Особливості вирощування розсади.
1. Насіння не можна зберігати при мінусовій температурі, інакше вони втратять всхожість.
Тепле вологе повітря - найлютіший ворог насіння що зберігається. У місцях, де спекотно і волого, насіння втрачає всхожість за лічені місяці, а при вільному доступі повітря - за кілька тижнів.
При знижених температурах насіння зберігає всхожість довше. Якщо кількість вологи в насінні не велике, то вміст її при температурі +5 ... 10 град, набагато подовжує термін придатності. Однак при занадто великій вологості насіння при +5 град псуються швидше, ніж в сухому приміщенні при температурі +25 град.
При глибокому заморожуванні (-15 град, і нижче) сухе насіння добре зберігає життєздатність, але може впадати в стан глибокого спокою і тому при пророщування потрібно привести їх в активний стан, треба стимулюючий вплив, наприклад, прогрів їх.
Ідеальні умови для зберігання більшості насіння - помірна температура (+12 ... 15 град.) Без істотних перепадів, помірна вологість (не вище 50% відносної вологості) і обмежений доступ повітря.
2. Обробка і протравлення насіння надмірним не буває.
Зазвичай насіння перед посівом прогрівають, знезаражують, обробляють мікроелементами, пророщують, загартовують. Зайві процедури часом дійсно можуть нашкодити. Не дивно, що, після того як ви «напхаєте» насіння мікроелементами, замочите їх в соку алое, в гуматах, більшість з них просто не зійде.
Але є й інша помилка. Візьмемо помідори. Багато хто вважає, що достатньо пару хвилин потримати насіння в слабкому (рожевому) розчині марганцівки і про захворювання розсади можна забути. Абсолютно неправильно. Слабка концентрація не знищить збудників хвороб. Для приготування потрібного розчину в 0,5 л води треба розчинити 5 г марганцівки і замочити в ньому насіння не менше ніж на 15 хвилин, оптимально - на 30 хвилин. Після обов'язково промити і на 6-8 годин замочити у воді кімнатної температури.
Але якщо ви купили насіння, яке має неприродне забарвлення - рожеве, синє - значить, вони вже оброблені фунгіцидом.
3. Насіння що зійшло потрібно загартовувати.
Якщо ви в подальшому не будете загартовувати розсаду, то немає сенсу робити це і з насінням - за час вирощування рослин в квартирі вони втратять імунітет набутий в результаті загартовування. Однак, якщо є можливість винести розсаду на балкон або в інше прохолодне місце, то загартовування насіння буде тільки на користь. Особливо корисна ця процедура для холодостійких культур: буряка, селери, моркви, капусти, цибулі, пастернаку, петрушки, які ростуть у відкритому ґрунті.
4. Кращий спосіб не допустити витягування і переростання розсади - різко обмежити полив.
Є інші більш безпечні способи зберегти рослини в хорошій формі. Стримати зростання розсади можна шляхом зниження температури, зменшення обсягу поживного субстрату, скорочення підживлень, створивши при цьому надлишкове освітлення.
Розсада витягується при занадто загущених посадках. Не «скупіться» при пікіруванні. Пам'ятайте, що вже через тиждень після пікіровки рослині знадобиться подвійна площа. Листя «сусідів» можуть лише стикатися, але не затінювати один одного.
5. Чим більша і потужніша розсада, тим краще.
Для кожної культури є оптимальні параметри розсади для висадки у відкритий ґрунт. Для ранніх сортів і гібридів томату - 50-60 денна (7-9 листків); капусти білоголової - 4-5 справжніх листа; розсаду огірка, гарбуза, кабачків, цукині, патисонів, дині, кавуна вирощують зазвичай протягом 25-35 днів, до 2-3 справжніх листків. Рослина має бути здоровю, компактної форми, з добре розвиненою кореневою системою. Перерослій розсаді складніше прижитися після висадки.
Якщо все ж розсада переросла, не зневіряйтеся. Такі рослини при посадці в ґрунт потрібно засипати вологою землею до рівня сім'ядольних листків. Це призводить до утворення додаткових коренів і підвищує якість розсади.