Масло обліпихи: корисний склад і застосування

  Здоров'я
Масло обліпихи: корисний склад і застосування

Дієтологія, традиційна і офіційна медицина, косметологія і кулінарія - в будь-якій їх цих областей масло обліпихи знаходить широке застосування, і все завдяки своїм дивовижним якостям та корисних властивостях.



Склад обліпихової олії

Цілий комплекс вітамінів, мікро і макроелементів в самій оптимальній комбінації зумовлює високу біологічну активність обліпихової олії. Одного тільки вітаміну С ягоди обліпихи містять в десять разів більше, ніж ті ж цитрусові. Обліпихова олія особливо актуально в кінці зими. Справа в тому, що в обліписі немає спеціального ферменту, що перекладає аскорбінову кислоту в активну форму, в результаті вітамін С зберігається в олії практично до настання весни, на відміну від більшості фруктів і овочів.

Багато в маслі також вітаміну Е і каротиноїдів (провітаміну А). Саме цій трійці потужних антиоксидантів, масло обліпихи зобов'язане своєю унікальною здатністю підвищувати імунітет і сповільнювати процес накопичення в організмі вільних радикалів, захищаючи мембрани наших клітин. Комбінація вітамінів С, Е і А зумовлює також високі регенеративні якості обліпихової олії. Помірне споживання цього продукту особливо рекомендується тим, хто страждає ожирінням. Є дані наукових досліджень, що свідчать про те, що люди з надмірною вагою випробовують в організмі дефіцит вітамінів А і Е, що в свою чергу підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Масло обліпихи чудово ще й тим, що містить практично весь набір вітамінів групи В (вітаміни В1, В2, В3, В6), які відповідають за повноцінне функціонування нервової системи. Воно може похвалитися і наявністю досить рідкісного вітаміну К, що впливає на згортання крові і стан ендотелію стінок судин. Обліпихову олію корисно і для ліпідного обміну, особливо при підвищеному холестерині, оскільки багата на полі ненасичені жирні кислотами Омега-3, Омега-6 і фітостеіном. Присутність у складі дубильних речовин робить цей продукт ще й прекрасним антисептиком, а органічних кислот - ефективним засобом для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту.



Як застосовувати масло обліпихи

Масло обліпихи - чудовий загальнозміцнюючий засіб, який призначається при авітамінозах, порушенні обміну речовин, у разі підвищеної потреби організму в антиоксидантному захисті. Його прописують ослабленим хворим в період відновлення після важкої недуги.

Обліпихова олія вже давно зарекомендувало себе як ефективний засіб для лікування дерматологічних захворювань, що значно прискорює процес загоєння шкіри. Її можна застосовувати при гострих і хронічних запаленнях слизових оболонок ротової порожнини, наприклад, хейліту, стоматитах, фарингітах і ларингіті. В цьому випадку масло наноситься зовнішньо або використовується у вигляді розчину для полоскань. Кількість процедур підбирається індивідуально, для успішного лікування дуже важлива їх регулярність. У вигляді примочок і пов'язок масло обліпихи призначається не тільки для лікування ран, що важко гояться, але і опіків.

Доведено позитивну дію масла при терапії запальних і ерозивних гінекологічних захворювань (кольпітів, цервицитів, ерозії шийки матки), а також ушкоджень слизової оболонки прямої кишки (тріщинах, проктитах) і геморою. В таких випадках будуть корисні тампони, просочені маслом обліпихи, свічки, а також мікроклізми і креми на основі олії обліпихи. Масло обліпихи часто призначається для прийому всередину як доповнення до основного лікування при виразках шлунка, 12-ти палої кишки, ерозії стравоходу.
Масло, що отримується з ягід обліпихи - традиційний компонент косметичних препаратів (кремів, масок і сироваток) для догляду за збезводненою, сухою, чутливою і зрілою шкірою. Щоб отримати максимальний ефект, фахівці рекомендують ввести масло обліпихи і в свій харчовий раціон, адже шкірні проблеми, як правило, завжди пов'язані з дефіцитом в організмі вітамінів і мінералів.

Обліпихова олія - прекрасна заправка для овочевих салатів. Щоб домогтися найкращих поживних і смакових якостей страви, змішайте масло обліпихи в пропорції 1: 3 з будь-яким рослинним маслом, наприклад, оливковою або соняшниковою. Слід зауважити, що будь-яка термічна обробка олії обліпихи небажана - велика частина вітамінів і корисних для здоров'я речовин при нагріванні руйнується.



Як приготувати масло з обліпихи

Масло обліпихи можна придбати в спеціалізованих магазинах, а також в аптеках у вигляді желатинових капсул. Його нескладно зробити і самостійно. Для приготування масла підійдуть стиглі ягоди, зібрані пізньої осені. До цього часу вміст каротину в обліписі досягає максимуму, вона набуває інтенсивний золотисто-помаранчевий відтінок. Найпростіший метод отримати масло - вичавити сік з промитих і просушених ягід в невелику ємність і поставити його на добу в темне і прохолодне місце. За цей час сік встигне розділитися на дві фракції - маслянисту і водянисту. Маслянисту частину слід обережно зібрати з поверхні в окремий посуд і зберігати в холодильнику, щільно закривши кришкою.

Масло, здобуте таким способом, відмінної якості, але його занадто мало, тому найчастіше як основу використовують інше рослинне масло, наприклад, оливкова або соняшникова. Ягоди обліпихи підсушіть в духовці, розігрітій до 50-60 градусів, потім подрібніть їх в кавомолці разом з кісточками, помістіть в скляний посуд і залийте трохи підігрітим рослинним маслом. Масло-основа має лише покривати подрібнену обліпиху. Масляну суміш накрийте і поставте на тиждень в прохолодне і темне місце. Не забувайте щодня перемішувати суміш. Через сім днів масло процідіть, видаливши осад, і поставте на колишнє місце ще на три дні. Перемішувати масло більше не потрібно.

Після закінчення трьох днів масло з обліпихи буде готове до вживання. Перелийте його в окрему ємність, щільно закрийте кришкою і поставте в темне прохолодне місце. Рекомендований строк зберігання обліпихової олії - 12 місяців.



Масло обліпихи: протипоказання

Масло обліпихи має досить виражену жовчогінну дію. Якщо ви страждаєте на жовчнокам'яну хворобу, хронічними захворюваннями печінки або підшлункової залози, використовувати його слід з обережністю. У великих кількостях масло обліпихи може викликати діарею. Не виключена і ймовірність розвитку алергії. У випадках індивідуальної непереносимості від вживання олії обліпихи краще відмовитися.

Схожі новини по темі Здоров'я



Прокоментувати статтю:

Народний календар

Народний та церковний календар свят. Березень

Народний та церковний календар свят. Березень

Березень – первісток весни, спадкоємець лютого, провісник квітня, ранок весни і ранок року. Це...

Українські традиції, прикмети, прислів’я

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Перший весняний місяць Березень, господар полів та лісів, котрий, як сказав поет, білим поясом...