Червона і чорна горобина

Горобині присвячували навіть пісні - настільки цінували її. Як давно вона з'явилася у нас на столі, сказати складно - думки вчених у цьому питанні розходяться, але її знають багато століть, і ще в стародавній Русі горобину застосовували в приготуванні страв, десертів і в консервуванні.

Існує два види горобини - sorbus aucuparia, або звичайна червона горобина, і також aronia melanocarpa, або чорноплідна горобина (аронія). Ще виділяють жовтопліду, невежинську, кримську - ці сорти виведені селекціонерами, сьогодні налічується всього близько 100 різновидів.

Основна відмінність чорної і червоної горобини - це походження: якщо червона - це наша співвітчизниця, то чорноплідна горобина - це її зарубіжна родичка, привезена в нашу країну в 20 столітті з Північної Америки. Її «удосконаленням» займався сам Мічурін, збільшивши її плоди і облагородивши її кущі.


У чому користь чорноплідної горобини

Аронія, або чорноплідна горобина - це невеликі ягоди з терпким і кисло-солодким смаком та неповторним ароматом. Сік аронії можна порівняти з еліксиром молодості і здоров'я - це концентрат корисних для людини речовин та вітамінів. Перш за все, в ній багато вітаміну А і Е, аскорбінової кислоти чи не більше, ніж у лимонах, а також багато вітаміну К і рутини. Багато в чорноплідці і вітамінів групи В, каротину. Особливо цінують її за вміст мікроелементів - в ній багато калію і кальцію, магнію, дещо менше натрію, фосфору і заліза. Ще в плодах присутні йод, бор, мідь і марганець, особливо багато в ній йоду, корисного при проблемах із щитовидною залозою.

Крім того, в чорноплідній горобині багато вуглеводів і корисного цукру - фруктози і глюкози, вона насичена харчовими волокнами, через що допомагає при запорах. В ній багато фітонцидів, фруктових кислот і крохмалю. Якщо зберігати ягоди при нульовій температурі, вони збережуть свіжість до весни. Застосовують плоди у свіжому вигляді, заморожують в морозильній камері або висушують.

Червона і чорна горобина

Що лікує аронія

Регулярне споживання чорноплідної горобини знижує рівень шкідливого холестерину в сироватці крові, регулює тиск крові.
Для лікування або для профілактики чорноплідна горобина рекомендують при цукровому діабеті, алергії, атеросклеротичному ураженні судин. Вона допомагає при порушенні згортання крові, нападах ревматизму, в зміцненні імунітету, при хворобах очей і зниженні зору. За рахунок пектинів в своєму складі, чорноплідка допомагає виводити з організму токсичні речовини і важкі метали. Її використовують як спазмолітик, засіб для пониження тиску, протизапальний засіб. У неї відзначені жовчогінні, в'яжучі і проносні властивості. Її включають в комплекс терапії при променевій хворобі і при порушенні гормонального балансу. Для гіпертоніків аронія - це м'які, приємні на смак ліки від тиску.

Ці плоди дуже активно використовує у своїй практиці народна медицина. У горобині дуже високий вміст вітаміну А (більше, ніж у моркві), каротиноїди, що додають колір ягодам, допомагають у боротьбі з пухлинними процесами.

У плодах горобини містяться мікроелементи і вітаміни, склад яких не поступається аронії. У ній багато вітамінів групи В. Її застосовують як протизапальний кровоспинний засіб, що зміцнює стінки капілярів, полівітамінний препарат. Крім того, горобина надає легкий послаблюючий, сечогінний та жарознижувальний, потогінний ефекти. Її застосовують у терапії гіпертонії, вона знижує тиск і покращує згортання крові.

Ягоди рекомендують при гіпертонії, цукровому діабеті, проблемах із щитовидною залозою, хворобах печінки і нирок, геморої. Сік червоної горобини застосовують при гастритах зі зниженою кислотністю соку, при геморої і проблемами з кишечником. За рахунок фітонцидів, він знищує в кишечнику мікробів.

Через сорбінову кислоту сік горобини жовчогінний, його корисно застосовувати для зниження холестерину, а пектини з ягід знижують процеси бродіння.n Застосовують горобину в свіжому, замороженому або висушеному вигляді. Сік горобини можна консервувати - він не втрачає при цьому бактерицидних властивостей.

Кому не можна вживати горобину і аронію

Ягоди і сік з плодів червоної і чорної горобини мають мало обмежень по вживанню, однак з обережністю варто їх застосовувати при гастритах з підвищеною кислотністю і виразковій хворобі, при порушенні згортання крові і підвищенній кровоточивості, при діареї і тромбофлебітах. Крім того, за рахунок ефекту зниження тиску не варто приймати ягоди при гіпотонії.

• Для зниження тиску необхідно пити сік, вичавлений з чорноплідної горобини (по 50 мл), або їсти по 100 ягід тричі на день. Звичайно проводять курс в місяць-півтора.
• Для профілактики гіпертонії необхідно щодня, вранці і ввечері, з'їдати 2 столові ложки ягід, які протерті з цукром або змішані з медом.
• А для тих, у кого ці проблеми поєднуються з ожирінням або діабетом, можна робити настій: візьміть 10 г сухих ягід на повну склянку окропу. Через півгодини настій можна пити.

Схожі новини по темі Здоров'я / Продукти харчування






Прокоментувати статтю:

Народний календар

Народний та церковний календар на Травень

Народний та церковний календар на Травень

Травень – вінець весни, найпрекраснішої пори року. Його здавна люблять в народі, бо квітують немов...

Українські традиції, прикмети, прислів’я

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Травень

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Травень

На травень припадає і чимало обрядових дійств, які пов’язані з поетичним віншуванням природи....