Що їсти взимку, щоб не було авітамінозу.

Що їсти взимку, щоб не було авітамінозу.


Ознаки авітамінозу (гіповітамінозу):

втома фізична та розумова,
погана концентрація уваги,
сонливість,
млявість,
апатія,
хандра,
дратівливість,
пригнічений настрій,
лущення шкіри,
розшаровування нігтів,
тріщини на губах і в куточках губ,
випадання або ламкість волосся,
безсоння,
зниження захисних функцій організму.


Причини авітамінозу (гіповітамінозу):

неповноцінне харчування,
проблеми в травному тракті,
порушення обміну речовин,
прийом великої кількості ліків, що перешкоджають засвоєнню нашим організмом вітамінів і мікроелементів.


Неповноцінне харчування відбувається за рахунок того, що з середини зими в наш організм надходить менше вітамінів і мікроелементів, так як в цей період в овочах і фруктах їх кількість зменшується. Щоб наш організм не страждав в зимовий та весняний період від цього, необхідно харчуватися повноцінно і різноманітно.

Потрібно обов'язково включити в раціон харчування наступний перелік продуктів: м'ясо (яловичину, свинину, баранину, птицю, субпродукти), рибу (особливо жирних сортів), печінку, яйця, свіжу і квашену капусту, редис, селеру, зелений горошок, цибулю, часник, пряні трави, а також корінь імбиру, горіхи, сухофрукти, насіння, проростки пшениці, гороху, квасолі, журавлину, гранати, грейпфрут, хурму, банани, апельсини, лимони, ківі.

Що їсти взимку, щоб не було авітамінозу.

Малина, чорна смородина, вишня, полуниця та інші ягоди навіть у замороженому вигляді, а також шипшина і мед відмінно доповнять наш вітамінний раціон.

Взимку і навесні їжте хрін, редьку й ріпу, салатні та шпинатові овочі, постійно включайте їх до складу приготовлених страв. Вони також допоможуть нам заповнити вітаміни і мінеральні речовини в нашому організмі.



М'ясо

М'ясо містить білки - будівельний матеріал для нашого організму. Також у ньому містяться жири, вітаміни і мінерали, які необхідні для нормального функціонування внутрішніх органів, нервової системи, стану шкіри, волосся і нігтів. Вживаючи м'ясо, ми збільшуємо працездатність нашого організму.

Куряче м'ясо не поступається іншим видам м'яса за вмістом корисних речовин і мікроелементів.



Курка в меду «Апетитна»

Інгредієнти:

Курка (середнього розміру) - 1 шт.,
Мед - 2-3 ст. ложки,
Бальзамічний оцет - 50-100 мл,
Чорний перець грубого помелу,
Сіль.

Приготування:


Підготовлену тушку натерти сіллю і перцем. З'єднати мед, бальзамічний оцет, добре перемішати. Полити соусом тушку, втерти добре цю масу в тушку і дати трохи полежати в холодильнику. Готувати в духовці при температурі 180 градусів хвилин 40-45. На гарнір можна подати відварний рис і салат з овочів.



Квашена капуста
Що їсти взимку, щоб не було авітамінозу.

Квашена капуста - джерело вітаміну С та ряду мікроелементів, таких як кальцій, калій, фосфор. Вона зберігає всі корисні властивості досить довго. Приготувати її просто. Необхідно купити щільні качани капусти і заквасити їх, використовуючи наступні пропорції: капуста (5 кг), морква (150 г), сіль (100 г). Можна також купити готову квашену капусту.



Салат «Вітамінний» з квашеною капустою

інгредієнти:

Капуста квашена - 200 г,
Яблуко - 1-2 шт.,
Журавлина (свіжа) - 1 жменю,
Зелена цибуля - 1 пучок,
Зелень кропу - 1 пучок.
Масло рослинне (оливкова або інше) - за смаком.

Приготування:


У яблука видалити серцевину, нарізати брусками. Зелену цибулю та кріп подрібнити. З'єднати капусту, яблука, журавлину, подрібнені зелену цибулю та кріп, перемішати і полити олією.



