Десять «за» і «проти» щодо вживання кави.
Здоров'я / Продукти харчування
12-02-2012, 22:40
Ммм ... кава. Який аромат, який смак ... Вона робить ранок таким чудовим! Але щоденне вживання кави наносить більше шкоди, ніж користі. Є безліч досліджень, підтверджуючих як позитивні, так і негативні властивості кави.
«За»
Антиоксиданти. Кава багата на антиоксиданти, такі як хлорогенова кислота і меланоїдіни. Антиоксиданти допомагають запобігти окисленню - процес, який є причиною руйнування клітин і старіння. Меланоїдіни смаженої кави надають антиокислювальних ефект.
Хвороба Паркінсона. Регулярне вживання кави знижує ризик захворювання Паркінсона. Ряд досліджень показало, що люди, які регулярно вживають кофеїн, мають набагато менше шансів розвитку хвороби Паркінсона.
Діабет. Споживання кави може захистити від розвитку діабету двох видів. Згідно з дослідженнями, помірне споживання кави - як з кофеїном, так і без нього, знижує ризик розвитку двох видів діабету в молодому і середньому віці у жінок.
Цироз печінки. Вживання кави захищає від цирозу печінки, особливо від алкогольного цирозу печінки.
Жовчнокам'яна хвороба. Існує безліч доказів того, що кава захищає від жовчнокам'яної хвороби як чоловіків, так і жінок.
Камені в нирках. Споживання кави знижує ймовірність утворення каменів у нирках. Кава збільшує кількість сечі, запобігаючи клісталлізацію оксилату кальцію - головного компоненту ниркових каменів.
Поліпшення розумової діяльності. Кофеїн, що міститься в каві, - добре відомий стимулятор. Кава покращує пильність, увагу і бадьорість. Також кава прискорює процес обробки інформації.
Хвороба Альцгеймера. Регулярне вживання кави захищає від хвороби Альцгеймера. Недавні дослідження показали, що споживання кофеїну, еквівалентну п'яти чашкам кави на день, зменшує накопичені руйнівні бляшки в мозку.
Астма. Кофеїн, що міститься в каві, пов'язаний з теофіліном, старими ліками проти астми. Кофеїн може поліпшити роботу дихальних шляхів.
Безпека кофеїну. У 1958 році кофеїн був доданий в список безпечних для речовин.
«Проти»
1. Захворювання серця. Зв'язок між споживанням кави і захворюваннями серцево-судинної системи була знайдена у багатьох дослідженнях, але кожен раз результати виявлялися спірними. У більшості досліджень не було знайдено зв'язку в споживанні кави і значним збільшенням ризику серцевих захворювань. З одного боку, кафестол і кафеоль, що містяться в необробленнних зернах кави збільшують ризик коронарної хвороби серця. Крім цього, споживання кави пов'язане зі збільшенням рівня холестерину. З іншого боку, зменшується ризик захворювання серця серед тих, хто споживає помірну кількість кави. Це пояснюється вмістом антиоксидантів у каві.
2. Холестерин. Надмірне вживання кави збільшує рівень загального і LDL холестерину («поганого холестерину»). Необробленні зерна кави містять дві речовини, які збільшують рівень холестерину - кафестол (cafestol) і кафеоль (kahweol).
3. Кровоносні судини. Кава негативно впливає на роботу кровоносних судин.
4. Серцевий ритм. Кава може викликати швидке або нерегулярне серцебиття (аритмія).
5. Кров'яний тиск. Хоч споживання кави незначно позначається на розвитку гіпертонії, вона робить негативний вплив на кров'яний тиск. Людям, схильним до гіпертонії, потрібно бути обережними. Останні італійські дослідження виявили, що споживання кави може значно збільшити ризик розвитку стійкої гіпертонії у людей з підвищеним кров'яним тиском.
6. Остеопороз. Надмірне вживання кави (більше 4 чашок в день)значно збільшують ризик розвитку остеопорозу, особливо у жінок з нестачею кальцію.
7. Печія. Чашка кави може стати причиною печії (порада: спробуйте пити каву з молоком - це повинно допомогти).
8. Сон. Всі знають про стимулюючий ефект кави. Підвищена кількість кофеїну може викликати нервозність і проблеми зі сном. Проте, багато людей спокійно переносять вплив кави перед сном.
9. Зневоднення. Кофеїн, що міститься в каві, - сечогінний засіб. Ефект можна нейтралізувати, якщо споживати додаткову кількість води.
10. Залежність. Кофеїн - наркотик. Стимулятор центральної нервової системи. Прзиводить до залежності.
Основний принцип «Все корисно в міру» можна віднести і до кави. Все корисно, якщо цим не зловживати. Зазвичай над помірною кількістю мається на увазі не більше 3-4 чашок в день. Хоча мені здається, що все одно це досить велика кількість. На мій погляд краще не більше однієї чашки на день. Іноді, краще попити зелений чай, якщо хочете «зарядити» мозок.
