Різдвяний стіл

Різдвяний стіл


Різдвяна свинина з журавлинним соусом

Інгредієнти:

Свинина (м'якоть) - 1 кг,
Цибуля ріпчаста -. 2-3 шт,
Журавлинний сік - 1 стакан,
Масло топлене - 50 г,
Спеції.

Приготування:


Нарізати свинину порційними шматками. Добре відбити кожен шматок, приправити спеціями. Крім солі і перцю в спеції можуть входити суміш сухих трав спеціально для свинини.

Нарізати цибулю тонкими півкільцями, трохи обсмажити на маслі. На цибулю викласти шматки м'яса, смажити по 1-2 хвилини з двох сторін. Залити м'ясо соком журавлини і тушкувати під кришкою до готовності. Викласти готове м'ясо на блюдо, полити створеним при смаженні соусом.




Різдвяний гусак, фарширований яблуками


Інгредієнти:

Гусак (невеликий) - 1. Шт,
Яблука (бажано кислі) - 1,5 кг,
Топлене масло - по необхідності,
Спеції.

Приготування:


Підготовленого гусака промити, обсушити. Натерти птицю спеціями зовні і зсередини. Нафарширувати нарізаними яблуками. Отвір скріпити зубочистками або нитками. Гуся змастити топленим маслом. Налити на деко трохи води, потім покласти нафаршированого гусака спинкою вниз. Поставити гусака в добре розігріту духовку, готувати години дві, постійно поливаючи випареним з нього жиром. Подати фаршированого гусака на блюді цілком або порізати на шматки.




Різдвяна качка

Різдвяний стіл


Інгредієнти:

Качка - 2-2,5 кг,
Цибуля ріпчаста - 2. Шт,
Морква -. 2 шт,
Перець солодкий (різнокольоровий) - 3-5 шт,.
Лавровий лист,
Сіль,
Перець.

Приготування:


Випотрошену, оброблену качку розрубати на шматки, натерти спеціями. Моркву нарізати соломкою, цибулю дрібним кубиком. Перець звільнити від плодоніжки і насіння, нарізати на смужки.

У утятниці розтопити качачий жир. Обсмажити на розтопленому жирі шматки качки. На качку викласти моркву, цибулю, додати трохи води. Готувати під кришкою на тихому вогні до готовності птиці. Потім додати смужки солодкого перцю, лавровий лист і готувати ще хвилин 10.

На гарнір можна подати зелений горошок і картопляне пюре.



Різдвяна індичка


Інгредієнти:

Індичка (середнього розміру) - 1 шт,.
Яблука (кислі) - 300 г,
Чорнослив - 300 г,
Ізюм - 200 г,
Рис - 3/4 склянки,
Кріп, петрушка (подрібнені) - 2 ст. ложки,
Сметана - 200 г,
Спеції.

Приготування:

Для фаршу відварити рис до на пів готовності. Потім воду злити. Рис необхідно остудити. Яблука нарізати великими квадратиками чи інакше. Родзинки і чорнослив промити, просушити і з'єднати з рисом, яблуками, спеціями і подрібненою зеленню.

Набити підготовлену тушку індички, черевце зашити. Змастити тушку птиці сметаною і викласти на деко. Готувати на середньому вогні, поливаючи соком, що виділився, години 2-3. Подати на блюді цілком, прикрасити моченими яблуками.



Різдвяний холодець


Різдвяний стіл


Інгредієнти:

Путовий суглоб яловичий - 1. Шт,
Гомілка яловича або свиняча - 1 кг,
Курка - 1 кг,
Цибуля - 1-2 шт,.
Лавровий лист -. 2-3 шт,
Корінь петрушки - 1 шт,.
Часник - 1 головка,
Морква - 1-2 шт,.
Спеції.

Приготування:


У велику каструлю помістити путовий яловичий суглоб, гомілку і курку. Залити м'ясо холодною водою. Довести бульйон до кипіння, зняти піну і варити 2 години. Потім вийняти курку. М'ясо продовжити варити ще години 2.

Додати корінь петрушки, цибулю, моркву, варити ще 2 години. За півгодини до готовності додати сіль, перець і лавровий лист. (Варіант 2:. Спочатку варити суглоб години 4, потім додати гомілку, курку та овочі)

Вийняти м'ясо і суглоб з бульйону, бульйон процідити. М'ясо гомілки і куряче м'ясо відділити від кісток, подрібнити. Додати в бульйон подрібнений часник. Розкласти м'ясо по ємностей для холодцю і залити бульйоном. Поставити на холод для застигання.

Подати холодець з хроном або гірчицею.



Заливний язик

Інгредієнти:

Язик яловичий - 1 шт.,
Морква - 1 шт.,
Цибуля ріпчаста - 1 шт.,
Подрібнений корінь петрушки (сухий) - 1 ст. ложка,
Желатин - за потребою,
Бульйон яловичий - 3-4 склянки,
Спеції.

