Як підготувати насіння до посіву

Як підготувати насіння до посіву

Перш за все слід провести ревізію наявного у вас насіння з минулих років, і визначити, які підлягають висіву, а які слід вже відбракувати і купити нові. Насіння селери, петрушки і ревеню зберігає схожість 1-2 роки. Щавлю і кропу - 2-3 роки, цибулі, салату , шпинату, моркви - 3-4 роки, капусти, буряка, редиски, помідорів, редьки - 4-5 років, огірків, кабачків, гарбуза - 6-8 років.

Перед висівом варто перевірити старі насіння на схожість. Для цього на дно тарілки покласти змочені водою кружечки паперових серветок або марлі. На них розкласти рядами по 100 штук насіння (звичайно, якщо насіння мало - можна по 10-20 штук). Зверху прикрити насіння другим шаром самочинного водою матеріалу , а потім - склом. Регулярно зволожувати. Температура в приміщенні повинна бути не менше 15 градусів. Щодня насіння переглядати , перераховувати пророслі і записувати їх кількість.

Якщо у капусти на третю добу проросла половина насіння - енергія їх проростання становитиме 50%, якщо на сьому добу проросло 8 насіння з 10, то схожість - 80 %. У петрушки, томатів, моркви, кропу схожість перевіряють на 14 день, у цибулі - на 12 -й, у буряка - на 10 -й. Знаючи схожість насіння , можна правильно встановити норму їх висіву і забезпечити потрібну густоту посіву.

Також добре б провести таку процедуру, як калібрування насіння - це відбір найбільш повновагих, великих насінин , які містять найбільшу кількість поживних речовин для розвитку рослини. Особливо це важливо при вирощуванні рослин у теплицях.
Для цього роблять розчин кухонної солі (1,5 - 2,5 столових ложок на 1 літр води) і опускають насіння в розчин. При помішуванні, насіння що спливе - відбраковують. Осілі на дно насінини - промивають і далі використовують для посіву.

Наступний етап - дезінфекція насіння. Для цього використовують розчин марганцівки (1г. на 100 г. води ) протягом 15-20 хвилин, потім насіння промивають в чистій воді. Насіння капусти дезінфікують шляхом прогрівання в гарячій воді 50 градусів 20 хвилин, потім охолоджують у прохолодній воді.

Далі слід замочити насіння в живильному розчині. Існує безліч рецептів живильних розчинів. Можна використовувати настій золи (20г на літр води, настоювати 2 доби), можна гнойову рідину розвести 1:2 водою, ефективно також замочування насіння в соку алое протягом доби.

Ну і наостанок насіння можна загартувати в піддоні холодильника при температурі 2 градуси за умови регулярного зволоження 3-4 доби. Після перелічених процедур насіння можна висівати.

Схожі новини по темі Домівка / Сад і город



Коментарі:

мені інтересно прочитати статті


Прокоментувати статтю:

Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Зображення Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлеру

Народний календар

Народний календар. Вересень

Народний календар. Вересень

Колись, у давнину, безкрайні простори Європи і Азії покривав невибагливий, вічнозелений,...

Традиції, прикмети, прислів’я

Українські традиції, прикмети, прислів’я про вересень

Українські традиції, прикмети, прислів’я про вересень

Вересень, перший місяць осінньої пори, на який припадає чимало свят за церковним та народним ...

Посівний календар

Місячний посівний календар таблиця вересень 2017 року

Місячний посівний календар таблиця вересень 2017 року

Місячний посівний календар садовода огородника, таблиця на вересень місяць 2017 року по Україні із...