Ґрунт для розсади томатів, перцю, баклажанів та капусти.
Якщо ви збираєтеся самостійно приготувати ґрунт для розсади, то вам необхідно подбати про це заздалегідь і починати підготовку до наступного року треба, як тільки закінчується висадка розсади в поточному році. Заготовити дернову землю можна і восени, а ось до підготовки торфу і компосту треба приступати на початку літа.
Для цього вам необхідно взяти одну частину торфу. Торф потрібно брати низинний, він багатший поживними речовинами і менш кислий, ніж верховий торф, який в чистому вигляді вносити не слід. Якщо ви використовуєте верховий торф, то його необхідно змішати з вапном або золою. На 100 кг верхового торфу необхідно додати 2 - 3 кг вапна або 3 - 4 кг деревної золи. Для збагачення, торф змішайте з фосфорним добривом, якого треба взяти 2% від ваги торфу і калійним добривом 1 - 1,2%.В якості другої частини краще використовувати гній, гнойову рідину і курячий послід, які поміщають на торф, шарами чергуючи один за одним, при цьому шар торфу рівномірно проливають гнойовою рідиною. Висота отриманої купи не більше 1 метра, а ширина не більше 2 метрів. Протягом літа стежте за тим щоб купа не пересихала і видаляйте пророслі на ній бур'яни. Через 2 місяці купу перелопачують. Вже восени у вас буде готовий якісний компост, у який залишиться додати тільки одну третину заготовленої землі.