Фітофтора. Надійний спосіб боротьби
Причини виникнення фітофторозу:
Сама перша причина виникнення фітофторозу, це близьке сусідство томатів з картоплею. Томати і картопля відносяться до сімейства пасльонових, тому хвороби у них одинакові. Якщо фітофтора з'явилася на картопляному бадиллі, то через пару тижнів окупує і томати. Тому будьте уважні: помітили щось недобре - тут же вживайте заходів. Не саджайте томати також поблизу баклажанів і фізалісу.
Засміченість посадок, а звідси - погане провітрювання рослин.
Різкі перепади нічних і денних температур.
При сприятливих умовах патогенний гриб стрімко розмножується. При температурі нижче +10 градусів і вище +30 хвороба практично не розвивається. Тому, якщо томати ростуть у теплиці, періодично влаштовуйте їм парилку. У сонячний день закрийте всі вікна і двері і протримаєте так кілька годин, а потім гарненько провітріть.
Сприяє розвитку фітофтори і підвищена вологість, тому поливайте томати тільки (!) під корінь. Не розводьте гниль і вогкість, вони може спровокувати спалах фітофтори і надлишок азоту.
Самий же надійний спосіб позбутися від фітофтори - посадити нові ультра скоростиглі сорти та гібриди, що дають перший урожай вже наприкінці червня. Уникають від епідемії фітофтори і скоростиглі томати, у яких від сходів до плодоношення проходить 85-90 днів.
Профілактика фітофторозу
Після того, як фітофтора вже поставила свої мітки на рослині, змінити ситуацію дуже складно. Найкраще, звичайно, не забувати про профілактику. Після цвітіння обробити томати акробатом (40 г на 10 л води) або метаксілом (80 г на 10 л води). Надалі досить буде обробляти кущі одним із фунгіцидів (розрахунок даний на 10 л води): Пінкацеб або трайдекс - 16 г, Медекс - 100 мл, Дітан м-45 - 12-16 г, Ридоміл - 25 г. На 10 м2 має бути витрачено не менше 0,5 л робочого розчину. Хімпрофілактіку найкраще проводити ввечері і в безвітряну погоду.
Якщо літо сире, томати обробляють 4-5 разів за сезон з інтервалом 7-10 днів. Останнє обприскування - за 20 днів до збирання врожаю.
Хороші результати дає і обробка рослин регуляторами росту. Вони підвищують імунітет і стійкість до хвороб томатів. Це можуть бути Оксігумат - 10 мл на 1 л води, Екос - 1 мл на 3 л води.
Якщо з'явилася фітофтора
Якщо під рукою нічого немає, а томати чорніють, скористайтеся перевіреною десятиліттями бордоською рідиною, обприскуйте щотижня.
Дуже ефективною проти фітофтори є обробка томатів свіжоприготовленим часниковим настоєм. За сезон можна обприскувати до п'яти разів з інтервалом 15-18 днів. 1,5 склянки протертого часнику, 1,5 г марганцівки і 2 ст. л. натертого господарського мила розчиніть в 10 л води, розмішайте, процідіть і обробіть кущі, витрачаючи на кожен м2 по 100-150 г суміші.
Слідкуйте за погодою. Як тільки стовпчик термометра почне вночі зависати на позначці +10 ° С, томати на кущах залишати небажано. Краще зняти недозрілими, тоді шансів врятувати і зберегти їх буде набагато більше. А щоб зняті начебто здорові помідори не почорніли, відразу після збирання опустіть їх на 1,5-2 хвилини в гарячу (до 60 градусів) воду. Шкірочка при цьому зморщиться, стане некрасивою, але плоди дозріють і будуть мати звичайний смак.
Бадилля - у вогонь
Спори фітофторозу (та й інших грибних захворювань) можуть зберігатися в ґрунті і на рослинних рештках десятиліттями, очікуючи сприятливих умов. Тому восени після збирання врожаю помідорів бадилля зберіть і спаліть (в компостній ямі їй не місце), а грядку глибоко перекопайте. І не варто з року в рік вирощувати помідори на одному і тому ж місці.
Помічено, що високорослі томати хворіють фітофторозом значно менше, ніж низькорослі. Не так схильні недузі і кущі, висаджені в парниках, теплицях, де не буває різких добових коливань температури.