Способи та умови вирощування розсади
Як вирощувати розсаду?
Для того, щоб не пошкодити кореневу систему при пересадці розсади в грунт, краще вирощувати її в торф'яних кубиках. Кубики готують з низинного, що добре розклався і верхового торфу, додаючи і торф в рівних співвідношеннях за обсягом доломітове борошно (60-80 г) або дві склянки деревної золи і мінеральні добрива у вигляді городньої суміші ( 90-100 г, тобто 5-5, 5 сірникових коробок ). Добрива, крім доломітового борошна і золи, вносять в розчиненому вигляді у вказаних співвідношеннях з розрахунку на 1 відро ( 10 л) суміші. Розміри кубиків, або їх площа, витрата насіння і тривалість вирощування розсади показані в табл. « Умови вирощування розсади ». Не пошкодити і зберегти кореневу систему рослин можна, якщо розсаду вирощувати в паперових стаканчиках, пакетах з-під молока , наповнених поживною сумішшю, з отворами в дні для стоку води і в спеціальних торф’яних таблетках, які продаються в господарських магазинах. Поживною сумішшю можна заповнити яєчні лотки і вирощувати в них розсаду. В останньому випадку необхідно скоротити тривалість вирощування і частіше поливати розсаду.
Умови вирощування розсадиКультура | Посівная норма (г на 1м2) | Площа(см) | Середній час вирощування (Скільки днів потрібно від сходів і до висадки розсади) | |
з пікіровкою | без пікіровки | |||
Кабачок | 15-20 | 8X8; 10×10 | 20-25 | |
Капуста білокачанна: | ||||
рання | 12-15 | 3-5 | 6X6; 7X7 | 45-60 |
середня | 1,5-2 | 5×5; 6X6 | 35-45 | |
пізня | 12-15 | 4—5 | 6X6 | 40-45 |
Капуста цвітна | 12-15 | 3-5 | 6X6; 7X7 | 45-60 |
Цибуля і порей | 12-15 | 3X1 | 60—70 | |
Огірок | 4-5 | 5X5; 6×6 | 15-20 | |
Патісони | 10-15 | 8X8; 10х10 | 20-25 | |
Перець | 10-12 | 4-5 | 5×5; 6×6 | 55-60 |
Салат | 5-6 | 2-3 | 3х3; 5×5 | 25-30 |
Сельдерей | 3-5 | 1-2 | 3х3 | 60-80 |
Помідори | 8-10 | 1-1,5 | 7X7; 8×8 | 45-60 |
Якісна розсада повинна бути невисокою, з короткими міжвузлями темного забарвлення, з 5-6 листям у капусти, якщо ви садите на розсаду огірки і кабачки, то 4-5 - у огірка і кабачка, 7-8 - у томата і перцю без видимих пошкоджень. При вирощуванні розсади потрібно дотримуватися умови, наведені в таблиці нижче і режими показані в таблиці. « Режим вирощування розсади ».
Зрозуміло, що дотримати такі режими в домашніх умовах непросто, але використовувати їх як орієнтири дуже важливо. Запропоновані режими сприяють загартовуванню рослин. Але на цьому загартування розсади не закінчується. Необхідно рослини за 10-15 днів до висадки почати « привчати » до умов відкритого ґрунту. Для цього в теплу погоду розсаду спочатку ненадовго виносять на вулицю, поступово збільшуючи цей час. Загартовуванню рослин та уникненню переростання розсади сприяють і більш помірні поливи в останні дні перед висадкою.
Режим вирощування розсади
Культура | Температура повітря (°C) | Вентиляція | |||||
від посіву до появлення сходів | на протязі 4-7 днів після появлення сходів | решта часу | |||||
в сонячний день | в похмурий день | ніч | |||||
день | ніч | ||||||
Капуста білокачанна, червона, брюсельска, . | 20 | 6-10 | 6-10 | 14-18 | 12-16 | 6-10 | Сильна |
Капуста цвітна і кольрабі | 20 | 5—10 | 6-10 | 16-15 | 12-16 | 8-10 | Сильна |
Помідори | 20 25 | 12—15 | 6-10 | 20-26 | 17-19 | 6-10 | Сильна |
Перець і баклажани | 20-30 | 13-16 | 8—10 | 20-27 | 17-20 | 10-13 | Середня |
Огірок | 25-28 | 15 17 | 12-14 | 19-20 | 17—19 | 12—14 | Середня |
Цибуля, цибуля порей, салат | 18—25 | 8-10 | 8-10 | 16-18 | 14—16 | 12-14 | Середня |
Овочівники часто використовують пікіровку, сенс якої полягає в пересадці сіянців з одним - двома листочками в торф'яні кубики або просто в грунт з більшою площею, ніж це було до пересадки. Після пікіровки рослини залишаються на новому місці до висадки розсади на город або в тепличку. Використання цього прийому дозволяє більш економно використовувати захищений грунт. Справа в тому , що на перший час для вирощування сіянців достатньо в 8-10 разів менше площі, ніж для отримання розсади. Насіння помідорів, наприклад, висівають густо щоб отримати з 1 м2 2000-2500 сіянців. Через два-три тижні після появи сходів їх пікірують по 150-200 сіянців на 1 м2. Пікіровку проводять у зволожений, оброблений і поживний грунт, в якому заздалегідь намічають місце для кожного саджанця.
При пересадці розсади в сонячну погоду саджанці приживаються погано. Для зменшення втрат води і кращого відростання корінців розпаковані саджанці на 2-3 дні притіняють. Якщо дозволяє площа, розсаду краще вирощувати без пікірування, оскільки вона затримує, в порівнянні із звичайним посівом зростання розсади.