Mорква

Морква містить каротин, який перетворюється в організмі у вітамін А і добре засвоюється в поєднанні з жирами, наприклад рослинним маслом, вершками, сметаною. Також вона містить фітонциди і різні мікроелементи. Необхідно готувати в зимовий період більше різноманітних салатів з моркви, також пити морквяний сік. Свіжовичавлений морквяний сік підвищує імунітет, насичуючи наш організм необхідними вітамінами і мікроелементами. Можна поєднувати морквяний сік з соком селери, яблучним соком і іншими.


Що їсти взимку, щоб не було авітамінозу.

Морквяний напій «Здоров'я»

інгредієнти:

Морквяний сік - 400 мл,
Вершки 10% -20% (молоко) - 100 мл.

Приготування:


З кілограма очищеної моркви з допомогою соковижималки приготувати морквяний сік, з'єднати його з вершками (молоком), перемішати і тут же подати.



Буряк

Страви з буряка також можуть задовольнити потребу нашого організму у вітамінах та мікроелементах, вуглеводах. Вони допоможуть зняти втому і налагодити роботу ШКТ, нирок, печінки, серця і всього організму в цілому.



Салат з буряка з сухофруктами «Оригінальний»

інгредієнти:

Буряк відварений (середнього розміру) - 1 шт.,
Родзинки (без кісточок) - 1 жменю,
Чорнослив (без кісточок) - 1 жменю,
Яблуко - 1 шт.,
Сметана - 2 ст. ложки,
Цибуля зелена (подрібнений) - 1 жменю,
Спеції.

Приготування:


Буряк і яблуко подрібнити на тертці, додати підготовлені родзинки, розрізаний на частини чорнослив, спеції, сметану. Все добре перемішати. Викласти в салатник і посипати зеленою цибулею.



Шипшина
Що їсти взимку, щоб не було авітамінозу.

Шипшина дуже корисна. Це просто скарбниця вітамінів і різних мікроелементів для нашого організму. Пийте напій з ягід шипшини як загальнозміцнюючий і тонізуючий засіб.



Напій з шипшини з лимоном і медом "Вітамінний заряд»

Інгредієнти:

Окріп - 1 літр,
Шипшина (плоди, сухі) - 3 ст. ложки,
Лимон - 0,5-1 шт.,
Мед - за смаком.

Приготування:


У термос засипати 3 ст. ложки подрібнених плодів шипшини, залити 1 літром окропу. Настояти годин 5, краще ніч. Настій процідити, охолодити. З лимона вичавити сік і разом з медом додати в настій шипшини. Пити перед їжею або протягом дня.



Мед

Мед - чарівний засіб. Він має лікувальні властивості, легко засвоюється і має високу енергетичну цінність. Тому прийом невеликої кількості меду щодня в натуральному вигляді або у складі страв або напоїв дозволить підтримувати наш імунітет і позбавить від можливого авітамінозу.



Вітамінна суміш

Інгредієнти:

Родзинки (без кісточок) - 100 г,
Курага - 100 г,
Чорнослив (без кісточок) - 100г,
Горіхи (волоські, кедрові або інші) - 100 г,
Мед - за потребою.

Приготування:


1 варіант: промити і обсушити родзинки, курагу і чорнослив, перемішати з горіхами і викласти в банку. Залити медом.



2 варіант: підготовлені родзинки, курагу, чорнослив і горіхи подрібнити за допомогою блендера або м'ясорубки, викласти масу в банку і залити медом.

Також в цей склад вітамінної суміші може входити лимон (1 шт.) З шкіркою (без кісточок).

Ці невигадливі рецепти дозволять зберегти вам здорове тіло і здоровий дух, гарний настрій і високу працездатність до літа!

Схожі новини по темі Здоров'я / Продукти харчування



Прокоментувати статтю:

Народний календар

Народний та церковний календар свят. Березень

Народний та церковний календар свят. Березень

Березень – первісток весни, спадкоємець лютого, провісник квітня, ранок весни і ранок року. Це...

Українські традиції, прикмети, прислів’я

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Березень

Перший весняний місяць Березень, господар полів та лісів, котрий, як сказав поет, білим поясом...