Як підвищити імунітет?
• зелений чай;
• ківі і цитрусові;
• цибуля і часник;
• «живий» йогурт без штучних добавок і кефір;
• морепродукти (у тому числі і морська риба);
• морква;
• ягоди: смородина, чорниця, журавлина;
• прянощі: кориця, імбир та інші;
• болгарський перець;
• томати;
• зелені овочі: спаржа, брокколі;
• зелень (петрушка, кінза, кріп).
Звичайно перелік цей далеко не повний. Продуктів, від яких імунітет стає більш міцнішимим, досить багато, однак щоб знати, як та чи інша їжа вплине на організм, необхідно розуміти значення кожного елементу. Лікарі і дієтологи стверджують, що позитивно на імунітет людини впливають такі речовини:
Білки
Білки - будівельний матеріал для нашого тіла, тому саме вони допомагають ураженим різними вірусами і бактеріями клітинам швидше відновитися і повернутися до своїх колишніх функцій. Крім того, без білків в людському організмі неможливий синтез імуноглобулінів, а відсутність незамінних амінокислот, що входять до їх складу, призводить до порушення роботи багатьох органів. Продуктами, що містять велику кількість білка, є: бобові, крупи, горіхи, морепродукти, гриби, сир, м'ясо, яйця. Намагаючись збалансувати свій раціон в плані споживання білків, необхідно пам'ятати, що в нашому харчуванні в обов'язковому порядку повинні бути присутні білки як рослинного, так і тваринного походження.
Вітамін С
Про те, що вітамін С сприяє зміцненню імунітету, чув напевно, кожний, багато мам намагаються в період епідемій зробити так, щоб діти їли якомога більше продуктів, що містять цю речовину. І справді, вітамін С робить нас більш стійкими до переохолодження, вірусам і стресу, бо він провокує організм на вироблення інтерферону та антитіл, з його допомогою створюються імунні клітини. Сам же вітамін надходить до нас тільки з їжею, тому в меню як дітей, так і дорослих, обов'язково повинні бути присутні наступні продукти: ківі, цитрусові, шипшина, чорна смородина, горобина, суниця, брусниця, журавлина, яблука, обліпиха, зелені овочі, помідори, квашена капуста, болгарський перець.
Вітамін А
Вітамін А змушує активізувати захисні сили організму, він забезпечує постійну роботу клітин-фагоцитів, захищає клітини від вільних радикалів, зволожує шкірні покриви і слизову оболонку, завдяки чому крізь неї не проникають бактерії. Вітамін А міститься в таких продуктах, як гарбуз, морква, манго, персиках, помідорах, абрикосах, дині, у винограді, обліписі, болгарському перці, шипшині, бобових, а також у печінці тріски (та інших риб), риб'ячому жирі, яйцях, сирі, вершковому маслі, сирі, субпродуктах. Варто зауважити, що без жирів вітамін А практично не засвоюється організмом, тому рослинну їжу найкраще вживати зі сметаною, вершками, рослинним маслом.
Вітамін Е
Цей вітамін добре бореться зі старінням організму, а також запобігає розвитку в клітинах запальних процесів і захищає їх від вільних радикалів. Для того, щоб не відчувати брак вітаміну Е, необхідно включати в своє меню рослинне масло (оливкова, лляна, соняшникова), горіхи, насіння соняшнику (краще за все не смажені), курячі яйця, вершкове масло, вівсяну крупу, сочевицю.
Вітаміни групи В
Ці вітаміни мають здатність добре стимулювати імунітет в кризових для людини ситуаціях, допомагають організму виробляти антитіла для захисту від вірусів. Найбільш значними для нас вітамінами групи В є рибофлавін (або інакше - В2), фолієва і патеонова кислоти (В9 і В5 відповідно), тіамін (В1), піридоксин (В6) і ціанокобаламін (В12). Зустрічаються дані речовини, необхідні для зміцнення імунітету, в наступних продуктах:
вітамін В1 - в спаржі, горіхах, кукурудзі, печінці, квасолі, ячмені, дріжджах;
вітамін В2 - в яблуках, ріпі, курячих і перепелиних яйцях, яловичині, помідорах, капусті різних видів, свіжому горошку;
вітамін В5 - в жовтку курячих яєць, крупах, зелених овочах, арахісі;
вітамін В6 - в овочах, рибі, м'ясі;
вітаміни В12і В9 часто в продуктах містяться одночасно. Досить багато їх у курячих яйцях, сої, салатах різних видів, цибулі, дині, апельсинах, печінці, пивних дріжджах.
Цинк
Без цинку стає неможливим синтез гормонів імунної залози під назвою «тимус», він же відповідає за нормальний рівень кортизолу, допомагає утворювати фагоцити (імунні клітини), а також підвищує ефективність вітамінів А і С в плані посилення імунітету. На цинк багаті такі апродукти, як печінка, морепродукти, горіхи, вівсяна крупа, різні бобові, сир, курячі жовтки.
Селен
Цей елемент бере активну участь у створенні антитіл, що протистоять інфекціям, він оберігає клітини людського тіла від вільних радикалів і забезпечує збереження в організмі цинку, без якого, як уже було сказано вище, наша імунна система працювала б незадовільно. Щоб забезпечити себе достатньою кількістю селену, необхідно вживати такі продукти, які надають позитивний вплив на імунітет: не обсмажені злаки, насіння соняшнику, гриби, морепродукти, часник.
Йод
Йод необхідний щитовидній залозі для вироблення гормонів, які є частиною імунної системи. Міститься цей елемент в морській рибі та інших морепродуктах (у тому числі і у свіжій морській капусті), моркві, бобових, часнику, яйцях, вівсі, шампіньйонах, свинині, молоці, зелені, вершковому маслі, твердих сирах.
Біфідо і лактобактерії
Ці корисні для людини бактерії можна знайти в основному у кисломолочних та квашених продуктах (наприклад, кефірі, кисляку, квасі, мочених яблуках, квашеній капусті). Необхідні вони нам тому, що за їх допомогою формується сприятливе середовище для росту кількості клітин, що боряться з інфекціями, також біфідо і лактобактерії не дають розвиватися в кишечнику хвороботворним мікроорганізмам і покращують травлення.
Харчові волокна
Харчові волокна дуже важливі для формування імунітету, так як вони адсорбують багато шкідливих речовин виводячи їх з організму, знижують рівень холестерину, стимулюють роботу кишечника і нормалізують його мікрофлору, заспокоюють різні запалення і змушують імунні клітини працювати в більш активному режимі. Щоб організм не відчував нестачі харчових волокон, в свій щоденний раціон необхідно в обов'язковому порядку включати сирі овочі і фрукти, горіхи, вівсяну крупу, висівки. Останні, до речі, можна просто купувати в подрібненому вигляді і додавати згідно інструкції в салати, супи та інші страви.
Фітонциди
Містяться у великій кількості в часнику, ріпчастій цибулі, чорниці, чорній смородині, у хроні і відрізняються тим, що прискорюють відновлення пошкоджених тканин, а також знищують багато хвороботворних мікроорганізмів, включаючи гриби і цвіль.
Ненасичені жирні кислоти (так звані «омега -3»)
Ці кислоти безпосередньо впливають на імунітет, зміцнюючи його. Крім того, вони знижують ризик запалень і захищають від онкологічних захворювань. Багаті ненасиченими жирними кислотами жирні сорти морських риб, волоські горіхи, мигдаль, пекан, лляне і ріпакове масла, шпинат, гарбуз.