Приготування:


Варити язик разом з морквою, цибулею і сухими корінцями петрушки, спеціями до готовності. Готовий язик покласти в холодну воду і очистити. Нарізати на тонкі скибочки.

Желатин залити достатньою кількістю холодного бульйону. Залишити для набухання. Розпустити набряклий желатин на водяній бані, додати в гарячий бульйон.

У форму для заливного налити трохи бульйону, дати йому час застигнути. Укласти на застигле желе язик, залити невеликою кількістю бульйону. Можна на даному етапі прикрасити холодець, наприклад, зеленню петрушки, зеленим горошком, смужками солодкого перцю, кружечками відвареної морквини. Коли желе застигне, вилити у форму для заливного бульйон що залишився..



Паштет з печінки
Різдвяний стіл


Інгредієнти:

Печінка яловича - 800г,
Морква - 1 шт.,
Грудинка сирокопчена (нарізка) - 200-250 г,
Цибуля ріпчаста - 2 шт.,
Часник - 2-5 зубчиків,
Суха суміш пряних трав - 1 ч. ложка.
Спеції.

Приготування:


Печінку, цибулю, часник, спеції подрібнити за допомогою блендера або м'ясорубки. Додати подрібнену на терці моркву, суху суміш трав, добре перемішати.

На дно і боки форми викласти смужки бекону, потім печінкову масу, зверху - смужки грудинки.

Накрити форму фольгою або папером для запікання. Готувати в духовці на паровій бані при 180-200 градусах хвилин 40. Остиглий паштет вийняти з форми. Викласти паштет на блюдо, покрите листям салату.



Пиріг з капустою
Різдвяний стіл


Інгредієнти:

Для тіста:

Вода - 1 склянка,
Борошно - 3 склянки,
Яйце - 1 шт.,
Вершкове масло - 180 г,
Сіль - небагато,
Дріжджі сухі - 5 м.

Для начинки:

Капуста білокачанна - 400 г,
Яйце - 5 шт.,
Цибуля зелена - 1 пучок,
Масло вершкове - 30 г,
Сіль.

Приготування:


Приготувати тісто безопарним способом (розчинити дріжджі в підігрітій до 30 градусів воді, додати всі інгредієнти, крім олії, місити тісто не більше 10 хвилин, додати розтоплене масло, перемішати, накрити серветкою). Дати тісту постояти в теплому місці, коли воно збільшиться в 2 рази, обм'яти його і розділити на 2 частини.

Одну частину розкачати і викласти на деко. Для начинки капусту нашаткувати, трохи посолити і перетерти руками. Додати натерту моркву, подрібнені варені яйця, подрібнену зелену цибулю, м'яке вершкове масло. Все перемішати і викласти на тісто. Накрити другою частиною тіста, защипати краї і залишити так хвилин на 30. При бажанні пиріг можна змастити збитим яйцем або солодкою водою. Готувати в духовці хвилин 40-50, при температурі 180 градусів.

Можна приготувати і пиріжки. Для цього на посипаний борошном стіл викласти тісто, розділити його на рівномірні шматочки. Надати їм форму кульок і дати полежати 10 хвилин. Потім з кульок зробити коржі, викласти на них начинку і щільно з'єднати краї, надавши пиріжкам, наприклад, овальну форму. Викласти пиріжки на деко, поставити їх в тепле місце на 15-20 хвилин. Потім поставити в духову шафу на 15-20 хвилин при температурі 180-200 градусів.



Пироги та пиріжки можна спекти з різними начинками:

Начинка із зеленої цибулі з яйцем

Цибуля зелена - 1 пучок,
Яйце (варене) - 5 шт.,
Сіль.


Усі компоненти подрібнити, посолити і перемішати.



Начинка з сиру

Сир - 500 г,
Яйце - 2 шт.,
Цукор - на смак,
Ізюм - 2 жмені,
Масло вершкове (топлене) - 50 г,
Сіль.


Всі компоненти крім родзинок збити віночком або за допомогою блендера. Додати родзинки, перемішати.



Начинка з свіжих грибів

Гриби - 1 кг,
Цибуля ріпчаста - 2 шт.,
Масло вершкове - 50-70 г,
Сметана - 100-150 г,
Зелень,
Спеції.


Подрібнені гриби і цибулю обсмажити на олії, додати спецій, остудити. Додати сметану і зелень за смаком.

Схожі новини по темі Рецепти / Святкові рецепти



Прокоментувати статтю:

Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Зображення Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлеру
Кулінар Смачні св'яткові кулінарні рецепти з фото. Св'яткові страви та страви на щодень, салати та закуски, страви з м'яса, курки, риби. Св'яткові страви на фуршетний стіл.
Copyright ©2011-2017. Петриків біля якого розташований Тернопіль