Що їсти взимку, щоб не було авітамінозу.
Ознаки авітамінозу (гіповітамінозу):
втома фізична та розумова,
погана концентрація уваги,
сонливість,
млявість,
апатія,
хандра,
дратівливість,
пригнічений настрій,
лущення шкіри,
розшаровування нігтів,
тріщини на губах і в куточках губ,
випадання або ламкість волосся,
безсоння,
зниження захисних функцій організму.
Причини авітамінозу (гіповітамінозу):
неповноцінне харчування,
проблеми в травному тракті,
порушення обміну речовин,
прийом великої кількості ліків, що перешкоджають засвоєнню нашим організмом вітамінів і мікроелементів.
Неповноцінне харчування відбувається за рахунок того, що з середини зими в наш організм надходить менше вітамінів і мікроелементів, так як в цей період в овочах і фруктах їх кількість зменшується. Щоб наш організм не страждав в зимовий та весняний період від цього, необхідно харчуватися повноцінно і різноманітно.
Потрібно обов'язково включити в раціон харчування наступний перелік продуктів: м'ясо (яловичину, свинину, баранину, птицю, субпродукти), рибу (особливо жирних сортів), печінку, яйця, свіжу і квашену капусту, редис, селеру, зелений горошок, цибулю, часник, пряні трави, а також корінь імбиру, горіхи, сухофрукти, насіння, проростки пшениці, гороху, квасолі, журавлину, гранати, грейпфрут, хурму, банани, апельсини, лимони, ківі.
Малина, чорна смородина, вишня, полуниця та інші ягоди навіть у замороженому вигляді, а також шипшина і мед відмінно доповнять наш вітамінний раціон.
Взимку і навесні їжте хрін, редьку й ріпу, салатні та шпинатові овочі, постійно включайте їх до складу приготовлених страв. Вони також допоможуть нам заповнити вітаміни і мінеральні речовини в нашому організмі.
М'ясо
М'ясо містить білки - будівельний матеріал для нашого організму. Також у ньому містяться жири, вітаміни і мінерали, які необхідні для нормального функціонування внутрішніх органів, нервової системи, стану шкіри, волосся і нігтів. Вживаючи м'ясо, ми збільшуємо працездатність нашого організму.
Куряче м'ясо не поступається іншим видам м'яса за вмістом корисних речовин і мікроелементів.
Курка в меду «Апетитна»
Інгредієнти:
Курка (середнього розміру) - 1 шт.,
Мед - 2-3 ст. ложки,
Бальзамічний оцет - 50-100 мл,
Чорний перець грубого помелу,
Сіль.
Приготування:
Підготовлену тушку натерти сіллю і перцем. З'єднати мед, бальзамічний оцет, добре перемішати. Полити соусом тушку, втерти добре цю масу в тушку і дати трохи полежати в холодильнику. Готувати в духовці при температурі 180 градусів хвилин 40-45. На гарнір можна подати відварний рис і салат з овочів.
Квашена капуста
Квашена капуста - джерело вітаміну С та ряду мікроелементів, таких як кальцій, калій, фосфор. Вона зберігає всі корисні властивості досить довго. Приготувати її просто. Необхідно купити щільні качани капусти і заквасити їх, використовуючи наступні пропорції: капуста (5 кг), морква (150 г), сіль (100 г). Можна також купити готову квашену капусту.
Салат «Вітамінний» з квашеною капустою
інгредієнти:
Капуста квашена - 200 г,
Яблуко - 1-2 шт.,
Журавлина (свіжа) - 1 жменю,
Зелена цибуля - 1 пучок,
Зелень кропу - 1 пучок.
Масло рослинне (оливкова або інше) - за смаком.
Приготування:
У яблука видалити серцевину, нарізати брусками. Зелену цибулю та кріп подрібнити. З'єднати капусту, яблука, журавлину, подрібнені зелену цибулю та кріп, перемішати і полити олією.
Mорква
Морква містить каротин, який перетворюється в організмі у вітамін А і добре засвоюється в поєднанні з жирами, наприклад рослинним маслом, вершками, сметаною. Також вона містить фітонциди і різні мікроелементи. Необхідно готувати в зимовий період більше різноманітних салатів з моркви, також пити морквяний сік. Свіжовичавлений морквяний сік підвищує імунітет, насичуючи наш організм необхідними вітамінами і мікроелементами. Можна поєднувати морквяний сік з соком селери, яблучним соком і іншими.
Морквяний напій «Здоров'я»
інгредієнти:
Морквяний сік - 400 мл,
Вершки 10% -20% (молоко) - 100 мл.
Приготування:
З кілограма очищеної моркви з допомогою соковижималки приготувати морквяний сік, з'єднати його з вершками (молоком), перемішати і тут же подати.
Буряк
Страви з буряка також можуть задовольнити потребу нашого організму у вітамінах та мікроелементах, вуглеводах. Вони допоможуть зняти втому і налагодити роботу ШКТ, нирок, печінки, серця і всього організму в цілому.
Салат з буряка з сухофруктами «Оригінальний»
інгредієнти:
Буряк відварений (середнього розміру) - 1 шт.,
Родзинки (без кісточок) - 1 жменю,
Чорнослив (без кісточок) - 1 жменю,
Яблуко - 1 шт.,
Сметана - 2 ст. ложки,
Цибуля зелена (подрібнений) - 1 жменю,
Спеції.
Приготування:
Буряк і яблуко подрібнити на тертці, додати підготовлені родзинки, розрізаний на частини чорнослив, спеції, сметану. Все добре перемішати. Викласти в салатник і посипати зеленою цибулею.
Шипшина
Шипшина дуже корисна. Це просто скарбниця вітамінів і різних мікроелементів для нашого організму. Пийте напій з ягід шипшини як загальнозміцнюючий і тонізуючий засіб.
Напій з шипшини з лимоном і медом "Вітамінний заряд»
Інгредієнти:
Окріп - 1 літр,
Шипшина (плоди, сухі) - 3 ст. ложки,
Лимон - 0,5-1 шт.,
Мед - за смаком.
Приготування:
У термос засипати 3 ст. ложки подрібнених плодів шипшини, залити 1 літром окропу. Настояти годин 5, краще ніч. Настій процідити, охолодити. З лимона вичавити сік і разом з медом додати в настій шипшини. Пити перед їжею або протягом дня.
Мед
Мед - чарівний засіб. Він має лікувальні властивості, легко засвоюється і має високу енергетичну цінність. Тому прийом невеликої кількості меду щодня в натуральному вигляді або у складі страв або напоїв дозволить підтримувати наш імунітет і позбавить від можливого авітамінозу.
Вітамінна суміш
Інгредієнти:
Родзинки (без кісточок) - 100 г,
Курага - 100 г,
Чорнослив (без кісточок) - 100г,
Горіхи (волоські, кедрові або інші) - 100 г,
Мед - за потребою.
Приготування:
1 варіант: промити і обсушити родзинки, курагу і чорнослив, перемішати з горіхами і викласти в банку. Залити медом.
2 варіант: підготовлені родзинки, курагу, чорнослив і горіхи подрібнити за допомогою блендера або м'ясорубки, викласти масу в банку і залити медом.
Також в цей склад вітамінної суміші може входити лимон (1 шт.) З шкіркою (без кісточок).
Ці невигадливі рецепти дозволять зберегти вам здорове тіло і здоровий дух, гарний настрій і високу працездатність до літа!