Шпинат. Корисні властивості.

  Здоров'я
Шпинат. Корисні властивості.

Шпинат городній - один з найпопулярніших в світі і найбільш поживних видів овочевої зелені. Ніжне зелене листя - це найсмачніша та найпоживніша частина шпинату. Важко знайти рослину, яка б була схожа зі шпинатом за кількістю поживних речовин. Тут є залізо, кальцій, магній, калій, марганець, цинк, вітаміни А, С, Е, фолієва кислота. Якщо шпинат не пройшов процес підсмажування або варіння, то в рослині зберігається велика частина антиоксидантів. Шпинат підходить тим, хто хоче вирішити проблему підвищеної ваги: в ньому вкрай мало калорій - 23 Ккал на 100 г. Властивості шпинату активно вивчаються, але до сих пір вчені відкривають нові корисні властивості шпинату.

Молоді та ніжні листя шпинату, що не пройшли теплову обробку, мають здатність захищати слизову оболонку шлунка, тим самим зменшуючи ризик виникнення виразки. Крім того, в шпинаті виявлені особливі ліпіди, які підвищують стійкість слизової оболонки всього шлунково-кишкового тракту, не допускаючи виникнення виразок і запалень.

Такі компоненти шпинату, як калій, фолієва кислота і різні антиоксиданти, корисні при неврологічних відхиленнях. За деякими дослідженнями, фолієва кислота знижує ризик виникнення хвороби Альцгеймера. Калій є невід'ємною частиною харчування мозку, позитивно впливаючи на кровообіг в судинах і підвищуючи концентрацію і активність нейронів.

Шпинат є багатим джерелом бета-каротину, лютеїну і зеаксантину - речовин, корисних для очей, і які сприяють покращенню зору. Коли ми їмо приготований у вигляді салату шпинат, бета-каротин в цьому випадку засвоюється найкраще і безпосередньо допомагає тим, хто страждає від дефіциту вітаміну А, свербіння і сухості шкіри. Завдяки протизапальним властивостям, шпинат може зменшити набряк і подразнення очей.

Високий вміст калію і низький вміст натрію в шпинаті - це подарунок для хворих на гіпертонію. Фолієва кислота також сприяє зниженню гіпертензії і розслабляє судини, підтримуючи оптимальну роботу серцево-судинної системи.

Шпинат містить кілька важливих елементів, таких, як фолат, токоферол і хлорофілін, які були визнані перспективними в лікуванні і профілактиці різних видів пухлин, зокрема, раку сечового міхура, передміхурової залози, печінки і легенів. У шпинаті знайдено більше десяти протизапальних сполук. Зелене листя шпинату - це свого роду фабрика по очищенню організму від різних запалень. Компоненти шпинату допомагають знизити запалення і рівень хворобливих відчуттів при артриті та подагрі.

Шпинат є хорошим джерелом вітаміну К, який сприяє утриманню кальцію в кістковій системі, як і інші "корисні копалини», зокрема, марганець, мідь, магній, цинк і фосфор, що допомагають зберегти кістки міцними і запобігаючи остеопороз. Ці ж мінерали підтримують здоров'я зубів і нігтів.

Було доведено, що лютеїн допомагає знизити ризик виникнення атеросклерозу, інфарктів і інсультів. Білок, що міститься в шпинаті, здатний знижувати рівень «поганого» холестерину в крові і ймовірність виникнення бляшок в артеріях. Цей білок легко розкладається під дією ферментів в амінокислоти, які необхідні для людини, тобто для нашого здоров’я.

Шпинат містить багато антиоксидантів, котрі знижують шкідливий вплив вільних радикалів, які негативно впливають на зір та викликають такі вікові проблеми, як катаракта, глаукома та дегенерація жовтої плями. Лютеїн і зеаксантин діють як сильні антиоксиданти, запобігаючи суворому впливу ультрафіолетових променів на очі.

Ще один з компонентів шпинату, коензим Q10 - антиоксидант, який грає важливу роль в зміцненні м'язів, особливо серцевого м'яза. За даними багатьох наукових досліджень, ця сполука може бути використана для профілактики і лікування багатьох серцево-судинних захворювань, таких, як гіперліпідемія, серцева недостатність, гіпертоніяі ішемічна хвороба серця.

Різні рослинні нутріціди і пігменти шпинату захищають шкіру від впливу сонця, в тому числі ультрафіолетового спектра. Вони не тільки захищають, але і сприяють відновленню пошкоджених генів певною мірою, що запобігає ризику виникнення раку шкіри в довгостроковій перспективі.

Потрібно відзначити, що при всіх чудових властивостях шпинату його не можна назвати лікарською рослиною. Шпинат - це біологічно активний компонент нашого раціону, не більше, але й не менш. Для максимальної користі слід з'їдати не менше 350 г шпинату в тиждень. І найправильніше, якщо це буде просто свіжо приготований салат з свіжих молодих листків шпинату кожен день, тільки прийміть до уваги, що не натщесерце.

Як вибрати шпинат?
Листя здорового свіжого шпинату - ніжні, але щільні, не мляві, а яскраво-зелені. Темні листя, сухі по краях, говорять про те, що термін шпинату вже вийшов, або він переріс.
Помістіть шпинат в пластиковий пакет, але не закривайте щільно, і покладіть в холодильник. Там він може знаходитися не більше трьох днів, так як його поживні властивості тим вище, чим менше шпинат зберігається.
Перед приготуванням відберіть найміцніші рослини, промийте листя під струменем води, замочіть в холодній підсоленій воді на півгодини, видаляючи тим самим залишки «хімії» та інші забруднення.

Схожі новини по темі Здоров'я



Прокоментувати статтю:

Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Зображення Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлеру

Народний календар

Народний і церковний календар на червень місяць

Народний і церковний календар на червень місяць

Перший літній місяць червень в народі ще називають полудень, рум'янець, різноцвіть, сінокісник,...

Українські традиції, прикмети, прислів’я

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Червень

Українські традиції, прикмети, прислів’я. Червень

Червень літо зарум’янив, приказка, що найточніше характеризує перший літній місяць....