Корисні поради дачникам і городникам.
Перше: восени після збирання врожаю всі згрібають залишки рослин в купу - і тягнуться в повітря шлейфи диму від палаючих багать. Схоже, ніхто не думає про те, що всі корисні речовини, накопичені рослинами з ґрунту, з повітря, відлітають в нікуди, отруюючи повітря їдким димом і збіднюючи ґрунт. Що ж робити з цими залишками?
Заготовити компостну купу, яка замінить органічні добрива, або просто присипати землею по городу. За зиму вони перепріють і зроблять ґрунт пухким, розсипчастим, та ще й повернуть їй всі корисні хімічні елементи, які рослини отримали з ґрунту і повітря (ось вам вже круговорот).
Друге: знову ж таки, восени (або навесні) дачники та городники перелопачують землю, а деякі навіть наймають сторонніх людей, щоб вони скопали город. Яка користь від цієї важкої праці? Та ніякої. Просто міняються місцями верхній і нижній шари ґрунту, та ще й гинуть всі корисні комахи.
Набагато корисніше, та й легше скористатися садовими вилами і не перевертати брили землі, а всього лише поворухнути, розпушити ґрунт. Працювати вилами простіше, менше болить спина, та й справа рухається швидше.
Тепер поговоримо про те, як ми боремося з колорадським жуком, якщо посадили картоплю. З року в рік застосовуємо для обприскування все нові і нові отрутохімікати, а якщо після обприскування пройшов дощ, який змив отруту, і жуки залишилися цілі, купуємо нову отруту і повторно обприскуємо.
Що робити? Та не кропити зовсім. Посадити навколо городу з картоплею календулу, чорнобривці, та й по городу кілька рядків цих квітів пропустити. Колорадський жук терпіти не може запах календули і чорнобривців і сам втече з вашого городу. Дуже вірно сказав Роджер Бекон: «Природою править той, хто слідує її правилами».
І ще кілька перевірених способів по боротьбі з колорадським жуком. Навесні, до посадки картоплі, розкладаємо по городу купки дрібної картоплі (у кожного вона є після збирання врожаю). Із землі вилазять жуки що перезимували, забираються в ці купки картоплі і починають її їсти. Потім забираємо купки-приманки разом з жуками і знищуємо їх.
Корисні поради дачникам.
Так що дача не тільки для того, щоб працювати, але й відпочивати. Якщо ви живете в місті чи в обласному центрі, то маєте величезний вибір продуктів і в супермаркетах, і на ринках. Але що дивує останнім часом? Купиш зелень - вона на вигляд потужна, довга, пишна, але смак такий, наче зі скла (якийсь дивний хрускіт і присмак чогось неприродного). Причина: нітрати, на яких вирощують цю розкішну зелень. Овочі (огірки і особливо помідори) взагалі не мають ні смаку, ні запаху, та ще після їх вживання смокче під ложечкою і мучить печія. Причина та ж - нітрати. Нас щедро годують хімічними елементами, які містяться в зелені і овочах.
Ось і виходить: щоб вижити в епоху тотальної хімії, треба переходити на натуральне господарство і вирощувати свої овочі, фрукти без хімії, а якщо є можливість, то і м'ясо.