Червона і чорна горобина

Горобині присвячували навіть пісні - настільки цінували її. Як давно вона з'явилася у нас на столі, сказати складно - думки вчених у цьому питанні розходяться, але її знають багато століть, і ще в стародавній Русі горобину застосовували в приготуванні страв, десертів і в консервуванні.

Існує два види горобини - sorbus aucuparia, або звичайна червона горобина, і також aronia melanocarpa, або чорноплідна горобина (аронія). Ще виділяють жовтопліду, невежинську, кримську - ці сорти виведені селекціонерами, сьогодні налічується всього близько 100 різновидів.

Основна відмінність чорної і червоної горобини - це походження: якщо червона - це наша співвітчизниця, то чорноплідна горобина - це її зарубіжна родичка, привезена в нашу країну в 20 столітті з Північної Америки. Її «удосконаленням» займався сам Мічурін, збільшивши її плоди і облагородивши її кущі.


У чому користь чорноплідної горобини

Аронія, або чорноплідна горобина - це невеликі ягоди з терпким і кисло-солодким смаком та неповторним ароматом. Сік аронії можна порівняти з еліксиром молодості і здоров'я - це концентрат корисних для людини речовин та вітамінів. Перш за все, в ній багато вітаміну А і Е, аскорбінової кислоти чи не більше, ніж у лимонах, а також багато вітаміну К і рутини. Багато в чорноплідці і вітамінів групи В, каротину. Особливо цінують її за вміст мікроелементів - в ній багато калію і кальцію, магнію, дещо менше натрію, фосфору і заліза. Ще в плодах присутні йод, бор, мідь і марганець, особливо багато в ній йоду, корисного при проблемах із щитовидною залозою.

Крім того, в чорноплідній горобині багато вуглеводів і корисного цукру - фруктози і глюкози, вона насичена харчовими волокнами, через що допомагає при запорах. В ній багато фітонцидів, фруктових кислот і крохмалю. Якщо зберігати ягоди при нульовій температурі, вони збережуть свіжість до весни. Застосовують плоди у свіжому вигляді, заморожують в морозильній камері або висушують.

Червона і чорна горобина

Що лікує аронія

Регулярне споживання чорноплідної горобини знижує рівень шкідливого холестерину в сироватці крові, регулює тиск крові.
Для лікування або для профілактики чорноплідна горобина рекомендують при цукровому діабеті, алергії, атеросклеротичному ураженні судин. Вона допомагає при порушенні згортання крові, нападах ревматизму, в зміцненні імунітету, при хворобах очей і зниженні зору. За рахунок пектинів в своєму складі, чорноплідка допомагає виводити з організму токсичні речовини і важкі метали. Її використовують як спазмолітик, засіб для пониження тиску, протизапальний засіб. У неї відзначені жовчогінні, в'яжучі і проносні властивості. Її включають в комплекс терапії при променевій хворобі і при порушенні гормонального балансу. Для гіпертоніків аронія - це м'які, приємні на смак ліки від тиску.

Ці плоди дуже активно використовує у своїй практиці народна медицина. У горобині дуже високий вміст вітаміну А (більше, ніж у моркві), каротиноїди, що додають колір ягодам, допомагають у боротьбі з пухлинними процесами.

У плодах горобини містяться мікроелементи і вітаміни, склад яких не поступається аронії. У ній багато вітамінів групи В. Її застосовують як протизапальний кровоспинний засіб, що зміцнює стінки капілярів, полівітамінний препарат. Крім того, горобина надає легкий послаблюючий, сечогінний та жарознижувальний, потогінний ефекти. Її застосовують у терапії гіпертонії, вона знижує тиск і покращує згортання крові.

Ягоди рекомендують при гіпертонії, цукровому діабеті, проблемах із щитовидною залозою, хворобах печінки і нирок, геморої. Сік червоної горобини застосовують при гастритах зі зниженою кислотністю соку, при геморої і проблемами з кишечником. За рахунок фітонцидів, він знищує в кишечнику мікробів.

Через сорбінову кислоту сік горобини жовчогінний, його корисно застосовувати для зниження холестерину, а пектини з ягід знижують процеси бродіння.n Застосовують горобину в свіжому, замороженому або висушеному вигляді. Сік горобини можна консервувати - він не втрачає при цьому бактерицидних властивостей.

Кому не можна вживати горобину і аронію

Ягоди і сік з плодів червоної і чорної горобини мають мало обмежень по вживанню, однак з обережністю варто їх застосовувати при гастритах з підвищеною кислотністю і виразковій хворобі, при порушенні згортання крові і підвищенній кровоточивості, при діареї і тромбофлебітах. Крім того, за рахунок ефекту зниження тиску не варто приймати ягоди при гіпотонії.

• Для зниження тиску необхідно пити сік, вичавлений з чорноплідної горобини (по 50 мл), або їсти по 100 ягід тричі на день. Звичайно проводять курс в місяць-півтора.
• Для профілактики гіпертонії необхідно щодня, вранці і ввечері, з'їдати 2 столові ложки ягід, які протерті з цукром або змішані з медом.
• А для тих, у кого ці проблеми поєднуються з ожирінням або діабетом, можна робити настій: візьміть 10 г сухих ягід на повну склянку окропу. Через півгодини настій можна пити.

Схожі новини по темі Здоров'я / Продукти харчування



Прокоментувати статтю:

Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Зображення Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлеру

Народний календар

Народний календар. Вересень

Народний календар. Вересень

Колись, у давнину, безкрайні простори Європи і Азії покривав невибагливий, вічнозелений,...

Українські традиції, прикмети, прислів’я

Українські традиції, прикмети, прислів’я про вересень

Українські традиції, прикмети, прислів’я про вересень

Вересень, перший місяць осінньої пори, на який припадає чимало свят за церковним та народним ...