Як правильно розморожувати продукти.
Для того щоб м'ясо було розморожене правильно, необхідно вийняти його з морозильної камери і покласти на блюдо або тарілку, помістивши її на нижню полицю холодильника.
Час розморожування залежить від розміру шматка м'яса. На розморожування шматка м'яса вагою 2 кілограми потрібно приблизно добу, на порційні шматки потрібно набагато менше часу. Потім слід сполоснути його при необхідності під проточною водою і промокнути паперовим рушником.
Правильно розморожене м'ясо по всій площі шматка має вологу поверхню, рівномірне забарвлення, щільну консистенцію. Від м'яса повинен виходити свіжий запах.
Розморожувати м'ясо на повітрі можна, але не рекомендується, тому що це сприяє розмноженню бактерій і мікробів всередині і на поверхні м'яса.
Розморожувати м'ясо в холодній воді - також не дуже хороший спосіб, так як в воду йдуть корисні речовини. Якщо ж така необхідність є, то м'ясо потрібно помістити в пакет для того, щоб м'ясо з водою не стикалося.
Не рекомендується розморожувати м'ясо в гарячій чи теплій воді - так губляться зовнішній вигляд продукту і корисні речовини, а смак змінюється (білки зовнішнього шару м'яса згортаються).
Розморожувати м'ясо в мікрохвильовій печі також не рекомендується. Можна користуватися цією функцією тільки у виняткових випадках, коли швидкість розморожування важливіше якості. Таке м'ясо найкраще готувати відразу після розморожування.
Як правильно розморожувати птицю.
Птицю необхідно розморожувати так само, як м'ясо. Найкраще - в холодильнику на нижній полиці. Можна розморожувати у воді, при цьому не виймаючи птицю з пакету. Готувати розморожену птицю бажано відразу.
Як правильно розморожувати рибу і морепродукти
Рибу переробляють безпосередньо на суднах (видаляють голови, потрошать, чистять від луски) і заморожують, що дозволяє їй доходити до прилавків магазинів, не втрачаючи зовнішнього вигляду і корисних властивостей. Нам залишається тільки розморозити рибу і готувати її. Головне - правильно її розморозити.
Відтавання (розморожування) риби залежить від того, ціла риба або філе.
Кращий спосіб відтавання як цілої риби, так і філе - природний, тобто на нижній полиці холодильника: вийміть рибу в пакеті з морозильника та покладіть на тарілку або блюдо. Після відтавання упаковку слід розкрити, рідину - злити, рибу - витерти паперовим рушником.
Цілу рибу також можна розморожувати в прохолодній воді з розрахунку 2 літри води і 2 столових ложки солі на 1 кілограм риби.
Філе риби краще не розморожувати у воді, навіть підсоленій, так як втрачаються поживні речовини, змінюється структура і смак риби.
Не рекомендується розморожувати дари моря в теплій або гарячій воді, так як втрачаються корисні речовини, також риба вбирає воду, що веде до втрати якості продукту.
При кімнатній температурі розморожувати рибу також не рекомендується, особливо в жаркий час (через небезпеку швидкого зростання бактерій).
Рибу і морепродукти необов'язково розморожувати до кінця, в такому вигляді її легше обробляти - вона виходить більш соковитою після приготування.
Морепродукти розморожують так само, як і рибу - на нижній полиці холодильника. Їх також можна готувати не розморожуючи.
Напівфабрикати з м'яса, птиці і риби найкраще готувати не розморожуючи, на тихому вогні, збільшивши час приготування. Якщо потрібно розморозити фарш для подальшого готування будь яких страв, потрібно дотримуватися тих же правил, що і для розморожування м'яса, птиці або риби, тобто помістивши його для відтавання на нижню полицю холодильника.
Головним показником правильного розморожування м'яса, птиці або риби є кількість втраченого соку при розморожуванні. З соком з розмороженого продукту виходять білки, вітаміни і мінеральні речовини, також втрачаються смакові якості. Тому чим менше соку виділилося при правильному способі розморожування, тим краще.
Розморожування овочів, ягід, фруктів і зелені.
При необхідності слід дістати з морозилки потрібну кількість овочів, ягід, фруктів, зелені, викласти їх в миску і поставити на нижню полицю холодильника.
Можна розморозити їх і при кімнатній температурі, але в цьому випадку загубиться значна частка соку і вітамінів.
Розморожувати у воді овочі, ягоди, зелень і фрукти також не слід - в воду підуть корисні речовини. Якщо з ряду причин потрібно розморозити у воді, то овочі, ягоди або фрукти повинні бути в не промокаючій упаковці.
Можна використовувати в приготуванні страви овочі, ягоди, фрукти та зелень не розморожуючи. В такому разі втрати вітамінів і мікроелементів в продуктах значно менше. Наприклад, овочеву заморожену суміш кладіть у воду для супу або бульйон, не розморожуючи. Ягоди і фрукти, не розморожуючи, можна закладати в киплячу воду для приготування компотів або киселів. Зелень в суп або друге блюдо (наприклад, гуляш) можна закладати відразу ж після того, як вийняли з морозилки.