнього шару, ні переварювання не допоможуть. Єдиний вихід – у відходи. Вживання таких продуктів загрожує не тільки банальним отруєнням, але й можна підхопити ботулізм. Врятувати варення можна, тільки коли воно не дуже підкисло. Додаєте цукру, переварюєте і отримуєте якісне варення.
5. Чи то через лінь, чи то просто за звичкою багато хто закручує ягоди з кісточками.
Пам'ятайте, такі консерви зберігаються не більше 10 місяців. Після закінчення терміну вони виділяють небезпечну синильну кислоту. Особливо це стосується вишні, черешні, слив та абрикос.
6. При приготуванні салатів, лечо та аджики не скупіться на зелень. Навіть якщо за рецептом треба додати пів пучка, сміливо кладіть два - взимку скажете спасибі.
7. Коли варите варення, не економте цукор. Він - кращий консервант, а значить, ваші солодощі збережуться надовго. До того ж не забувайте при варінні знімати піну. Саме вона може підірвати кришки на банках.
8. Не консервуйте гриби, які будуть використовуватися для засмажування. Невелика кількість оцту може їх зіпсувати. Тим більше такі гриби зберігати можна тільки в холодильнику, а це займає місце. Краще відваріть і заморозьте або, якщо є можливість, засушіть.
9. Коли квасите капусту, обов'язково додайте журавлину, яблука антонівку або суху м'яту. Тоді вона буде стояти набагато довше.
10. Якщо сумніваєтеся, чи будуть довго зберігатися консервовані овочі, приготовлені за новим рецептом, додайте перець чилі - кращого консерванту не знайти. Головне - видаліть з нього насіння і прожилки.
11. Не консервуйте з йодованою сіллю – овочі можуть розм’якнути, а росіл помутніти і отримати неприємний присмак.
12. Для того, щоб яблучне варення було прозоро-янтарним, а не перетворилося в банальне повидло, дольки яблук спочатку залийте яблучним сиропом і дайте яблукам пустити сік.
2. Не економте на солі. Неякісна, особливо з брудним осадом або занадто дрібна, обов'язково додасть Вашим солінням гіркоту і пліснявий осад. І, до речі, в морській солі в 28 разів менше домішок, і консерви з її додаванням набагато смачніші. Єдине: обов'язково врахуйте, що морська сіль набагато солоніша.
3. Багато рецептів, навіть салатів можна готувати без стерилізації. Наприклад, кабачкова або баклажанова ікра. Просто доведіть продукт до готовності і дерев'яною ложкою перекладіть в банки. Там, де чистота і повна готовність овочів або фруктів, додаткова стерилізація не потрібна.
4. Ніколи, навіть у разі сильної економії, не використовуйте консервовані продукти з цвіллю. Ні видалення верхнього шару, ні переварювання не допоможуть. Єдиний вихід – у відходи. Вживання таких продуктів загрожує не тільки банальним отруєнням, але й можна підхопити ботулізм. Врятувати варення можна, тільки коли воно не дуже підкисло. Додаєте цукру, переварюєте і отримуєте якісне варення.
5. Чи то через лінь, чи то просто за звичкою багато хто закручує ягоди з кісточками.
Пам'ятайте, такі консерви зберігаються не більше 10 місяців. Після закінчення терміну вони виділяють небезпечну синильну кислоту. Особливо це стосується вишні, черешні, слив та абрикос.
6. При приготуванні салатів, лечо та аджики не скупіться на зелень. Навіть якщо за рецептом треба додати пів пучка, сміливо кладіть два - взимку скажете спасибі.
7. Коли варите варення, не економте цукор. Він - кращий консервант, а значить, ваші солодощі збережуться надовго. До того ж не забувайте при варінні знімати піну. Саме вона може підірвати кришки на банках.
8. Не консервуйте гриби, які будуть використовуватися для засмажування. Невелика кількість оцту може їх зіпсувати. Тим більше такі гриби зберігати можна тільки в холодильнику, а це займає місце. Краще відваріть і заморозьте або, якщо є можливість, засушіть.
9. Коли квасите капусту, обов'язково додайте журавлину, яблука антонівку або суху м'яту. Тоді вона буде стояти набагато довше.
10. Якщо сумніваєтеся, чи будуть довго зберігатися консервовані овочі, приготовлені за новим рецептом, додайте перець чилі - кращого консерванту не знайти. Головне - видаліть з нього насіння і прожилки.
11. Не консервуйте з йодованою сіллю – овочі можуть розм’якнути, а росіл помутніти і отримати неприємний присмак.
12. Для того, щоб яблучне варення було прозоро-янтарним, а не перетворилося в банальне повидло, дольки яблук спочатку залийте яблучним сиропом і дайте яблукам пустити сік.
Вдалих Вам закруток!