«За»
Антиоксиданти. Кава багата на антиоксиданти, такі як хлорогенова кислота і меланоїдіни. Антиоксиданти допомагають запобігти окисленню - процес, який є причиною руйнування клітин і старіння. Меланоїдіни смаженої кави надають антиокислювальних ефект.
Хвороба Паркінсона. Регулярне вживання кави знижує ризик захворювання Паркінсона. Ряд досліджень показало, що люди, які регулярно вживають кофеїн, мають набагато менше шансів розвитку хвороби Паркінсона.
Діабет. Споживання кави може захистити від розвитку діабету двох видів. Згідно з дослідженнями, помірне споживання кави - як з кофеїном, так і без нього, знижує ризик розвитку двох видів діабету в молодому і середньому віці у жінок.
Цироз печінки. Вживання кави захищає від цирозу печінки, особливо від алкогольного цирозу печінки.
Жовчнокам'яна хвороба. Існує безліч доказів того, що кава захищає від жовчнокам'яної хвороби як чоловіків, так і жінок.
Камені в нирках. Споживання кави знижує ймовірність утворення каменів у нирках. Кава збільшує кількість сечі, запобігаючи клісталлізацію оксилату кальцію - головного компоненту ниркових каменів.
Поліпшення розумової діяльності. Кофеїн, що міститься в каві, - добре відомий стимулятор. Кава покращує пильність, увагу і бадьорість. Також кава прискорює процес обробки інформації.
Хвороба Альцгеймера. Регулярне вживання кави захищає від хвороби Альцгеймера. Недавні дослідження показали, що споживання кофеїну, еквівалентну п'яти чашкам кави на день, зменшує накопичені руйнівні бляшки в мозку.
Астма. Кофеїн, що міститься в каві, пов'язаний з теофіліном, старими ліками проти астми. Кофеїн може поліпшити роботу дихальних шляхів.
Безпека кофеїну. У 1958 році кофеїн був доданий в список безпечних для речовин.
«Проти»
1. Захворювання серця. Зв'язок між споживанням кави і захворюваннями серцево-судинної системи була знайдена у багатьох дослідженнях, але кожен раз результати виявлялися спірними. У більшості досліджень не було знайдено зв'язку в споживанні кави і значним збільшенням ризику серцевих захворювань. З одного боку, кафестол і кафеоль, що містяться в необробленнних зернах кави збільшують ризик коронарної хвороби серця. Крім цього, споживання кави пов'язане зі збільшенням рівня холестерину. З іншого боку, зменшується ризик захворювання серця серед тих, хто споживає помірну кількість кави. Це пояснюється вмістом антиоксидантів у каві.
2. Холестерин. Надмірне вживання кави збільшує рівень загального і LDL холестерину («поганого холестерину»). Необробленні зерна кави містять дві речовини, які збільшують рівень холестерину - кафестол (cafestol) і кафеоль (kahweol).
3. Кровоносні судини. Кава негативно впливає на роботу кровоносних судин.
4. Серцевий ритм. Кава може викликати швидке або нерегулярне серцебиття (аритмія).
5. Кров'яний тиск. Хоч споживання кави незначно позначається на розвитку гіпертонії, вона робить негативний вплив на кров'яний тиск. Людям, схильним до гіпертонії, потрібно бути обережними. Останні італійські дослідження виявили, що споживання кави може значно збільшити ризик розвитку стійкої гіпертонії у людей з підвищеним кров'яним тиском.
6. Остеопороз. Надмірне вживання кави (більше 4 чашок в день)значно збільшують ризик розвитку остеопорозу, особливо у жінок з нестачею кальцію.
7. Печія. Чашка кави може стати причиною печії (порада: спробуйте пити каву з молоком - це повинно допомогти).
8. Сон. Всі знають про стимулюючий ефект кави. Підвищена кількість кофеїну може викликати нервозність і проблеми зі сном. Проте, багато людей спокійно переносять вплив кави перед сном.
9. Зневоднення. Кофеїн, що міститься в каві, - сечогінний засіб. Ефект можна нейтралізувати, якщо споживати додаткову кількість води.
10. Залежність. Кофеїн - наркотик. Стимулятор центральної нервової системи. Прзиводить до залежності.
Основний принцип «Все корисно в міру» можна віднести і до кави. Все корисно, якщо цим не зловживати. Зазвичай над помірною кількістю мається на увазі не більше 3-4 чашок в день. Хоча мені здається, що все одно це досить велика кількість. На мій погляд краще не більше однієї чашки на день. Іноді, краще попити зелений чай, якщо хочете «зарядити» мозок.