Капуста брокколі. Користь для здоров’я та рецепти
Брокколі по праву вважається найкориснішим різновидом капусти. Її регулярне вживання сприятливо впливає на весь організм, починаючи з серцево-судинної системи і закінчуючи станом шкіри, волосся і нігтів. Крім того, вона - відмінний матеріал для кулінарних експериментів, так як хороша і в сирому, і у вареному, і в смаженому вигляді.
Капуста Броколі містить практично всі необхідні організму вітаміни: A, B (майже всю групу), C, E, K, PP, U. Крім того, до її складу входять: магній, фосфор, марганець, йод, кальцій, калій, натрій, хром , залізо, селен, амінокислоти і омега-3-поліненасичені жирні кислоти.
Завдяки своєму мінерально-вітамінним складом брокколі чудово зміцнює імунітет, відновлює організм після фізичних навантажень і хвороб, запобігає багатьом простудним та іншим захворюванням. У сирому вигляді вона є відмінним джерелом клітковини і очищає кишечник від скупчення «відходів», а все тіло - від шлаків і токсинів. Цей вид капусти вважається потужним антиоксидантом.
Брокколі допомагає позбутися «поганого» холестерину і вільних радикалів, зміцнює стінки судин і серцево-судинну систему в цілому, покращує склад і циркуляцію крові, нормалізує артеріальний тиск і регулює рівень цукру. Вона, на відміну від звичайної білокачанної капусти, добре діє на шлунково-кишковий тракт, сприяючи загоєнню виразок і позбавлення від гастриту, та й просто сприяє травленню.
Брокколі надає благотворний вплив на підшлункову і щитовидну залози. До того ж вона зміцнює зір і пам'ять, стимулює і покращує мозкову діяльність. Вживання цього різновиду капусти сприятливо позначається на нервовій системі, захищає від передчасного старіння і від утворення в організмі хвороботворних бактерій і грибків.
Крім того, брокколі, як вже було сказано раніше, зміцнює кістки, зуби, нігті і волосся. Вона вважається профілактичним засобом, що запобігає появі остеопорозу, пародонтозу та інших захворювань кісткових і сполучних тканин. Її рекомендують активно вживати дітям в період інтенсивного росту, людям похилого віку та тим, хто займається будь-якими рухливими видами спорту.
Показано вживання брокколі і тим, хто дотримується дієти - в 100 грамах цього продукту міститься всього 34 Ккал, тому в сирому вигляді вона може бути основою повсякденного раціону. Більше того, білка в цьому різновиді капусти більше, ніж в яловичині, так що своєю поживністю вона перевершує практично всі овочі.
Що ж стосується гіпотетичного шкоди брокколі, то на даний період він не виявлений. Однак, як і для будь-якого іншого продукту, протипоказанням для вживання може бути індивідуальна непереносимість.
Але якщо ви ставитеся до цієї капусті не тільки як до ліків, але і як до смачної їжі, то перед вами відкриваються широкі кулінарні простори завдячи простим рецептам приготування різноманітних страв з капусти брокколі.