Посів і посадка розсади
Отримати високий урожай овочів можна тільки в тому випадку, якщо правильно і вчасно посіяти насіння або посадити розсаду, цибулини, бульби і т. п. Деякі особливості посіву та посадки овочевих культур показані в табл. «Особливості посіву та посадки овочевих культур»
У графі « Схема посіву або посадки » показано відстань між рядами рослин і між рослинами в ряду під час посадки або після проріджування для основних культур. Першою цифрою показано відстань між рядами розсади, а другий - між рослинами в ряду. При лінійному посіві, наприклад , моркви ( 20х4 +40) ХЗ- 4, перша цифра означає відстань між рядками, друга - їх кількість, третя - відстань між рядами, а цифри за дужкою - відстань між рослинами в рядку. Крім посівної підготовки та обробки насіння для розсади, появу сходів можна прискорити за рахунок мульчування ( укривання ) посівів плівкою або торфом. Особливо корисний цей прийом при ранніх термінах посіву і в жарку погоду. Щоб уникнути витягування і зніження масових сходів дуже важливо своєчасно, до їх появи, прибрати плівку.
Прискорює появу сходів і посівної полив. Полив після посіву в жарку погоду може викликати на важких ґрунтах утворення кірки. Саме тому, якщо такий полив робили, дуже важливо в наступні дні повторювати його або прорихлити поверхню для руйнування кірки.
Посівні норми ( Табл. «Особливості посіву та посадки овочевих культур» ) розраховані на високоякісне насіння. Якщо насіння має низьку схожість (старе, дрібне насіння ), то посівну норму доводиться збільшувати на 10-20 % і більше.
Догляд за розсадою. Пасинкування, прищипування, видалення квітконосів.
При вирощуванні розсади помідорів необхідно проводити пасинкування. Пасинками називають бокові пагони, які слід виламувати по можливості частіше. Після видалення пасинків основна частина поживних речовин рослини використовується на формування врожаю. Видаляти потрібно все пасинки , крім одного- двох верхніх . Вони необхідні , особливо в жарку погоду , для відновлення швидко відмирає листової поверхні.
Не менше значення має прищипування, тобто видалення верхівкової бруньки у рослини. Прищипування проводять перш за все у сильнорослих сортів томата й огірка, вирощуваних у теплицях, після утворення рослинами останнього з потрібних суцвіть або квіток. Подальше формування може затримати дозрівання основного врожаю. У відкритому ґрунті прищипують томати після того, як сформовані дві - три квіткові кисті, а гарбуз - зазвичай на початку серпня.
Квітконоси, стрілку у цибулі, часнику, ревеню видаляють вручну або за допомогою ножа якомога раніше і нижче ( по квітконосу ) . Ця операція дозволяє отримати досить високий і якісний врожай.
Особливості посіву і посадки овочевих культур
Культура | Норма | Глибина посадки насінин (см) | Схема посіву посадки (см) | |
посіву (г/м2) | посадки (шт;м2) | |||
Бруква | 0,3 | 7—12 | 2-3 | 40×20 |
Горох | 15 20 | _ | 3-5 | 40×15 |
Кабачок і патісон | 0,3-0,4 | 2-3 | 3-5 | 70X70 |
Капуста: білокачанна | ||||
рання | — | 4-8 | — | 40-60 x 25-35 |
червона | — | 3-6 | — | 50-60×40 |
савойска | — | 3-6 | — | 50-60 x 40 |
цвітна | — | 5-8 | — | 50-60 x 25 |
Кольрабі | 0,06 | 10-12 | — | 50×20-25 |
Цибуля: | ||||
на насіння | 10 | — | 2-3 | 20Х2-3 |
на ріпку | 0,6-0,8 | 50-120 | 2—3 | 20×10-15 |
Цибуля порей | 0,8-0,9 | 20-25 | 2-3 | 10×10-15 |
Морква | 0,5-0,6 | —’ | 1,5-2 | (20 X 4+40) X 3—4 |
Огірки | 0,6-0,8 | 4-7 | 2-4 | 70-120×15-20 |
Пастернак | 0,5-0,6 | — | 2-3 | 35X10 |
Петрушка | 0,8-0,1 | 1,5-2 | (20X4+40) X 3—4 | |
Помідори | -— | 4-6 | — | 50×35—50 |
Редис | 1,8-2 0,4-0,6 | — | 1-2 2-4 | (12х6+40)хЗ-4 35×8-10 |
Редька | 1,8-2 0,4-0,6 | — | 1-2 2-4 | (12х6+40)хЗ-4 35×8-10 |
Ріпа | 0,2 | - — | 1-2 | (12х6+40)х4-5 |
Салат: | ||||
листовий | 0,3-0,5 | __ | 1-2 | (20х4+40)х2-3 |
качанний | 0,1-0,2 | 15—25 | 1-2 | 20 25×20-25 |
Буряк столовий | 1-1,2 | 3-6 | 34×8-10 | |
Сельдерей | 0,06-0,08 | 11-15 | 1-1,5 | 35×20—30 |
Кріп на зелень | 1,8-7 | 2-3 | смуга 70 см, | |
Фасоля | 0,8-1,4 | — | 4—6 | 30-35 x4—5 |
Шпинат | 4-6 | 2-3 | (20 X 4+40) X3— 4 | |
Часник | — | 50-80 | 5-7 | 20X10 15 |
Полив розсади
Поливати овочеві рослини потрібно регулярно, у міру підсихання ґрунту. У спекотну погоду, ввечері, а коли ночі холодні - вранці. Не можна поливати рослини холодною водою. Її потрібно попередньо нагріти на сонці. До поливу, як і через деякий час після поливу, грунт навколо рослин необхідно прорихлити.
При вирощуванні розсади, а також плодоносних рослин в приміщенні або захищеному ґрунті дуже важливо виключити перезволоження ґрунту, застій води.