Як підживляти весняні посіви.
У весняний період, травень-початок червня, ранні посадки найкраще удобрювати трьома основними речовинами: азотом, фосфором і калієм.
Азот відповідає за ріст, розвиток та харчування рослин, сприяє появі більшої кількості зеленої маси і швидко вимивається з грунту. До азотних добрив належить аміачна і кальцієва селітра, сірчанокислий амоній, сечовина.
Фосфор, який входить до складу рослинних білків, стимулює ріст коренів, гілок, основа квіткових бруньок, а також регулює водний баланс в клітинах рослин. Фосфорні добрива - це різні суперфосфати.
Калій відповідає за якість врожаю, бере участь у вуглеводно-білковому обміні, сприяє дозріванню плодів і пагонів, істотно підвищує стійкість рослин до хвороб і шкідників. До калійних добрив відносяться зола, калійна сіль, хлористий і сірчанокислий калій.
Помідори
Помідори люблять підгодівлю і найкраще реагують на фосфорно-калійні добрива, які підвищують якість плодів (невисокий вміст нітратів), і регулюють їх одночасне дозрівання. Підгодовувати грунтові та тепличні томати можна і азотними добривами, але тут є свої нюанси. З одного боку, селітра, наприклад, сприяє збільшенню маси плодів, а з іншого, затягує їх дозрівання.
Капуста
Тут все залежить від сорту і різновиду. Цвітна капуста, брокколі і пізня білокачанна воліють фосфати, а калійні добрива ефективніше використовувати при вирощуванні середньопізніх качанних сортів.
Зелень
Кріп, петрушку, базилік, шпинат та інші зелені культури найкраще збагачувати азотними добривами, які слід домішувати до поливної воді і використовувати в ранній, весняний період зростання.
Огірки
Для хорошого врожаю грядки з огірками слід підгодовувати двічі в сезон, краще азотними і калійними добривами. Перший раз - через тиждень-два після появи сходів, повторно - з початком дозрівання плодів.
Бобові і цибуля
Квасоля, горох, спаржа відносяться до невибагливих культур і особливий догляд з постійними підгодівлями їм не потрібен, це ж відноситься і до цибулі. Якщо ж ви бачите, що на ваших грядках бобові й цибуля ростуть зовсім слабо, їх можна удобрити суперфосфатом. Але не варто підгодовувати азотом, він може затягнути дозрівання цибулин.
Правила роботи з добривами і пестицидами
Незважаючи на те, що у пестицидів і добрив функції різняться, правила їх безпечного використання аналогічні: перше і найважливіше - ніколи не нехтуйте рекомендаціями щодо використання і дозувань зазначеним в інструкціях і на упаковках, тому що цим ви можете завдати непоправної шкоди і собі, і навколишньому середовищу;
городні роботи із застосуванням пестицидів і добрив рекомендується проводити в ранні ранкові години - до 10 ранку, а також у вечірні - після 18;
працювати з хімічними речовинами необхідно обов'язково в безвітряну погоду і з використанням засобів індивідуального захисту шкірних покривів і органів дихання: небезпечні для людини сполуки можуть потрапити в організм не тільки через випадкове проковтування, але також крізь незахищену шкіру і слизову оболонку, очей, через дихальні.
ні в якому разі не допускається залучення до робіт пов'язаних з пестицидами і добривами, дітей та вагітних жінок;
обсяг готуються робочих розчинів повинен відповідати передбачуваного обсягу робіт з метою виключення можливих залишків невикористаних розчинів; під час обробки не можна приймати їжу, пити, курити;
після закінчення робіт та зняття робочого одягу необхідно вимити обличчя і руки з милом, прополоскати рот, по можливості прийняти душ.
Забороняється:
застосовувати пестициди і добрива не за призначенням;
готувати робочі розчини пестицидів і добрив в посуді, що використовується для прийому їжі;
збирати оброблені пестицидами та підгодовані добривами овочі, фрукти та зелень раніше термінів, зазначених у рекомендації щодо застосування;
зберігати пестициди і добрива, а також їх залишки в місцях, доступних для дітей і тварин, в будинку, на кухні;
зберігати пестициди і добрива разом з харчовими продуктами і питною водою, в порожній тарі від харчових продуктів і ліків;
використовувати ємкості з під пестицидів для зберігання напоїв або їжі. Порушення перерахованих вище рекомендацій і заборон може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям, таким як загальні та хронічні отруєння, алергічні реакції, головні болі та загальне погане самопочуття, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, а також до втрати працездатності і навіть летального випадку.