Кава в зернах. Як правильно вибрати та приготувати каву?
Щоб ранок був не тільки бадьорим, але і смачним, ми заварюємо філіжанку запашної кави. Але як правильно приготувати каву? Якщо ви з тих, хто з ранку не може розліпити очі, поки не зробить перший ковток цілющої кави, це зовсім не означає, що ви в ньому дока, можливо, у вас просто залежність. Не хвилюйтеся, у нас теж. За статистикою, у світі випивається до двох мільярдів чашок кави в день.
Як вибрати каву в магазині
Перед тим, як пити каву, їїзвичайно доведеться купити, але на якій зупинити свій вибір? В супермаркетах хорошу каву ви навряд чи знайдете, так що вирушайте в кав'ярню або спеціалізований магазин. Каву вибирайте обов'язково в зернах, а на упаковці шукайте інформацію про склад, дату і ступінь обсмаження. Два основних види кави - це арабіка і робуста. Перша - найбільш звичний для нас сорт, відрізняється яскраво вираженим ароматом і містить від 0,65 до 2,7% кофеїну. Другий сорт вважається менш вишуканим, зате кофеїну містить більше. Робусту часто використовують в якості основи для розчинної кави, але якщо ви п'єте мелену каву, то однозначно вибирайте арабіку, причому світлого, тобто легкого обжарювання. До речі, зверніть увагу, щоб з дати фасування пройшло не більше місяця - саме стільки кава в зернах зберігає свої смако-ароматичні якості.
Як правильно заварювати каву
Існує чимало способів приготування кави - від найпростіших, де вам знадобиться тільки кава, вода і турка, до трудомістких і технологічно складних, при втіленні яких вам доведеться використовувати колби, секундомір і навіть ваги. Але щоб просто отримати чашечку гарячої і запашної кави просто на власній кухні, досить купити аеропрес або скористатися методом харіо. У аеропресі залитим гарячою водою мелена кава за допомогою пневматичного насоса продавлюється через фільтр, метод харіо же заснований на тому, що гаряча вода проходить через мелену каву, що знаходиться в спеціальній воронці з паперовим фільтром.
По всьому світу знайдуться сотні рецептів кави, кожен з яких має свою назву. У різних країнах одне і те ж найменування може належати абсолютно не схожим один на одного напоїв, але основні принципи такі:Маленька чашка міцної кави - це еспресо.
Еспрессо і стакан гарячої води - це американо.
Трохи кави і багато спіненого молока - латте.
Більше кави і ще більше пінки - капучіно.
Солодка і міцна кава на вершках з вершковою пінкою - раф.