Капуста брокколі. Користь для здоров’я та рецепти

Брокколі по праву вважається найкориснішим різновидом капусти. Її регулярне вживання сприятливо впливає на весь організм, починаючи з серцево-судинної системи і закінчуючи станом шкіри, волосся і нігтів. Крім того, вона - відмінний матеріал для кулінарних експериментів, так як хороша і в сирому, і у вареному, і в смаженому вигляді.
Капуста Броколі містить практично всі необхідні організму вітаміни: A, B (майже всю групу), C, E, K, PP, U. Крім того, до її складу входять: магній, фосфор, марганець, йод, кальцій, калій, натрій, хром , залізо, селен, амінокислоти і омега-3-поліненасичені жирні кислоти.

Завдяки своєму мінерально-вітамінним складом брокколі чудово зміцнює імунітет, відновлює організм після фізичних навантажень і хвороб, запобігає багатьом простудним та іншим захворюванням. У сирому вигляді вона є відмінним джерелом клітковини і очищає кишечник від скупчення «відходів», а все тіло - від шлаків і токсинів. Цей вид капусти вважається потужним антиоксидантом.

Брокколі допомагає позбутися «поганого» холестерину і вільних радикалів, зміцнює стінки судин і серцево-судинну систему в цілому, покращує склад і циркуляцію крові, нормалізує артеріальний тиск і регулює рівень цукру. Вона, на відміну від звичайної білокачанної капусти, добре діє на шлунково-кишковий тракт, сприяючи загоєнню виразок і позбавлення від гастриту, та й просто сприяє травленню.

Брокколі надає благотворний вплив на підшлункову і щитовидну залози. До того ж вона зміцнює зір і пам'ять, стимулює і покращує мозкову діяльність. Вживання цього різновиду капусти сприятливо позначається на нервовій системі, захищає від передчасного старіння і від утворення в організмі хвороботворних бактерій і грибків.

Крім того, брокколі, як вже було сказано раніше, зміцнює кістки, зуби, нігті і волосся. Вона вважається профілактичним засобом, що запобігає появі остеопорозу, пародонтозу та інших захворювань кісткових і сполучних тканин. Її рекомендують активно вживати дітям в період інтенсивного росту, людям похилого віку та тим, хто займається будь-якими рухливими видами спорту.
Показано вживання брокколі і тим, хто дотримується дієти - в 100 грамах цього продукту міститься всього 34 Ккал, тому в сирому вигляді вона може бути основою повсякденного раціону. Більше того, білка в цьому різновиді капусти більше, ніж в яловичині, так що своєю поживністю вона перевершує практично всі овочі.


Що ж стосується гіпотетичного шкоди брокколі, то на даний період він не виявлений. Однак, як і для будь-якого іншого продукту, протипоказанням для вживання може бути індивідуальна непереносимість.


Але якщо ви ставитеся до цієї капусті не тільки як до ліків, але і як до смачної їжі, то перед вами відкриваються широкі кулінарні простори завдячи простим рецептам приготування різноманітних страв з капусти брокколі.

Схожі новини по темі Здоров'я / Продукти харчування



Прокоментувати статтю:

Народний календар

Народний та церковний календар свят. Березень

Народний та церковний календар свят. Березень

Березень – первісток весни, спадкоємець лютого, провісник квітня, ранок весни і ранок року. Це...

Українські традиції, прикмети, прислів’я

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Перший весняний місяць Березень, господар полів та лісів, котрий, як сказав поет, білим поясом...