Як підготувати насіння до посіву
Перш за все слід провести ревізію наявного у вас насіння з минулих років, і визначити, які підлягають висіву, а які слід вже відбракувати і купити нові. Насіння селери, петрушки і ревеню зберігає схожість 1-2 роки. Щавлю і кропу - 2-3 роки, цибулі, салату , шпинату, моркви - 3-4 роки, капусти, буряка, редиски, помідорів, редьки - 4-5 років, огірків, кабачків, гарбуза - 6-8 років.
Перед висівом варто перевірити старі насіння на схожість. Для цього на дно тарілки покласти змочені водою кружечки паперових серветок або марлі. На них розкласти рядами по 100 штук насіння (звичайно, якщо насіння мало - можна по 10-20 штук). Зверху прикрити насіння другим шаром самочинного водою матеріалу , а потім - склом. Регулярно зволожувати. Температура в приміщенні повинна бути не менше 15 градусів. Щодня насіння переглядати , перераховувати пророслі і записувати їх кількість.
Якщо у капусти на третю добу проросла половина насіння - енергія їх проростання становитиме 50%, якщо на сьому добу проросло 8 насіння з 10, то схожість - 80 %. У петрушки, томатів, моркви, кропу схожість перевіряють на 14 день, у цибулі - на 12 -й, у буряка - на 10 -й. Знаючи схожість насіння , можна правильно встановити норму їх висіву і забезпечити потрібну густоту посіву.
Також добре б провести таку процедуру, як калібрування насіння - це відбір найбільш повновагих, великих насінин , які містять найбільшу кількість поживних речовин для розвитку рослини. Особливо це важливо при вирощуванні рослин у теплицях.
Для цього роблять розчин кухонної солі (1,5 - 2,5 столових ложок на 1 літр води) і опускають насіння в розчин. При помішуванні, насіння що спливе - відбраковують. Осілі на дно насінини - промивають і далі використовують для посіву.
Наступний етап - дезінфекція насіння. Для цього використовують розчин марганцівки (1г. на 100 г. води ) протягом 15-20 хвилин, потім насіння промивають в чистій воді. Насіння капусти дезінфікують шляхом прогрівання в гарячій воді 50 градусів 20 хвилин, потім охолоджують у прохолодній воді.
Далі слід замочити насіння в живильному розчині. Існує безліч рецептів живильних розчинів. Можна використовувати настій золи (20г на літр води, настоювати 2 доби), можна гнойову рідину розвести 1:2 водою, ефективно також замочування насіння в соку алое протягом доби.
Ну і наостанок насіння можна загартувати в піддоні холодильника при температурі 2 градуси за умови регулярного зволоження 3-4 доби. Після перелічених процедур насіння можна висівати.